Connect with:
HomeΕιδήσειςΈλληνας γαστρεντερολόγος συμμετέχει με το επιστημονικό του έργο στην παρουσίαση των σημαντικότερων επεμβάσεων της χρονιάς

Έλληνας γαστρεντερολόγος συμμετέχει με το επιστημονικό του έργο στην παρουσίαση των σημαντικότερων επεμβάσεων της χρονιάς

Δυο επεμβάσεις που πραγματοποίησε σε ασθενείς του, έβαλαν το νεαρό Μυτιληνιό γαστρεντερολόγο γιατρό Γιώργο Μαυρογένη στην παρέα των κορυφαίων στον κόσμο γαστρεντερολόγων, στέλνοντας τον, στην κορυφαία επιστημονική γαστρεντερολογική συνάντηση, την DDW που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Αμερική και διαρκεί τέσσερις μέρες.

Με 16.000 εγγραφές, η συνάντηση αυτή αποτελεί το επιστημονικό γεγονός στο χώρο της επιστημονικής εξειδίκευσης των γαστρεντερολόγων. Την 4η μέρα της συνάντησης, παρουσιάζονται οι 40 καλύτερες επεμβάσεις της χρονιάς που πέρασε, από όλον τον κόσμο. Από αυτές τις 40, οι 10 καλύτερες «διαγωνίζονται» στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενδοσκόπησης (World Cup of Endoscopy).

«Φέτος», λέει ο κ. Μαρογένης, «έχω την τιμή να συμμετέχω με δυο επεμβάσεις μου σε αυτή την συνάντηση, οι οποίες επιλέχθηκαν ανάμεσα σε πολλές υποψηφιότητες. Η μία αφορά ασθενή από την Αυστραλία. Ένα δύσκολο περιστατικό απόφραξης οισοφάγου που ο ασθενής δεν είχε βρει βιώσιμη λύση σε γιατρούς σε πολλές χώρες που απευθύνθηκε και η αντιμετώπιση του θα περιλαμβάνεται στις 40 καλύτερες στον κόσμο. Η δεύτερη περίπτωση αφορά 80χρονο από την Κέρκυρα με έναν τεράστιο καλοήθη πολύποδα στο έντερο, που αφαιρέθηκε με την εφαρμογή τριών διαφορετικών τεχνικών και η επιτροπή του συνεδρίου έκρινε να παρουσιαστεί στις 10 καλύτερες του κόσμου».

Η συμμετοχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενδοσκόπησης είναι η υψηλότερη επιστημονική τιμή που μπορεί να λάβει ένας επεμβατικός γαστρεντερολόγος καθώς ο ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρός και τα κριτήρια επιλογής πολύ αυστηρά. «Οι περισσότερες επεμβάσεις προέρχονται από πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αμερικής, Ιαπωνίας και Ινδίας που κυριαρχούν στο χώρος της επεμβατικής ενδοσκόπησης» λέει ο κ. Μαυρογένης.

Έως τώρα ο κ. Μαυρογένης είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε αυτό τον διαγωνισμό ως ειδικευόμενος γιατρός εκπροσωπώντας την Γαλλία, το Βέλγιο και πιο πρόσφατα την Ελλάδα το 2017. «Τότε», λέει, «είχα παρουσιάσει μία καινοτόμο πειραματική επέμβαση που πραγματοποίησα σε ασθενή από την Μυτιλήνη».

Ας σημειωθεί ότι και οι δυο επεμβάσεις είναι υπό δημοσίευση στο κορυφαίο γαστρεντερολογικό περιοδικό Endoscopy, θα παρουσιαστούν στο ευρωπαϊκό συνέδριο γαστρεντερολογίας ESGE Days στην Πράγα και πλέον και στο Αμερικανικό συνέδριο DDW στο San Diego.

Written by

Τα νέα της Υγείας