Connect with:
HomeΕιδήσειςΠρωτοποριακή επέμβαση νευροχειρουργικής στη Λευκωσία

Πρωτοποριακή επέμβαση νευροχειρουργικής στη Λευκωσία

Ιατρική επέμβαση-σταθμό για τα ελλαδικά και κυπριακά δεδομένα, πραγματοποίησε ο Νευροχειρουργός Δρ Κυριάκος Παρασκευά στο American Heart Medical Center στη Λευκωσία.

Η εν λόγω επέμβαση απαιτούσε μεταμόσχευση στην περιοχή της Θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, μετά από σοβαρού βαθμού γωνιώδη κύφωση (sharp angular kyphotic deformity) που προκάλεσε στην σπονδυλική στήλη, μία κακοήθεια του αίματος. Η νόσος του «Πολλαπλούν Μυελώματος», προκάλεσε μεγάλη παραμορφωτική ανωμαλία στην σπονδυλική στήλη του ασθενούς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σοβαρή κύφωση με αρκετές επιπλοκές.

Ως αποτέλεσμα της κυφωτικής παραμόρφωσης, για την ανακατασκευή και διόρθωση αυτής, έπρεπε να αφαιρεθεί μεγάλο μέρος της σπονδυλικής στήλης και να αντικατασταθεί από αυτομόσχευμα, δηλαδή μόσχευμα από οστά του ίδιου του ασθενούς. Πολύωρη επέμβαση, άνω των 15 ωρών, λόγω του ότι η αποτελείτο από πολλαπλά στάδια, όπως η νευροχειρουργική αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού, λήψη αγγειούμενου μοσχεύματος, η μετάθεση του μοσχεύματος, η αναστόμωση του μοσχεύματος (εκπλήρωση μεταμόσχευσης), η μακρά διαυχενική σπονδυλοδεσία, η “en bloc” σπονδυλεκτομή παθολογικώς καταγόντων σπονδύλων (vertebral column resection), η προστασία κλάδων αορτής και η ανάταξη της κυφώσεως με ειδικούς χειρισμούς.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση αποφασίστηκε όπως χρησιμοποιηθεί μέρος της δεξιάς περόνης του ασθενούς (μόσχευμα 10 εκατοστών), της οποίας η αφαίρεση μέρους της και στη συνέχεια η μεταμόσχευση / μεταφορά της στη σπονδυλική στήλη, μέσω της συρραφής των αγγείων της με τα μεσοπλεύρια αγγεία στην οπισθοϋπεζωκοτική περιοχή του αριστερού πνεύμονα (αγγειακής αναστόμωσης – bypass surgery), δεν θα επηρέαζε καθόλου την βάδιση του ασθενούς.

Ουσιαστικά η περόνη του ασθενούς, λαμβάνοντας πλέον αρτηριακή αιμάτωση και δίδοντας φλεβική αποχέτευση στο αρτηριοφλεβικό μεσοπλεύριο δίκτυο της περιοχής του θώρακος, αποτελεί αγγειούμενο αυτομόσχευμα με υψηλές πιθανότητες συμβατότητας εντός του διασωματικού ελλείμματος και ελάχιστες πιθανότητες ψευδάρθρωσης, λοίμωξης και μετέπειτα απόρριψης.

Η επιλογή του αυτομοσχέυματος της περόνης (Free Vascularized Fibular Graft Transplantation) και όχι κάποιου συνθετικού υλικού κρίθηκε αναγκαία, καθώς ο οργανισμός του ασθενούς θα απέρριπτε κάποιο ξένο μόσχευμα, όταν σε κατοπινό στάδιο θα πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση μεταμόσχευσης μυελού των οστών, για την αντιμετώπιση του «Πολλαπλούν Μυελώματος».

Επίσης, το στάδιο της αρχικής παρασκευής του μοσχεύματος της περόνης μέχρι την τελική οστεοτομία έχει συγκεκριμένη διάρκεια, στην οποία συνιστάται η παρασκευή και η λήψη αυτού, έως ότου μεταμοσχευθεί στον ασθενή, για να μπορέσει να καλύψει το σημείο του ελλείμματος της σπονδυλεκτομής.

Σύμφωνα με το Δρ. Παρασκευά, η συγκεκριμένη πολύωρη επέμβαση διενεργείται μόνο σε 15 με 20 Ιατρικά Κέντρα, παγκοσμίως, περιλαμβανομένης και της Ασίας. Ο λόγος της σπανιότητας της επέμβασης έγκειται στην τεράστια τεχνική δυσκολία ως προς την εκτέλεση της και στο γεγονός ότι ο χειρουργός πρέπει να έχει εμπερία ανατομικών πεδίων που εμπίπτουν στις ειδικότητες της Νευροχειρουργικής, Μικροχειρουργικής Αγγειακών Αναστομώσεων και Μεταμοσχεύσεων, Αγγειο-καρδιοχειρουργικής, Πλαστικής χειρουργικής, Ορθοπαιδικής και Πολύπλοκης Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης, ούτως ώστε να μπορεί να επιτελέσει αυτόνομα την όλη επέμβαση.

 

Written by

Τα νέα της Υγείας