Connect with:
HomeΕιδήσειςΕΟΦ: Προειδοποιεί για την ύπαρξη αιθυλενοξειδίου στα συμπληρώματα διατροφής

ΕΟΦ: Προειδοποιεί για την ύπαρξη αιθυλενοξειδίου στα συμπληρώματα διατροφής

Προειδοποίηση σχετικά με την ύπαρξη αιθυλενοξειδίου στα συμπληρώματα διατροφής εξέδωσε ο ΕΟΦ, οποία βασίζεται στις οδηγίες του ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων).

Η ανακοίνωση

«Κατά το β’ εξάμηνο του 2021 ο ΕΟΦ λαμβάνει ειδοποιήσεις μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα (RASFF) από τον ΕΦΕΤ (contact point) στην Ελλάδα, που αφορούν στην ύπαρξη αιθυλενοξειδίου (ΕtO) είτε σε τρόφιμα (αφορά και συμπληρώματα διατροφής) είτε σε α’ ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους.

Από τη συχνότητα των ειδοποιήσεων διαφαίνεται η ύπαρξη μιας κρίσης στην διαχείριση αυτού του προβλήματος που επιτάθηκε και από την μέχρι πρόσφατα μη ύπαρξη ορίου ανίχνευσης του EtO.

Ήδη φαίνεται να έχει διαμορφωθεί ως όριο στην α’ ύλη για τα συμπληρώματα διατροφής το LOQ (limit of quantification) 0,1 ppm ως προς το άθροισμα αιθυλενοξειδίου + 2 χλωροαιθανόλης,

Η προσέγγιση που προτείνεται στο τεχνικό κείμενο των οδηγιών που έχει διαμορφωθεί είναι ότι εφόσον διαπιστώνεται η παρουσία ΕΤΟ στην α’ ύλη, σημαίνει ότι υπάρχει στο τελικό προϊόν και ως εκ τούτου το τελευταίο πρέπει να αποσυρθεί επειδή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της ασφάλειας.

Ο ΕΟΦ προτίθεται να ενημερώσει με την παρούσα ανακοίνωση τις εταιρείες των συμπληρωμάτων διατροφής σχετικά με τις νεώτερες εξελίξεις στο θέμα αυτό και κυρίως για την πρόθεσή του να ανακαλέσει από την αγορά τις παρτίδες των τελικών προϊόντων για τα οποία υπάρχουν επίσημες ενημερώσεις για την ύπαρξη EtO είτε στην α’ ύλη είτε στο τελικό προϊόν».

Written by

Τα νέα της Υγείας