Connect with:
HomeΕιδήσειςΌμιλος Ιατρικού Αθηνών: Πρωτοπορεί στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Πρωτοπορεί στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα

Αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας, μοναδικό «όπλο» πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα.

Την αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας (Low Dose CT), σε συνδυασμό με Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης επιστρατεύει ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών για να συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Ο έλεγχος πραγματοποιείται με αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας (Low Dose CT), που αποτελεί το μοναδικό «όπλο» πρώιμης διάγνωσης της ασθένειας. Ενεργοί καπνιστές ή καπνιστές που έχουν διακόψει το κάπνισμα για λιγότερο από 15 χρόνια, ηλικίας άνω των 50 ετών, εφόσον έχουν καπνίσει περισσότερα από 35 p. Years* έχουν απόλυτη ένδειξη για ετήσιο έλεγχο με αξονική τομογραφία θώρακος, χαμηλής ακτινοβολίας, χωρίς σκιαγραφικό.

Η εξέταση επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και γίνεται μέχρι την ηλικία των 84 ετών, όπως τόνισαν οι επιστήμονες επισημαίνοντας παράλληλα ότι το όφελος για τους καπνιστές και τα συστήματα υγείας είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το κόστος μιας πιθανής νοσηλείας και αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα. Το κόστος της κυμαίνεται στο κόστος μιας ψηφιακής μαστογραφίας.

Όσον αφορά την ασφάλεια της, οι ειδικοί τόνισαν πως το βιολογικό κόστος από την ετήσια επιβάρυνση με την χαμηλή δόση ακτινοβολίας στην συγκεκριμένη αξονική τομογραφία είναι πολύ μικρότερο για έναν καπνιστή από ό,τι το όφελος που θα έχει αν βρει εγκαίρως τον καρκίνο στον πνεύμονα. Από την διεθνή εμπειρία, όπως είπαν, φαίνεται ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης εξέτασης συμβάλει στη μείωση κατά 25% ως 30% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.

Στην εκδήλωση παρουσίασης της πρωτοποριακής εξέτασης συμμετείχαν ο δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, ο δρ. Παναγιώτης Μπεχράκης, MD, PhD, (McGill), F.C.C.P, πνευμονολόγος, εντατικολόγος, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος, επικεφαλής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος, ο δρ. Νικόλαος Μποντόζογλου, ακτινοδιαγνώστης, διευθυντής Αξονικής & Μαγνητικής Τομογραφίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ο δρ. Ηρακλής Τιτόπουλος, MD, Phd, Ειδικός, επεμβατικός πνευμονολόγος, διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Ιατρικού Διαβαλκανικού, ο δρ. Τζαμπραήλ Νταχάμπρε, MD PhD, FETCS, θωρακοχειρουργός, διευθυντής Θωρακοχειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και ο δρ. Κοσμάς Τσακιρίδης, MD, PhD, FEBTS, χειρουργός θώρακος-καρδιάς, διευθυντής Καρδιο-Θωρακοχειρουργικής Κλινικής, Εξειδικευμένος στη Ρομποτική Θωρακοχειρουργική, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Ο δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, ανέλυσε τη στρατηγική του Ομίλου να πρωτοστατεί στις διεθνείς εξελίξεις στο χώρο της υγείας, μέσα από ένα πολυεπίπεδο επενδυτικό πλάνο, το οποίο εξασφαλίζει στους έμπειρους και εξειδικευμένους επιστήμονες του Ομίλου όλα εκείνα τα εφόδια, ώστε να παράσχουν υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου. Μεταξύ άλλων, τόνισε: «Με αφορμή την ημέρα κατά του καπνίσματος απευθύνουμε έκκληση σε όλους, καπνιστές και μη, να υιοθετήσουν την προληπτική εξέταση κατά του καρκίνου του πνεύμονα, κάθε χρόνο, ως το υπέρτατο όπλο στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον αν θα έβλεπε τη συνεργασία τού κράτους με τον Όμιλο για τον προληπτικό αυτό έλεγχο επισήμανε: «Δεν βγάλαμε αυτή την εξέταση για να έρθει το κράτος να μας την αποζημιώσει», προσθέτοντας πως η εξέταση αυτή έχει ως στόχο να βοηθήσει στην δευτερογενή πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα.

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο δεύτερος σε συχνότητα εμφάνισης μετά τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες και του μαστού στις γυναίκες και ο πρώτος σε θανάτους παγκοσμίως. Η μεγάλη θνησιμότητά του οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η διάγνωση της νόσου γίνεται αργά, όταν πλέον βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, περιορίζοντας τις λύσεις θεραπείας.

«Για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, οι άνθρωποι με υψηλή επικινδυνότητα θα πρέπει να ελέγχονται, σε ετήσια βάση, με Αξονική Τομογραφία θώρακα χαμηλής δόσης ακτινοβολίας. Η μέθοδος αυτή απεικονίζει με λεπτομέρεια τους πνεύμονες, ενώ έχει 90% λιγότερη ακτινοβολία σε σχέση με τη συμβατική αξονική τομογραφία θώρακα», τόνισαν οι ειδικοί.

Η διάγνωση πραγματοποιείται από εξειδικευμένους ακτινολόγους με υποβοηθούμενο Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), δίνοντας αποτελέσματα υψηλής ακρίβειας και ποιότητας εικόνας. Η εξέταση είναι ταχύτατη, ανώδυνη και δε χρειάζεται ένεση ή χορήγηση σκιαγραφικού. Όταν η υποψία καρκίνου είναι σημαντική θα συστηθούν περαιτέρω εξετάσεις όπως βιοψία. Εφόσον απαιτηθεί, τα ευρήματα συζητώνται με ειδικούς πνευμονολόγους και θωρακοχειρουργούς.

Written by

Τα νέα της Υγείας