Connect with:
HomeΕιδήσειςΤο χρονικό της συγχώνευσης του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν και Euromedica

Το χρονικό της συγχώνευσης του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν και Euromedica

Με την ολοκλήρωση της απορρόφησης, η ΗΜΙΘΕΑ θα διαθέτει έναν πλήρως καθετοποιημένο όμιλο με παρουσία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη, και σε Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, με ευρεία γεωγραφική κάλυψη της Ελληνικής Επικράτειας».

Επί της ουσίας έναν τρίτο ισχυρό πόλο στο χώρο της ιδιωτικής περίθαλψης (απέναντι στον όμιλο Hellenic Healthcare Group με επτά θεραπευτήρια (Υγεία, Metropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ, Creta InterClinic στην Κρήτη και το Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο στην Κύπρο και τον όμιλο Ιατρικού Αθηνών) σηματοδοτεί το mega deal για τη συγχώνευση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν και του δικτύου της Euromedica. Το μεν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήθελε να ενισχύσει σημαντικά τη θέση του στο χώρο των διαγνωστικών εξετάσεων, το δε, δεν είχε μεγάλη κλινική στην Αττική, έχοντας αυτό το κενό στο κομμάτι της νοσηλείας.

Η καταρχήν συμφωνία για την απορρόφηση του ομίλου Euromedica, με στόχο τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους υγείας στην Ελλάδα, από την εταιρεία “Ημιθέα”, ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, ανακοινώθηκε την Παρασκευή και αλλάζει όλα τα δεδομένα στο επιχειρηματικό σκηνικό της περίθαλψης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, με την ολοκλήρωση της απορρόφησης, η Ημιθέα, που είναι θυγατρική του ομίλου Πειραιώς και ιδιοκτήτρια του Ερρίκος Ντυνάν, θα διαθέτει έναν πλήρως καθετοποιημένο όμιλο με παρουσία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη, και σε κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης.

Κατά τις πληροφορίες από τις δύο πλευρές, η τράπεζα Πειραιώς θα παραμείνει μετά τη συγχώνευση μέτοχος πλειοψηφίας, ενώ η Farallon θα είναι μέτοχος μειοψηφίας. Στο διοικητικό συμβούλιο της νέας Ημιθέα θα συμμετέχουν εκπρόσωποι και των δυο μετόχων. Σημειώνεται πως η τράπεζα Πειραιώς κατέχει το 100% και το 30% της Euromedica. Η τελευταία ελέγχεται από το επενδυτικό κεφάλαιο Farallon.

Πηγές από την τράπεζα Πειραιώς σημειώνουν πως με τον τρόπο αυτό αξιοποιεί τις συμμετοχές της και τα πλεονεκτήματα της υπεραξίας από τη συμφωνία.

Η συγχώνευση βάζει τέλος και στο σίριαλ ετών με το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Το συγκεκριμένο ιδιωτικό Νοσοκομείο είναι το πιο πρόσφατα χτισμένο, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και σε κομβικό σημείο στην Αθήνα και η αλήθεια είναι ότι το ήθελαν όλοι. Κατέβαζαν, λοιπόν, οικονομικές προτάσεις, αλλά το κόστος ήταν απαγορευτικό.

Πλέον η σύμπραξη με τον Όμιλο Euromedica σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην περίθαλψη και όχι μόνο.

Ειδικότερα, όσον αφορά την κλινική Ερρίκος Ντυνάν, το πλάνο είναι να ενισχύσει την παρουσία της στην Αττική, που διατηρεί ένα πλεονέκτημα έναντι του ομίλου Εuromedica  ενισχύοντας περαιτέρω την Γενική Κλινική και τα τμήματα της Καρδιολογίας, της Ογκολογίας, της Παθολογίας, καθώς και τις Χειρουργικές Ειδικότητες εξοπλίζοντας αυτά με νέο υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Μόνο για φέτος, οι επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί είναι της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2019 μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις της τάξεως των 10 εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των κλινών ανέρχεται σε 462 κρεβάτια.

Ένα θετικό στοιχείο που ευνοεί την κλινική Ερρίκος Ντυνάν και επιβεβαιώνει την αναπτυξιακή της πορεία είναι ότι από τα 50 εκατ. ευρώ που ήταν τα έσοδά της το 2020 -δεν έχουν αφαιρεθεί οι αναγκαστικές επιστροφές- με τα σημερινά δεδομένα η προοπτική είναι να ξεπεράσουν τα 60 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, μετά και την κεφαλαιοποίηση των δανείων της, αυτά δεν ξεπερνούν ούτε το 1 εκατομμύριο ευρώ. 

Μετά το τέλος της απορρόφησης, το Ερρίκος Ντυνάν θα πλαισιωθεί από επτά γενικές και μαιευτικές κλινικές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδο, Κοζάνη, από ένα ευρύτατο δίκτυο 23 διαγνωστικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λάρισα, Πιερία, Αλεξανδρούπολη), καθώς και από ένα κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη.

Ο νέος όμιλος υγείας θα απασχολεί πάνω από 2.700 εργαζομένους, ενώ θα διαθέτει περισσότερες από 1.000 κλίνες δευτεροβάθμιας φροντίδας πανελληνίως, έχοντας τη δυνατότητα να εξυπηρετεί πάνω από 120.000 περιστατικά το χρόνο. Στην πρωτοβάθμια περίθαλψη το δίκτυο του ομίλου, στην ωρίμανσή του, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, θα μπορεί να εξυπηρετεί πάνω από 1.000.000 επισκέψεις ετησίως μέσα από ένα πλέγμα 3.500 συνεργαζόμενων ιατρών σε όλη την Ελλάδα.

Η διαδικασία απορρόφησης θα ξεκινήσει σύντομα και η ολοκλήρωσή της τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων Αρχών Ανταγωνισμού και τη λήψη των προβλεπόμενων στο νόμο εταιρικών εγκρίσεων.

Οι πολλές προσπάθειες για το Ερρίκος Ντυνάν

Το Ερρίκος Ντυνάν περιήλθε το 2014 στην εταιρεία ειδικού σκοπού και θυγατρική της τράπεζας

Πειραιώς Ημιθέα έναντι 115 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο αναδιοργάνωσης (το 2014 το νοσοκομείο βαρυνόταν με δάνεια 90 εκατ. και οι συνολικές του υποχρεώσεις έφταναν τα 300 εκατ. ευρώ) προέβλεπε τριετή βεβαίωση καλής λειτουργίας και χρηματοδότηση ύψους 180 εκατ. ευρώ.

Την άνοιξη του 2018 είχε μπει στις ράγες η πώλησή του και μεταξύ των ενδιαφερομένων ήταν το επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners, ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών, το Ιασώ και η  Ευρωκλινική.

Το 2018 πάνω από 20 υποψήφιοι είχαν υπογράψει στο πρώτο στάδιο σύμβαση εμπιστευτικότητας. Η PwC, που λειτουργούσε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της πώλησης, αρχικά είχε προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα στην αποστολή προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε περίπου 60 επενδυτές. Στελέχη τοποθετούσαν μια ρεαλιστική πρόταση για την απόκτηση της “Ημιθέα”, θυγατρικής της Πειραιώς που ελέγχει το Ερρίκος Ντυνάν, μεταξύ 80 και 100 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών.

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς είχαν κατατεθεί μόλις δύο δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 100% της Ημιθέα Α.Ε., με επικρατέστερη αυτή του Ιδρύματος Ωνάση, που όμως δεν προχώρησε.

Το Μάρτιο φέτος η επένδυση της Πειραιώς στο Ερρίκος Ντυνάν πέρασε υπό τη διαχείριση της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων με έδρα το Λονδίνο Blantyre, αφού προηγουμένως η τράπεζα κεφαλαιοποίησε το σύνολο των απαιτήσεών της από δάνεια, μέσω αύξησης κεφαλαίου, ύψους 145,2 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση της Farallon στην Euromedica

Το 2017 μεταβιβάστηκαν στο επενδυτικό fund Farallon Capital δανεία της Euromedica συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Alpha Bank, Εθνική και Eurobank. Η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων της Euromedica, οι τραπεζικές υποχρεώσεις της οποίας, με βάση τα στοιχεία του εξαμήνου, ανέρχονταν σε 417 εκατ. ευρώ και μεγάλο μέρος εξ αυτών είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι διεργασίες για την απομάκρυνση της οικογένειας Λιακουνάκου από τη διοίκηση. Το 2019 η έκτακτη εξ αναβολής γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης αποφάσισε την ανάκληση των µελών του διοικητικού συµβουλίου και την εκλογή νέου, καθώς και τον ορισμό των ανεξάρτητων µελών. Υπενθυμίζεται πως πρόεδρος της εταιρείας ήταν ο γιος του βασικού μετόχου της Euromedica, Θωμά Λιακουνάκου, Νίκος.

Η αλλαγή σελίδας

Ο δρόμος για την ίδρυση της νέας εταιρίας  Euromedica Α.Ε. Παροχής Ιατρικών Υπηρεσιών  άνοιξε τον Μάιο  του 2021 με  απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο ενέκρινε το σχέδιο εξυγίανσης του ομίλου. H νέα εταιρία, στην οποία μεταβιβάστηκε το ενεργητικό και το παθητικό της Euromedica, συστήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης με ιδρυτικούς μετόχους τη Farallon και την Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με το πλάνο εξυγίανσης που είχε υποβληθεί πριν δύο χρόνια, οι νέοι μέτοχοι δρομολόγησαν ένα συνολικό πλάνο επενδύσεων ύψους 55,3 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, το σχέδιο προέβλεπε πως εντός 12μήνου, ποσό 22 εκατ. θα κατευθυνθεί σε τεχνολογικό εξοπλισμό και αναβάθμιση κτιριακών υποδομών στην περιφέρεια, ενώ η εταιρεία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ανάπτυξης του πανελλήνιου δικτύου της που βρίσκεται κυρίως εκτός αστικών κέντρων. Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019, οι μέτοχοι της εταιρείας έχουν καταβάλει 18,5 εκατ. (από τα 55,3 εκατ.) για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και της μισθοδοσίας.

Το επενδυτικό πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένα μεγάλο μέρος του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί στην κατεύθυνση της ανανέωσης κτιριακών υποδομών και ιατρικού εξοπλισμού στα διαγνωστικά κέντρα.

Τα οικονομικά των δύο πλευρών

Σύμφωνα με την τελευταία οικονομική έκθεση για τη χρήση του 2020, ο κύκλος εργασιών (προ rebate & clawback) από την κύρια δραστηριότητα του για την περίοδο 1.1 – 31.12.2020 για το Ερρίκος Ντυνάν ανήλθε σε 50,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μικρή μείωση κατά 0,5% έναντι του 2019. Στην χρήση καταγράφηκε μείωση των εσόδων λόγω των επιστροφών clawback &rebate, συνολικού ύψους 4,2 εκατ., το οποίο υπολογίσθηκε με την εφαρμογή των νέων ποσοστών επιστροφής που γνωστοποιήθηκαν για το α΄ εξάμηνο του 2020. Το EBITDA στα – 4,1 εκατ. (2019: – 5,1), παρέμεινε σε αρνητικά επίπεδα παρουσιάζοντας μείωση κατά 1 εκατ. έναντι της προηγούμενης χρήσης. Οι ζημίες μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 13,1 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,2 εκατ. έναντι του 2019.

Κατά την τελευταία δημοσιοποιημένη οικονομική χρήση (2018) της Euromedica, ο κύκλος εργασιών του ομίλου (προ της επιπτώσεως rebate & clawback), ανήλθε σε 96,216 εκατ. (από 150,231 εκατ. ευρώ το 2017), εμφανίζοντας μείωση 36% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων  ο όμιλος κατέγραψε ζημιές 28,649 εκατ. ευρώ (από κέρδη €13,891 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν), μετά από την επίπτωση rebate & clawback.

Περιθώρια ανάπτυξης

Στα Δυνατά Σημεία του κλάδου, έτσι όπως περιγράφονται στην τελευταία έκθεση της ΙCAP περιλαμβάνεται το γεγονός της δραστηριοποίησης μεγάλων και καλά οργανωμένων επιχειρηματικών ομίλων με μακρά εμπειρία, η τάση της σταδιακής γήρανσης του πληθυσμού, η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και βέβαια οι χρόνιες αδυναμίες του δημόσιου συστήματος υγείας.

Οι κλινικές αποσπούν το μεγαλύτερο μερίδιο στο σύνολο της αγοράς των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, το οποίο εκτιμάται στο 60% περίπου για το 2019. Οι μαιευτικές κλινικές συγκεντρώνουν περίπου το 15% των συνολικών εσόδων, ενώ το υπόλοιπο 25% μοιράζονται τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα – κέντρα αιμοκάθαρσης & λοιπά κέντρα.

Ειδικότερα, όσον αφορά τον τομέα των κλινικών, οι γενικές κλινικές αντιπροσωπεύουν μερίδιο της τάξης του 84%, οι νευροψυχιατρικές κλινικές και οι κλινικές αποκατάστασης μοιράζονται από κοινού μερίδιο περίπου 11% και το υπόλοιπο μοιράζονται οι ειδικές, μικτές και άλλες κατηγορίες κλινικών.

Στα αδύνατα σημεία εντάσσεται το σχετικά αυστηρό θεσμικό πλαίσιο σε σχέση με την ίδρυση νέων ιατρικών μονάδων.

Written by

Τα νέα της Υγείας