Ιατρικό συνέδριο Ογκολογίας στην Πάτρα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Οδοιπορικό του medspot στη Ναύπακτο, διανύοντας το ταξίδι από την Αθήνα οδηγώντας το νέο Opel Astra, ώστε να υποστηριχθούν δημοσιογραφικά οι ανάγκες ενημέρωσης των εργασιών της ιατρικής ημερίδας για τον καρκίνο του ήπατος που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Πάτρας.
Άλλο ένα οδοιπορικό του medspot.gr που συνδυάζει την ανάδειξη των περιοχών του τόπου μας και συγχρόνως αναγνωρίζει τη σημασία της έγκαιρης πρόσβασης των επαγγελματιών υγείας σε επιστημονικές εξελίξεις και πληροφορίες που διεξάγονται παράλληλα στην ευρύτερη περιοχή για τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών.
Η πόλη της Ναυπάκτου
Η Ναύπακτος αποτελεί μία από τις αρχαιότερες ελληνικές πόλεις που γνώρισε περιόδους μεγάλης ακμής και συνδέθηκε με σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Είναι παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας στον Κορινθιακό κόλπο χτισμένη ανάμεσα στο Αντίρριο και στις εκβολές του ποταμού Μόρνου, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού με πληθυσμό 13.415 κατοίκους (2011).
Λέγεται ότι πήρε το όνομά της από τις λέξεις ναυς και πήγνυμι, που σημαίνει «κατασκευάζω πλοίο». Για πρώτη φορά εμφανίζεται το 1104 π.Χ. με τους Δωριείς, οι οποίοι στην κάθοδό τους, χρησιμοποίησαν τη Ναύπακτο για να κατασκευάσουν υποτυπώδη πλοιάρια (σχεδίες για την ακρίβεια), οπότε και το «Ναύπακτος» έμεινε κληρονομιά. Η πόλη αρχικά ανήκε στους Εσπέριους Λοκρούς.
Από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων εποχών, η ναυμαχία της Ναυπάκτου, τόσο για τον αριθμό των σκαφών που ενεπλάκησαν, όσο και για την τακτική που εφαρμόστηκε. Έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου 1571 στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου (τότε Λέπαντο), Ο χριστιανικός στόλος με αρχιναύαρχο τον Ισπανό πρίγκιπα Δον Χουάν, αδελφό του βασιλιά της Ισπανίας και ο οθωμανικός στόλος με αρχιναύαρχο τον Μουεζίν Ζαντέ Αλή πασά έδωσαν στις 7 Οκτωβρίου 1571 μία φοβερή ναυμαχία στις εκβολές του Αχελώου κοντά στις Εχινάδες που έμεινε στην Ιστορία ως ναυμαχία της Ναυπάκτου. Η νίκη του Χριστιανικού στόλου ήταν σταθμός για την περαιτέρω πορεία του Δυτικού πολιτισμού.
Το 1687 ο Βενετός Μοροζίνι μαζί με Αυστριακούς συμμάχους απέσπασε τη Ναύπακτο από τους Τούρκους και την παραχώρησε στους Ενετούς. Ακολούθησε μια δεύτερη μικρή περίοδος Ενετοκρατίας (1687- 1701). Το 1701 η Ναύπακτος παραδόθηκε στους Τούρκους σύμφωνα με τη συνθήκη του Κάρλοβιτς και έμεινε σκλαβωμένη μέχρι τον Απρίλιο του 1829.
Όταν, το 1821, ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση η Ναύπακτος χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους ως στρατιωτική βάση λόγω των ισχυρών οχυρώσεων της. Αυτή ήταν η αιτία που απελευθερώθηκε τον τελευταίο χρόνο του Αγώνα. Στις 18 Απριλίου 1829 μη μπορώντας ν’ αντέξουν οι Τούρκοι και οι Αλβανοί την πολιορκία των ελληνικών δυνάμεων, παρέδωσαν τη Ναύπακτο στον έλληνα κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.
Με το Διάταγμα της 31-8-1949 (ΦΕΚ 202 τ. Α΄ ) η Ναύπακτος χαρακτηρίσθηκε τουριστική πόλη. Επίσης με την Φ. 31\5434\3888 από 18-2-1973 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού χαρακτηρίσθηκε ως τόπος ιστορικός και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.
Ιατρικό Συνέδριο Ογκολογίας..
Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τον Καρκίνο του Ήπατος, στις 20 Ιουλίου στην πόλη της Πάτρας, η Ιατρική Εταιρεία Δ. Ελλάδας, το ίδρυμα Δούκα και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας διοργάνωσαν επιστημονική ημερίδα – παράλληλη ψηφιακή/διαδικτυακή της μετάδοση – με τίτλο «Καρκίνος Ήπατος, Σημαντικές Εξελίξεις στον Ηπατοκυτταρικό Καρκίνο».
Σε παγκόσμια κλίμακα ο καρκίνος του ήπατος αποτελεί την 5η πιο συχνή μορφή καρκίνου καθώς και την 3η αιτία θανάτου από καρκινική νόσο. Σκοπός της ημερίδας είναι η πληροφόρηση του κοινού για τους τρόπους πρόληψης, την έγκαιρη διάγνωση, τον καλύτερο τρόπο ζωής και την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης καρκινικής νόσου.
Στη θεματολογία της ημερίδας συζητήθηκαν από έγκριτους επιστήμονες, καίρια ζητήματα που αφορούν τη νόσο, μεταξύ των οποίων:
– Μεταβαλλόμενη επιδημιολογία
Αίτια και τρόπος επιτήρησης ομάδων υψηλού κινδύνου
– Από την εστιακή βλάβη, στη διάγνωση και στην επιλογή της θεραπείας
– Χειρουργική επέμβαση – Μεταμόσχευση ήπατος
– Ο καθοριστικός ρόλος της επεμβατικής ακτινολογίας
– Σημαντικές εξελίξεις στην Ογκολογία
– Δυνατότητες και περιορισμοί στον χειρισμό του ΗΚΚ στη ΝΔ Ελλάδα.
Εισηγητές στην ημερίδα ήταν οι:
– Κ. Ζησιμόπουλος Ειδικός Παθολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, Ακαδημαϊκός Υπότροφος Γαστρεντερολογικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών
– Α.Τσιντώνη Ειδικός Παθολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγία η Βοήθεια»
– Ι. Μαρούλης ,Καθηγητής Χειρουργικής, Ιατρικό Τμήμα Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Πατρών
– K. Μπουχάγερ, Επιμελητής Χειρουργικής Κλινικής, Πανεπιστήμιο Πατρών
– Κ. Κατσάνος, Αναπληρωτής καθηγητής Ακτινολογίας-Επεμβατικής Ακτινολογίας, Ιατρικό Τμήμα, Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Πατρών
– Ν. Καποδίστριας, Παθολόγος Ογκολόγος, PhD, Επιμελητής Β, Ογκολογικό Τμήμα, Π.Γ.Ν.Πατρών
– Κ. Θωμόπουλος, Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας, Ιατρικό Τμήμα Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Πατρών
Συντονιστές ήταν οι:
– Χ. Τριάντος, Αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας, Ιατρικό Τμήμα Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Πατρών
– Ι. Ελευσινιώτης, Καθηγητής Παθολογίας και Ηπατολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος ΔΣ Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος
Στην αρχή της ημερίδας μια σύντομη εισαγωγή έγινει από τον Αντιπρόεδρο της Ι.Ε.Δ.Ε.Π Σ. Ασημακόπουλο, Αν. Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων στο Ιατρικό Τμ. Πανεπιστημίου Πατρών Υπευθ. Μον. Ειδ. Λοιμώξεων Π.Γ.Ν.Π., ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και Αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Α. Μαστοράκου, καθώς και οι πρόεδροι του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» Γ. Καλαμίτσης και του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡΧω κα.Χ. Θεοδωρίδου.
Στη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν όλα τα νεότερα δεδομένα και οι εξελίξεις γύρω από τον Ηπατοκυτταρικό Καρκίνο απο επιστήμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα.
Συνοπτικά, το γενικότερο συμπέρασμα που προέκυψε από την ημερίδα είναι η μεγάλη σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της συγκεκριμένης νόσου, που μπορούν να οδηγήσουν τους ασθενείς σε θεραπευτικές παρεμβάσεις, που υπόσχονται ενίοτε και την ίαση αυτού του εξαιρετικά επικίνδυνου νεοπλάσματος, που αποτελεί σε παγκόσμια κλίμακα τον πέμπτο συχνότερο καρκίνο και την τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο. Αναλυτικότερα:
Αναφερόμενος στην επιδημιολογία και τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν για τον Ηπατοκυτταρικό Καρκίνο (ΗΚΚ) ο Ειδικός Παθολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών και Ακαδημαϊκός Υπότροφος του Γαστρεντερολογικού Τμήματος Κωνσταντίνος Ζησιμόπουλος επεσήμανε πως ο κόσμος δυστυχώς δεν είναι τόσο ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος όπως είναι για άλλες μορφές καρκίνου (μαστού ή πνεύμονα). Την ίδια ώρα ανέφερε πως τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της επίπτωσης του ΗΚΚ παγκοσμίως, λόγω της δραματικής ανάπτυξης της μη λιπώδους νόσου του ήπατος. «Παρατηρείται μια τάση αύξησης 20% του παγκόσμιου επιπολασμού, με αντίστοιχη αύξηση του ΗΚΚ που οφείλεται στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος της τάξης του 130-140% έως το 2030» τόνισε. Βέβαια ανέφερε ότι ο κίνδυνος ελαττώνεται λόγω των θεραπειών που εφαρμόζονται παγκοσμίως στους ασθενείς με ηπατίτιδα Β και C, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη επιτήρησης των ομάδων υψηλού κινδύνου, ώστε να ανακαλύπτεται το νεόπλασμα σε πρώιμο στάδιο για την προοπτική του ασθενούς.
Στις μεθόδους διάγνωσης και αντιμετώπισης του ΗΚΚ αναφέρθηκε η Ειδικός Παθολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγία η Βοήθεια» Δρ. Αγγελική Τσιντώνη. Ειδικότερα ανέφερε ότι η διάγνωση γίνεται σε μη κιρρωτικό ασθενή με βιοψία, ενώ χρησιμοποιούνται μη επεμβατικά διαγνωστικά κριτήρια, αξονική και μαγνητική τομογραφία για κιρρωτικούς ασθενείς. Παράλληλα αναφέρθηκε στις θεραπείες αντιμετώπισής του: θερμοκαυτιριασμός, χειρουργική εξαίρεση, μεταμόσχευση, χημειοεμβολισμός, συστηματική θεραπεία που συνίστανται βάση της σταδιοποίησης του ΗΚΚ. «Η αντιμετώπισή του έχει να κάνει με στοιχεία που αφορούν στο μέγεθος του νεοπλάσματος, την γενική κατάσταση του ασθενούς και την ηπατική του λειτουργία, βάση των οποίων επιλέγεται η θεραπεία» τόνισε η κα. Τσιντώνη.
Στο ίδιο πνεύμα, οι Δρ. Γιάννης Μαρούλης, Καθηγητής Χειρουργικής, Ιατρικό Τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών και Δρ. Κ. Κατσάνος, Αναπληρωτής καθηγητής Ακτινολογίας-Επεμβατικής Ακτινολογίας, Ιατρικό Τμήμα, Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών τόνισαν με τη σειρά τους η θεραπεία του ΗΚΚ δεν εξαρτάται μόνο από την έκταση της νόσου, αλλά και από την υποκείμενη ηπατική λειτουργία και την κατάσταση υγείας του ασθενούς.
Ο Δρ. Μπουχάγιερ παρουσιάζοντας όλα τα νεότερα δεδομένα για την χειρουργική θεραπεία (ηπατεκτομή ή μεταμόσχευση) του ΗΚΚ τόνισε πως για τους μη κιρρωτικούς ασθενείς οι οποίοι είναι στο 5-10% στη Δύση και 30-40% στην Ασία, μπορούν να γίνουν εκτεταμένες υπατεκτομές με ποσοστά 5ετους επιβίωσης της τάξης του 30-50%, ενώ στους πρώιμους καρκίνους η 5ετής επιβίωση φτάνει το 60-80%, με πολύ καλύτερα αποτελέσματα όταν δεν υπάρχει πυλαία υπέρταση. Για τους ασθενείς που δεν πληρούν τα κριτήρια για εκτομή, προτείνεται η μεταμόσχευση, η οποία στην ουσία θεραπεύει πλήρως τον ΗΚΚ.
Ειδική ανάλυση και αναφορά έκανε ο Δρ. Μπουχάγιερ και στην ηπατεκτομή για γιγάντιους ΗΚΚ (>10cm) σε εξειδικευμένα κέντρα με αποδεκτά ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας, η οποία σε επιλεγμένους ασθενείς μπορεί να προσφέρει συνολική και ελεύθερη νόσου επιβίωση, παρόμοια με αυτή ασθενών με μικρότερους όγκους. Μάλιστα ανέφερε ότι στην κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας έχουν χειρουργηθεί 126 ασθενείς το διάστημα 1998-2013, από τους οποίους 21 με γιγάντιους όγκους.
Ο Δρ. Κωνστανίνος Κατσάνος, Αναπληρωτής καθηγητής Ακτινολογίας-Επεμβατικής Ακτινολογίας, Ιατρικό Τμήμα, Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών παρουσίασε τις δυνατότητες της επεμβατικής ακτινοβολίας στην αντιμετώπιση του ΗΚΚ επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία τα ποσοστά της προσδοκώμενης επιβίωσης των ασθενών και τα καλύτερα αποτελέσματα προκύπτουν από συνδυασμό διαφορετικών ειδών θεραπειών. Μεταξύ άλλων τόνισε τις δυνατότητες του θερμοκαυτηριασμού για τη δυνητικά μη χειρουργήσιμη νόσο και τις δυνατότητες και τα πρωτόκολλα των εμβολισμών εναλλακτικά και συμπληρωματικά της χειρουργικής παρέμβασης, είτε στην πρώιμη φάση, είτε στις επόμενες, είτε μετά από τοπική υποτροπή.
Ο Παθολόγος Ογκολόγος, PhD, Επιμελητής Β, Ογκολογικό Τμήμα του Π.Γ.Ν.Πατρών Δρ. Νικόλαος Καποδίστριας, στην παρουσιασή του αναφέρθηκε στην συστηματική θεραπεία που εφαρμόζεται σε ασθενείς προχωρημένου σταδίου, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή νέων θεραπειών, με βάση τις εξελίξεις στην ογκολογία, έχει δώσει μια ενδιάμεση επιβίωση περίπου 20 μηνών, κάτι πολύ σημαντικό με δεδομένο ότι ανταποκρίνονται περίπου το 1/3 των ασθενών με μακροχρόνιες επιβιώσεις. «Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Αναμένουμε καινούριους συνδυασμούς, που εξετάζονται στην κλινική πράξη και μπορεί να δώσει πολύ καλύτερα αποτελέσματα» υπογράμμισε.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Θωμόπουλος, Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας στο Ιατρικό Τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών υπογράμμισε πως δυστυχώς και στις μέρες μας έχουμε στην πλειονότητα ασθενείς με προχωρημένη κίρρωση ήπατος, σοβαρά προβλήματα και έναν μεγάλο όγκο, που δεν έχει διαγνωστεί έγκαιρα και γιατί «δεν υπάρχει σωστή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δεν υπάρχει η απαραίτητη διασύνδεση με τα νοσοκομεία και τα κέντρα αναφοράς. Συνοψίζοντας τόνισε ότι οι θεραπευτικές επιλογές είναι πολλές και γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία το διεπιστημονικό συμβούλιο που θα πρέπει να υπάρχει σε όλα τα κέντρα που ασχολούνται με ασθενείς ΗΚΚ.
Την ημερίδα συντόνισαν οι Χρήστος Τριάντος, Αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας, Ιατρικό Τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών και Ιωάννης Ελευσινιώτης, Καθηγητής Παθολογίας και Ηπατολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος, της οποίας είναι πρόεδρος έχει προχωρήσει από τον Μάρτιο στην ανάπτυξη μια πρώτης βάσης καταγραφής του νεοπλάσματος σε πανελλήνιο επίπεδο, συλλέγοντας στοιχεία αρκετών εκατοντάδων ασθενών και νεότερα δεδομένα γύρω από τον ΗΚΚ.
Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της πολύ ενδιαφέρουσας ημερίδας ο Χρ. Τριάντος ανέφερε πως ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος αποτελεί ένα νόσημα, που μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα κυρίως στο πεδίο της πρόληψης και να θεραπευτεί έγκαιρα, εφόσον έχει γίνει η σωστή διάγνωση. «Πρέπει να στοχεύσουμε στον ρόλο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, πριν ο ασθενής δηλαδή φτάσει στα ηπατολογικά ιατρεία» τόνισε.
Στην αρχή της ημερίδας μια σύντομη εισαγωγή έγινε από τον Αντιπρόεδρο της Ι.Ε.Δ.Ε.Π Στέλιο Ασημακόπουλο, Αν. Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων στο Ιατρικό Τμ. Πανεπιστημίου Πατρών Υπευθ. Μον. Ειδ. Λοιμώξεων Π.Γ.Ν.Π., ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας Χαράλαμπος Μπονάνος, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και Αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αννα Μαστοράκου, καθώς και οι πρόεδροι του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» Γιώργος Καλαμίτσης και του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡΧω Χριστίνα Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας όλοι την αναγκαιότητα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού γύρω από τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο, την πρόληψη και την επιτήρηση της ηπατίτιδας στον πληθυσμό με στόχο την ταχύτερη αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου.
Αξιοθέατα της πόλης της Ναυπάκτου
Μυρίζει θάλασσα σε κάθε της γωνιά και κάθε ώρα της ημέρας τα πλακόστρωτα στενά και τα αρχοντικά σπίτια της βάφονται από τα πινέλα του ήλιου και της σελήνης σε αποχρώσεις θαλασσινές.
Όσοι τυγχάνουν να επισκέπτονται την -αναμφισβήτητα- ομορφότερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας χρόνια τώρα, θα έχουν παρατηρήσει την εντυπωσιακή αναβάθμιση και αναδιοργάνωση της ζωής εκεί τα τελευταία χρόνια. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η ολοκλήρωση του περιφερειακού δρόμου που περνάει έξω από τη Ναύπακτο.
-
Μουσείο “Ιερού Αγώνος 1821” Ν.Φαρμάκη
Η πόλη της Ναυπάκτου έχει μακρά ιστορία και σε κάθε γωνιά της αυτό είναι ολοφάνερο. Εσείς κάντε μια στάση στο μουσείο “Ιερού Αγώνος 1821” Ν.Φαρμάκη, όπου βρίσκονται εκθέματα από την ιδιωτική συλλογή του Φαρμάκη που αναφέρονται στην επανάσταση του 1821 αλλά και στον πόλεμο του ’40.
-
Το λιμάνι
Σήμα κατατεθέν της Ναυπάκτου αποτελεί το λιμάνι της, που είναι η καρδιά της πόλης, και όχι άδικα. Το υπέροχο σκηνικό του λιμανιού ολοκληρώνει το τμήμα της μεσαιωνικής οχύρωσης, οι πολύχρωμες βάρκες και τα ιστιοπλοϊκά. Στο δυτικό βραχίονα του λιμανιού βρίσκεται το άγαλμα του Ανεμογιάννη, ενός ναύτη που έδωσε τη ζωή του σε μια αποστολή αυτοκτονίας το 1821.
-
Το κάστρο
Το κάστρο της Ναυπάκτου στέκει επιβλητικά πάνω από την πόλη. Αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα στην Ελλάδα και η θέα από εκεί είναι απλά υπέροχη. Ιδανική τοποθεσία να απολαύσει κάποιος τη θέα παρέα με τον καφέ του.
-
Παλιά Πόλη
Περπατήσαμε στα πλακόστρωτα δρομάκια με τα χαμηλά σπίτια και τους κήπους της παλιάς πόλης. Μάθαμε την ιστορία της πόλης μέσα από τα αξιοθέατα που συναντήσαμε, όπως την εντυπωσιακή Σιδηρόπορτα, το Βεζύρ τζαμί και το χαμάμ και την οικία Τζαβέλα.
-
Στενοπάζαρο
Κάναμε βόλτα στο Στενοπάζαρο, ένα πλακόστρωτο σοκάκι με διώροφα παραδοσιακά κτίρια που σφύζει από χρώμα και ζωή, με προσεγμένα μαγαζιά. Εκεί βρίσκεται η επιβλητική πέτρινη βρύση στη βάση του μεγάλου πλατάνου κοντά στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.
Μία εκδρομή που πραγματικά αξίζει να πραγματοποιήσετε αν βρεθείτε στη Ναύπακτο είναι στα ορεινά της χωριά. Ξεκινήστε από μία βόλτα με το αυτοκίνητο στο καταπράσινο Χάνι Μπανιά (όπου μπορείτε να επιδοθείτε και σε extreme games όπως rafting, κανόε καγιάκ κλπ), ανεβείτε στο Τρίκορφο με το περίφημο μοναστήρι των Παπαροκάδων (που μόνο μοναστήρι δεν θυμίζει) και συνεχίστε έπειτα στην Άνω Χώρα. Το χωριό είναι γνωστό, τόσο για τη φυσική ομορφιά του και την επιβλητική του θέση (σε υψόμετρο 1.060 μ.), όσο και για τη γραφικότητά του, με το στενό δρομάκι στην παλιά αγορά, τα παραδοσιακά καφενεία και την εντυπωσιακή εκκλησία της Αγ. Παρασκευής.
Η δε διαδρομή και οδήγηση στα γύρω χωριά θα σας συναρπάσει. Σε εμάς το νέο Opel Astra μας έδωσε τη δυνατότητα να απολαύσουμε κάθε διαδρομή που κάναμε.
Διαδρομές με οδηγική απόλαυση Opel Astra
Οδοιπορικό σε περιοχές που συνδυάζουν πολυποίκιλες διαδρομές, τόσο στην εθνική οδό οδηγώντας απο ΑΘήνα όσο και σε μικρότερους δρόμους στην Πάτρα και στη Ναύπακτο. Το νέο Opel Astra αποτελεί και αποτελούσε μία από τις ελκυστικότερες προτάσεις της κατηγορίας του και το νέο της μοντέλο αναμφίβολα συνεχίζει την εν λόγω παράδοση. Στην έκτη πλέον γενιά του, το Opel Astra δείχνει αισθητικά να επανακαθορίζει τις προτεραιότητες που θέτει στην κατηγορία του, αλλάζοντας χαρακτήρα και στόχευση όχι μόνο σε στιλιστικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο συνολικών δυνατοτήτων.
Ακριβώς με βάση αυτή την αίσθηση, ουσιαστικά το νέο Opel Astra είναι ένα σύγχρονο χάτσμπακ με λάμψη που ανταγωνίζεται έως και αυτοκίνητα της κατηγορίας των SUV, Το 2016 και στην προηγούμενη, πέμπτη γενιά του αυτοκινήτου, οι σχεδιαστές της Opel είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα μοντέλο που έστεκε αυτόφωτο στο αυτοκινητικό στερέωμα. Από τότε όμως έχουν αλλάξει πολλά αφού η Opel πέρασε στην κατοχή του Groupe PSA που με τη σειρά του μετασχηματίστηκε σε Όμιλο Stellantis.
Επί της ουσίας, η Opel με προφανώς διαφοροποιημένη σχεδίαση, αρχής γενομένης από την εξωτερική εμφάνιση του νέου Astra ακολουθεί τη νέα φιλοσοφία Visor της φίρμας. Σημεία αναφοράς η νέα μάσκα τύπου Vizor στην πρόσοψη με τα γωνιώδη φώτα ημέρας. Στο καπό και στο πλάι ακολουθεί πιο δυναμικές γραμμές, εμφάνιση που συνεχίζεται και πίσω με την χαρακτηριστική κολώνα, ενώ η οροφή είναι αρκετά κεκλιμένη θυμίζοντας αμάξωμα κουπέ. Η συγκεκριμένη μάσκα είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται σε ένα αμάξωμα πιο χαμηλό από το σύνηθες πρότυπο των SUV. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τα τονισμένα φτερά και τα έντονα αλλά κομψά νεύρα που διατρέχουν τη συγκεκριμένη υλοποίηση, δείχνει να αναδεικνύει περαιτέρω τον δυναμισμό και τον μοντέρνο χαρακτήρα του αυτοκινήτου.
Το μικρομεσαίο χάτσμπακ της Opel σε επίπεδο διαστάσεων έχει μήκος 4.374 mm (+4 mm από το προηγούμενο μοντέλο), πλάτος 1.860 mm (+51 mm) και μεταξόνιο 2.675 mm (+13 mm). Αναλογίες που του επιτρέπουν να κερδίζει οπτικούς πόντους σε σχέση με τον όγκο του, χωρίς όμως αυτό να βαίνει σε βάρος της οδηγικής ευελιξίας εντός πόλης.
Στο εσωτερικό του νέου Opel Astra, η πρώτη εικόνα έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω την αρχική, εξαιρετική εντύπωση. Τόσο χάρη στα χρησιμοποιούμενα υλικά και την πληρότητα του εξοπλισμού, όσο -κυρίως- από τον σχεδιασμό. Τραβά το βλέμμα ο piano black πίνακας των οθονών όπου ο καμπυλώδης σχεδιασμός δίνει έναv σαφή οδηγοκεντρικό χαρακτήρα σε συνδυασμό με την αισθητική του flat bottomed τιμονιού.
Τα υλικά στο ταμπλό δείχνουν ποιοτικά και τοποθετούνται άνω του μέσου όρου της κατηγορίας ενώ η επένδυση των καθισμάτων, τουλάχιστον στο κορυφαίο επίπεδο εξοπλισμού, κερδίζει και τον πλέον απαιτητικό. Τα εργονομικά καθίσματα Alcantara «Creta» -με την πιστοποίηση AGR- δεν έχουν μόνο καλή αίσθηση και σχεδιασμό, αλλά αγκαλιάζουν ευχάριστα το σώμα του οδηγού και του συνοδηγού. Προσφέρουν επίσης μηχανική επέκταση του εδράνου και ηλεκτρική οσφυϊκή υποστήριξη τεσσάρων θέσεων. Όσο για τους πίσω, ισχύουν τα γνωστά και από άλλα μοντέλα που βασίζονται στο πάτωμα EMP2. Υπάρχει άφθονος αέρας πάνω από το κεφάλι, ενώ ο χώρος για τα πόδια κρίνεται απλώς επαρκής.
Το infotainment με τη σειρά του, προσφέρει παραμετροποίηση στα προσωπικά γούστα διαφορετικών χρηστών. Διαθέτει δύο κομψές σειρές φυσικών κουμπιών για όλες τις βασικές λειτουργίες, ενώ το μενού του παραμένει απλό στην πλοήγηση. Πέραν των άλλων μπορεί να κατεβάζει αναβαθμίσεις over-the-air, ενώ συνδέεται ασύρματα με smartphone, μέσω Apple CarPlay και Android Auto. Επίσης, εισάγει ένα νέο ψηφιακό βοηθό, για όσους προτιμούν να αλληλοεπιδρούν μέσω φωνητικών εντολών.
Η πλατφόρμα του νέου Astra ενσωματώνει επίσης τα τελευταία αυτοματοποιημένα συστήματα υποστήριξης οδηγού. Πέρα από την κάμερα πολλαπλών λειτουργιών στο παρμπρίζ, η τεχνολογία περιλαμβάνει τέσσερις κάμερες αμαξώματος (μία μπροστά, μία πίσω και μία σε κάθε πλευρά), πέντε αισθητήρες ραντάρ (ένα μπροστά και από ένα σε κάθε γωνία), καθώς και αισθητήρες υπερήχων μπροστά και πίσω. Κάμερες και αισθητήρες ενσωματώνονται με συνδεσιμότητα e-horizon στο Intelli-Drive 2.0, που αυξάνει την εμβέλεια των καμερών και του ραντάρ. Αυτό επιτρέπει στο σύστημα να προσαρμόζει την ταχύτητα στις στροφές, να κάνει υποδείξεις ταχύτητας και να εκτελεί ημιαυτόνομες αλλαγές λωρίδων.
Σε όλα αυτά, θα ήταν άτοπο να μη συνυπολογίζετε η καλή περιμετρική ορατότητα της θέσης οδήγησης μει τις άφθονες θέσεις για μικροαντικείμενα, περιλαμβανομένης της ασύρματης φόρτισης για κινητό τηλέφωνο.
Την ίδια στιγμή, το εξελιγμένο σύστημα κλιματισμού με φίλτρα ενεργού άνθρακα και PM 2.5 δημιουργεί άριστη ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να οδηγείς ένα αυτοκίνητο που σου κάνει εύκολη την οδήγηση.
Οι βασικοί στόχοι των σχεδιαστών και μηχανικών του Rüsselsheim ήταν να διατηρήσουν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα στο νέο Opel Astra, αναβαθμίζοντας περαιτέρω κάθε πτυχή της οδικής του συμπεριφοράς. Πράγμα που πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό.
Ενδεικτικά, οι μεταφορικές δυνατότητες του νέου Opel Astra, όπου ένας ακόμα πόντος πιστώνεται στο διαμέρισμα των αποσκευών. Δεν είναι μόνο το ικανό άνοιγμα της πέμπτης πόρτας και το διπλό δάπεδο, όσο κυρίως τα 422 lt ενός πλήρως αξιοποιήσιμου χώρου. Για να έχετε μια τάξη μεγέθους, αναφέρουμε πως οι παραδοσιακοί του αντίπαλοι Ford Focus και VW Golf, περιορίζονται αντίστοιχα στα 392 και 380 lt.
Το νέο Opel Astra προσφέρει στρεπτική ακαμψία υψηλότερη κατά 14% σε σχέση με την απερχόμενη γενιά. Παράλληλα έχει επανασχεδιαστεί το σύστημα διεύθυνσης, τα εμπρός γόνατα MacPherson και ο πίσω ημιάκαμπτος άξονας, έτσι ώστε να περιοριστεί η κλίση του αυτοκινήτου στις στροφές και να αναβαθμιστεί η ευστάθεια στις υψηλές ταχύτητες.
Ως αίσθηση, το σύστημα διεύθυνσης δεν θα δυσκολέψει τον οδηγό με περίσσιες πληροφορίες, ούτε όμως και θα τον αφήσει αμέτοχο. Κόβει αρκετά (κύκλος στροφής 10,51 m) και το εμπρός σύστημα συνολικά εντυπωσιάζει με την ακρίβεια που ακολουθεί την προδιαγεγραμμένη τροχιά, ακόμα και σε πιεσμένα κομμάτια με χαμηλό συντελεστή πρόσφυσης. Ακριβώς για αυτό το λόγο, η κλίση που επιτρέπει να πάρει το Opel Astra όντως δεν επηρεάζει ούτε στιγμή τον οδηγό. Οι τροχοί διαβάζουν γρήγορα τις ανωμαλίες του δρόμου και φιλτράρεται αποδοτικά η συντριπτική πλειονότητά τους, έτσι ώστε να μην περνούν στην καμπίνα.
Το πρώτο Astra που εξελίχτηκε πλήρως υπό την ομπρέλα του Ομίλου Stellantis αποτελεί μία επιτυχημένη σχεδίαση, επαρκώς διαφοροποιημένο για να μην μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει ως κλώνο κάποιου άλλου μοντέλου του ομίλου. Το νέο Astra δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν του, καθώς για πρώτη φορά βγαίνει υπό τη σκεπή της Stellantis υιοθετώντας γαλλικά συστατικά, διατηρώντας ωστόσο το γερμανικό του DNA και κινητήρα αψεγάδιαστο αφού οι αποδόσεις του είναι ικανοποιητικότατες.
Το αποτέλεσμα είναι ένα εύχρηστο οικογενειακό μικρομεσαίο με ξεχωριστό χαρακτήρα και στόφα πρωταγωνιστή αφού πέρα των ικανοποιητικών επιδόσεων διατηρεί τη δική του σχεδιαστική ταυτότητα και φιλοσοφία χρήσης, ενώ σαφώς δεν βασίζεται στην τιμή του για να πετύχει εμπορικά. Αντιθέτως και δικαίως πιστεύουμε, το διεκδικεί με τη συνολική του εικόνα αφού είναι καλύτερο από ποτέ στο δρόμο. ενώ διαθέτει πλέον τεχνολογίες αιχμής τόσο στη συνδεσιμότητα όσο και στα συστήματα ασφαλείας
Διασκέδαση στην πόλη Ναυπάκτου
Επειδή, κακά τα ψέματα, ο τρόπος πρόσβασης παίζει πάντα ρόλο στην επιλογή, η Ναύπακτος δεν θα απασχολήσει καθόλου τον ταξιδιώτη διότι πλέον απέχει μόλις δυο ώρες και κάτι από την Αθήνα και άλλες τόσες από ηπειρωτικές πόλεις όπως τα Ιωάννινα. Αν, λοιπόν, είστε τύποι της τελευταίας στιγμής, ενδείκνυται! και πόσο μάλιστα οδηγώντας το νέο Opel Astra.
Επιπλέον, πολλές φορές αναρωτιόμαστε «βουνό ή θάλασσα»; Στην μικρή μας Ναύπακτο λοιπόν, αυτό το δίλημμα καταρρίπτεται διότι τα συνδυάζει και τα δύο. Τι καλύτερο εξάλλου από το να χαλαρώνεις στη θάλασσα έχοντας θέα στο βουνό;
Για νυχτερινή διασκέδαση προτείνονται τα μπαράκια του λιμανιού. Ο δρόμος και η πλατεία του λιμανιού κατακλύζεται από κόσμο γι’ αυτό μην παραλείψετε να καθίσετε στο «μεντένι» απολαμβάνοντας ένα κοκτέιλ κοιτώντας τον Κορινθιακό. Σε ένδειξη φιλοξενίας, όσα ποτά καταναλώσετε αλλά τόσα θα σας προσφέρουν στα τοπικά μπαράκια!!!
Κι αν αρέσουν οι εναλλακτικές δραστηριότητες, οι επιλογές, με τον Εύηνο και την Ορεινή Ναυπακτία σε κοντινή απόσταση, είναι αμέτρητες: ράφτινγκ, καγιάκ, πεζοπορία, ορειβασία, διαδρομές με 4×4 είναι μόνο μερικά από όσα μπορεί να κάνει κανείς στην ευρύτερη περιοχή.
Γαστρονομία περιοχής
Συνδυάζοντας βουνό και παραλία, είναι τόπος όπου θα απολαύσετε και την ορεινή, ρουμελιώτικη κουζίνα, αλλά και ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά.
Tα πιάτα της τοπικής κουζίνας
Εκτός από το κρέας, βασικό φαγητό της περιοχής είναι οι πίτες. Οι χορτόπιτες φτιάχνονται κυρίως με λάπατα, σέσκουλα, μυρώνια και αντίδια (το σπανάκι δεν πολυσυνηθίζεται). Η τυρόπιτα θέλει φέτα, οι κολοκυθοτυρόπιτες γίνονται και με πράσινο και με κόκκινο κολοκύθι, ενώ χαρακτηριστική είναι και η «μπαμπανάτσα»: μια πίτα με γέμιση από χόρτα χωρίς φύλλο, παρασκευασμένη με χυλό. Κάπως σαν τον πλαστό της Θεσσαλίας, δηλαδή, μόνο που στη Ναύπακτο βάζουν αλεύρι αντί για σιμιγδάλι.
Ο τραχανάς και οι χυλοπίτες είχαν (και έχουν) ισχυρή παρουσία στα ναυπακτιώτικα σπίτια. Εδώ βρίσκεται και η επιχείρηση παραδοσιακών ζυμαρικών «Βλαχογιάννης» που αναλαμβάνει να σας φτιάξει ό,τι ζυμαρικά επιθυμείτε, με υλικά δικής σας διαλογής. Λίγο έξω από τη Ναύπακτο, άλλωστε, εδρεύει η επιχείρηση «Τυροκομικά Μόρνου Γρατσάνης» με πολύ καλή φέτα και εξαιρετικό ανθότυρο.
Όσον αφορά τα πιάτα της θάλασσας, είναι λίγα. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 υπήρχαν τράτες και γρι-γρι, που έφερναν ψάρια στη Ναύπακτο, οπότε είχε δημιουργηθεί ένα τοπικό κοινό που τα μαγείρευε. Πλέον, έχουν απομείνει μόλις 3-4 επαγγελματίες. Ανάμεσά τους, πάντως, ξεχωρίζει το λεγόμενο «μπουργέτο»: μια πυκνή και πεντανόστιμη σούπα, λεμονάτη, με πιπεράκι και κρεμμύδια. Θα βρείτε βέβαια και σαρδέλες (ψητές και μαρινάτες), χταπόδι με μακαρονάκι, χταπόδι στον φούρνο με πατάτες, σουπιές με σπανάκι, παστό μπακαλιάρο στον φούρνο και παστό μπακαλιάρο τηγανητό, συνοδεία σκορδαλιάς.
Εμβληματικό γλυκό της Ναυπάκτου είναι ο μπακλαβάς –και πώς αλλιώς, αφού ο τόπος «πνίγεται» στο μέλι και στα καρύδια. Παραδόξως τα μελομακάρονα η παράδοση δεν τα βάζει στο παιχνίδι, ούτε και τα τηγανητά γλυκά, αν και καμιά φορά ίσως έφτιαχναν τηγανίτες. Δίπλα στον μπακλαβά βρίσκεται η σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα, καθώς και η καρυδόπιτα. Ανάμεσα στα γλυκά του κουταλιού τα σπουδαιότερα είναι το καρυδάκι και το βύσσινο. Βυσσινάδα, μουσταλευριά, μουστοκούλουρα, πετιμέζι και καλοκαβουρδισμένος χαλβάς «κουταλάτος» (φορμάρεται σε ένα κουτάλι με το χέρι, λαμβάνοντας το σχήμα του), συμπληρώνουν τις γλυκές γεύσεις της πόλης.
Φαγητό – Διασκέδαση
Και επειδή, όπως, είπαμε στη Ναύπακτο θα δυσκολευτείτε να διαλέξετε, για φαγητό σας προτείνουμε:
* Την «Κουζίνα» της Μαρίας Λόη, με το έτσι κι αλλιώς εξαιρετικό φαγητό και τα τραπεζάκια πάνω στο πλακόστρωτο του λιμανιού, δίπλα στα λικνιζόμενα σκάφη .
* Το «Bocca di Rosa» για το καλύτερο ιταλικό της Ναυπάκτου, στην παραλία Ψανής .
* Τις ταβέρνες «Πέτρινο» και «Σπιτικό» στο Γρίμποβο.
* Το «Οινορακοψητομαγειρείο» ο Πάπουλης, στον πεζόδρομο ανατολικά του λιμανιού.
* Το “Sweet & Salty”, για κρέπες, σάντουιτς και χοτ ντογκ στους πεζοδρόμους Καναββού και Κλεονίκου, στο κέντρο της Ναυπάκτου .
Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Ναύπακτο, με κατεύθυνση προς Ιτέα, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα την ταβέρνα «Γωνιά» στο χωριό Λυγιά, την ταβέρνα «Πανσέλ… οινος» στο Μοναστηράκι, το εστιατόριο-ψησταριά «Παπαδόπουλος» στη Χιλιαδού (με ίσως το καλύτερο κρέας που έχω φάει ποτέ στη ζωή μου), και την ταβέρνα του Γεωργούλα στον Μαραθιά.
Για καφέ, γλυκό και ποτό:
* Στο «Castello», στο Κάστρο Ναυπάκτου, με την εκπληκτική θέα.
* Στο «Barbarossa» στον πεζόδρομο της Φορμίωνος, για καφέ στο λιμάνι, κάτω από τον τεράστιο πλάτανο αλλά και στο «Άρωμα», επίσης στο λιμάνι.
* Στο club «Cinema». Εκεί καταλήγει η νεολαία, μετά την «πασαρέλα» στο λιμάνι, για να κλείσει τη βραδιά της.
* Στο «On the Rocks» στο Στενοπάζαρο (κέντρο) για όσους προτιμούν πιο… εναλλακτική μουσική.
* Στο «Dolce Italia» και το «Ζοοm Serie» για τα καλύτερα γλυκά της πόλης, και τα δύο στο κέντρο.
Eπιπρόσθετα, αν αρέσουν οι εναλλακτικές δραστηριότητες, οι επιλογές, με τον Εύηνο και την Ορεινή Ναυπακτία σε κοντινή απόσταση, είναι αμέτρητες: ράφτινγκ, καγιάκ, πεζοπορία, ορειβασία, διαδρομές με 4×4 είναι μόνο μερικά από όσα μπορεί να κάνει κανείς στην ευρύτερη περιοχή.