Connect with:
HomeΕιδήσειςΚαλοκαίρι και προσοχή στην ηλιοθεραπεία

Καλοκαίρι και προσοχή στην ηλιοθεραπεία

Είτε ξεχάσατε να βάλετε αντηλιακό πριν βγείτε έξω, είτε δεν βάλατε ξανά μετά από τις βουτιές σας στην παραλία, μπορεί να καταλήξετε να πληρώνετε το τίμημα με ένα ηλιακό έγκαυμα. Πόσο καιρό όμως διαρκεί το ηλιακό έγκαυμα, και πότε υποχωρούν τα συμπτώματα όπως το ξεφλούδισμα;

Τι ακριβώς είναι το ηλιακό έγκαυμα;

Το κάψιμο από τον ήλιο, όπως και το μαύρισμα, είναι ο αμυντικός μηχανισμός του σώματος ενάντια στις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Όταν το δέρμα εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία, το σώμα παράγει μελανίνη, μια σκούρα χρωστική ουσία. Η μελανίνη έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το δέρμα και το πόσο παράγει ένα άτομο εξαρτάται από τα γονίδιά του. Όταν οι άνθρωποι που παράγουν λιγότερη μελανίνη εκτίθενται υπερβολικά στις υπεριώδεις ακτίνες, προκαλείται βλάβη στο DNA στα ανώτερα στρώματα των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα το γνωστό κάψιμο.

Δεν ανταποκρίνονται όλοι με τον ίδιο τρόπο στην έκθεση στον ήλιο. Γενικά, τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, φακίδες ή κόκκινα/ανοιχτόχρωμα μαλλιά είναι πιο επιρρεπή σε σοβαρά ηλιακά εγκαύματα. Αλλά όλοι οι τύποι δέρματος, από ανοιχτόχρωμο έως σκούρο, είναι ευάλωτοι σε βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η ζημιά μπορεί να συμβεί σε πολύ ηλιόλουστες ημέρες καθώς και σε ημέρες με συννεφιά, επειδή η υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά τα σύννεφα.

9 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για να καταπραΰνετε το ηλιακό έγκαυμα | www.iatro.gr

Το πόσο θα διαρκέσει το κάψιμο εξαρτάται από το πόσο σοβαρό είναι. Τα περισσότερα ηλιακά εγκαύματα χάνουν τον κόκκινο τόνο σε τρεις έως πέντε ημέρες, όπως και την αίσθηση πόνου. Αλλά αν έχετε ένα πιο σοβαρό έγκαυμα με φουσκάλες, αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και 10 ημέρες.

Το ξεφλούδισμα του δέρματος είναι μέρος της διαδικασίας και συνήθως ξεκινά μετά από περίπου τρεις ημέρες. Θα πρέπει να σταματήσει όταν το δέρμα επουλωθεί πλήρως, κάτι που μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, σε περιπτώσεις σοβαρού καψίματος. Μην πειράζετε το δέρμα που ξεφλουδίζει, καθώς μπορεί να κάνετε μεγαλύτερη ζημιά.

Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης. Εάν έχετε ένα ήπιο ηλιακό έγκαυμα, το δέρμα σας θα είναι κόκκινο και επώδυνο. Ένα μέτριο ηλιακό έγκαυμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κάποιο πρήξιμο και το δέρμα μπορεί να είναι ζεστό στην αφή. Ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα έχει συνήθως ακραία ερυθρότητα και επώδυνες φουσκάλες και μπορεί να απαιτεί ιατρική φροντίδα. Καλέστε αμέσως γιατρό αν εμφανίσετε πυρετό μαζί με το ηλιακό έγκαυμα.

Για να επιταχύνετε την επούλωση του ξεφλουδισμένου δέρματος, χρησιμοποιήστε τακτικά ενυδατική κρέμα ή απλή βαζελίνη για συνεχή ενυδάτωση. Το κατεστραμμένο δέρμα θα πέσει από μόνο του και το νέο δέρμα είναι ευαίσθητο και ευάλωτο σε ερεθισμούς. Τέλος, το ηλιακό έγκαυμα σας αφυδατώνει, επομένως είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό.

Written by

Τα νέα της Υγείας