Connect with:
HomeΥΓΕΙΑFamily HealthΟι άνδρες τείνουν να είναι πιο επιρρεπείς στην ακμή

Οι άνδρες τείνουν να είναι πιο επιρρεπείς στην ακμή

Η γυναικεία επιδερμίδα διαφέρει σημαντικά από αυτήν των ανδρών, ενώ το πάχος του δέρματος  διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, από άτομο σε άτομο, ανάλογα το φύλο και την ηλικία. Εμφανίζεται λεπτότερο στις γυναίκες και στα παιδιά και παχύτερο στους άνδρες. Γενικά, οι άνδρες τείνουν να έχουν 25% παχύτερο δέρμα από ότι οι γυναίκες, επίσης το εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας τους, γνωστή  ως κεράτινη στοιβάδα, τείνει να είναι αρκετά πιο πυκνό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο τραχειά και ανομοιόμορφη υφή.

Η ανδρική επιδερμίδα είναι, επίσης, πιο σφριγηλή καθώς το ανδρικό δέρμα  είναι πιο πλούσιο σε ίνες
κολλαγόνου και ελαστίνης, έχει δηλαδή υψηλότερη συγκέντρωση κολλαγόνου της κύριας πρωτεΐνης που παρέχει τη δομή του δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι καθυστερεί έτσι να εμφανίσει σημάδια γήρανσης σε σχέση με τις γυναίκες.

Η γήρανση του δέρματος στις γυναίκες γίνεται προοδευτικά ενώ στους άνδρες απότομα. Οι ρυτίδες των ανδρών είναι πιο βαθιές, πιο έντονες και σχηματίζονται ξαφνικά σε σχέση με τις ρυτίδες των
γυναικών που είναι πιο λεπτές και σχηματίζονται σιγά σιγά.

Συνεπώς και με βάση τις διαφορές που εντοπίζονται μεταξύ των δύο φύλων διαφέρουν οι δραστικές ουσίες και η σύσταση και των καλλυντικών. 

Με υψηλότερες συγκεντρώσεις ανδρογόνων, γνωστές και ως ανδρικές ορμόνες, οι άνδρες τείνουν να έχουν πιο λιπαρή επιδερμίδα (έχει μεγαλύτερους σμηγματογόνους και ιδρωτοποιούς αδένες εμφανίζοντας έτσι μεγαλύτερη έκκριση λιπαρότητας) και περισσότερες σκούρες, χοντρές τρίχες στο πρόσωπο, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικό ερεθισμό με το ξύρισμα. Δεδομένης της αυξημένης λιπαρότητας, οι άνδρες τείνουν να είναι πιο επιρρεπείς στην ακμή και χρειάζονται ελαφρύτερες ενυδατικές κρέμες. Οι βαριές κρέμες, που μπορεί να χρειαστούν οι γυναίκες με πιο ξηρό δέρμα, μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό στους άνδρες.

θα πρέπει να αγοράζουμε καλλυντικά προϊόντα που είναι κατάλληλα για τις δικές μας προσωπικές ανάγκες φροντίδας του δέρματος. Αν και στην αγορά υπάρχουν προϊόντα unisex που απευθύνονται και στα δύο φύλλα, αλλά και εξειδικευμένες σειρές περιποίησης σχεδιασμένες και μελετημένες για κάθε ανάγκη δέρματος είτε γυναικών, είτε ανδρών.

Πάντως ένα καλλυντικό που μπορούμε να φοράμε είτε ήμαστε άνδρες, είτε γυναίκες ένα  σημαντικό προϊόν περιποίησης δέρματος είναι το αντηλιακό.

Εκτός από την πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος, τα αντηλιακά αποτρέπουν την επαναλαμβανόμενη βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία, κάτι που συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Τα αντηλιακά προστατεύουν επίσης από αλλαγές μελάγχρωσης/ανομοιόμορφο τόνο και λεπτές γραμμές/ρυτίδες, επομένως έχουν οφέλη τόσο για την υγεία όσο και για καλλυντική περιποίηση.

Written by

Τα νέα της Υγείας