Connect with:
HomeΕιδήσειςAυξημένος ο αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη

Aυξημένος ο αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη

Ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, αποτυπώνεται και στους νέους χάρτες του ECDC.

Το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου βρίσκεται σε “βαθύ κόκκινο” στο δείκτη 14 ημερών, κάτι που δείχνει ότι η άρση των περιορισμών στις περισσότερες χώρες και η αυξημένη κινητικότητα που σημειώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, αυξάνουν σημαντικά τη μεταδοτικότητα του ιού.

Χώρες όπως η Δανία και η Λετονία “ξέφυγαν” και βρίσκονται στο “κόκκινο”, κάτι που αποδεικνύει ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Κορονοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη “Κένταυρος”

Συναγερμό έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα για την εμφάνιση της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον BA.2.75 που έχει λάβει την ονομασία “Κένταυρος” ή “Centaurus”.

Η νέα μετάλλαξη πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία στα μέσα Μαΐου και έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε ακόμη 8 χώρες, μεταξύ αυτών, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία και ο Καναδάς.

Η Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) χαρακτήρισε τον «Κένταυρο» ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στις 7 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να συνδέεται με πιο σοβαρή ασθένεια, αλλά τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί. Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί, στενά τη νέα παραλλαγή, όμως σημειώνεται πως δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.

Ο προβληματισμός των ειδικών πάντως αυξάνεται, όπως αναφέρει ο Guardian, λόγω του τεράστιου αριθμού των επιπλέον μεταλλάξεων που εντοπίζουν από την BA.2.75, σε σχέση με την BA.2, από την οποία είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί.

Written by

Τα νέα της Υγείας