Connect with:
HomeWHAT'S HOT«Εξοικονομώ» σε 68 νοσοκομεία μέχρι τέλος του 2023 – Στα 260 εκατ. το κόστος

«Εξοικονομώ» σε 68 νοσοκομεία μέχρι τέλος του 2023 – Στα 260 εκατ. το κόστος

Την εργαλειοποίηση του ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να γίνει ενεργειακή αναβάθμιση σε 68 δημόσια νοσοκομεία ανακοίνωσαν σήμερα οι ηγεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας.

Το κόστος του προγράμματος, όπως ειπώθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου των ηγεσιών των δύο υπουργείων, αναμένεται να φθάσει τα 260 εκατ. ευρώ. Το δε έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός τριετίας.

Σύμφωνα με τον υπ. Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδη, τον υπ. Υγείας κ. Θάνος Πλεύρη και την αναπλ. Υπ. Υγείας κα Μίνα Γκάγκα στο πρόγραμμα θα υπαχθούν τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σε μία προσπάθεια να περιορίσουν το ενεργειακό κόστος, το οποίο σήμερα είναι υπέρογκο.

Μάλιστα αναφέρθηκε χαρακτηριστικά το παράδειγμα νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη το οποίο έλαβε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, ύψους 500.000 ευρώ τον Ιανουάριο, από 200.000 ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στο έργο σύμπραξης των δυο υπουργείων θα δοθεί προτεραιότητα στην αναβάθμιση των τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και ειδικά στους θαλάμους Επειγόντων Περιστατικών, αλλά η ενεργειακή αναβάθμιση θα αφορά σε όλο το φάσμα των υποδομών. Δηλαδή από την αλλαγή κουφωμάτων και τις μονώσεις ταρατσών μέχρι τις αναβαθμίσεις στους λέβητες και την εγκατάσταση πάνελ σε ορισμένα νοσοκομεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διαδικασία της προετοιμασίας και εκτέλεσης των διαγωνισμών θα γίνει μέσω της μονάδας ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ (PPF) υπό τον κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη με στόχο όλα να γίνουν στο μικρότερο δυνατό χρόνο.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως ακόμα και εάν δεν ολοκληρωθεί το έργο εντός τριετίας, θα συνεχιστεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ. «Είναι από τα έργα εκείνα τα οποία λόγω της φύσης τους μπορούν να περάσουν ως «γέφυρα» και στο επόμενο ΕΣΠΑ. Άρα, θα προσπαθήσουμε να απορροφήσουμε μέχρι το τέλος του 2023 το μεγαλύτερο από αυτά τα ποσά. Ό,τι μείνει αδιάθετο θα περάσει αυτόματα στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο. Γιατί προβλέπεται και στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο έργο ενεργειακής αναβάθμισης και είμαστε μάλιστα τυχεροί διότι ειδικά το νέα πρόγραμμα έχει και πολύ μεγαλύτερο κομμάτι για τέτοιου είδους έργα. Άρα, είναι εύκολο να το περάσουμε από το ένα πρόγραμμα στο άλλο. Συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα απώλειας πόρων. Ο στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2023 να έχει προχωρήσει το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των έργων», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Σημειώνεται πως πέρα από την ενεργειακή αναβάθμιση των 68 νοσοκομείων «τρέχουν» σειρά προγραμμάτων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ με στόχο να αναβαθμιστεί συνολικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης. «55 εκατομμύρια για τη ψυχιατρική υγεία, 278 εκατομμύρια για τον ψηφιακό φάκελο, 250 περίπου εκατομμύρια για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και συνολικά 1,5 δις ευρώ το οποίο θα δοθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όλων των δομών, σε ένα συνολικό πλαίσιο που επεξεργαζόμαστε που ξεκινάει από την πρόληψη», υπογράμμισε ο υπ. Υγείας.

«Έχουμε κάνει έναν πολύ λεπτομερή κατάλογο των έργων του ΕΣΠΑ για να μην τα επαναλάβουμε με το Ταμείο Ανάκαμψης, άρα θα έχουμε πολύ σημαντική αναβάθμιση όλων των νοσοκομείων της χώρας με προτεραιότητα φυσικά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών που πρέπει να είναι πάρα πολύ καλά για να αντιμετωπίζονται οι άρρωστοι εξαιρετικά», τόνισε απ’ την πλευρά της η κα Γκάγκα.

Written by

Τα νέα της Υγείας