Connect with:
HomeΕιδήσειςΓυμναστική και ευ ζήν

Γυμναστική και ευ ζήν

Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ, γιατί διαφορετικοί άνθρωποι καίνε θερμίδες με τόσο διαφορετικούς ρυθμούς, ακόμα και κατά την ίδια προπόνηση;

Αυτό οφείλεται στο ότι ο μεταβολισμός του κάθε ατόμου λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο. Και επειδή ο μεταβολισμός μας πάντα μπορεί να γίνει πιο δραστήριος, και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις πολύπλοκες διεργασίες του, ας δούμε ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί, και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για αυτό – αν μπορούμε.

Η φυσική μας κατάσταση

Όσο πιο πολύ γυμναζόμαστε, τόσο πιο ενεργός θα είναι ο μεταβολισμός μας. Η γυμναστική απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας, και έπειτα συνεχίζει να χρειάζεται θερμίδες για να αναδομήσει τους μυς μας.

Το βάρος μας

Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο βάρος έχουμε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίμε όταν γυμναζόμαστε, καθώς χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να κινηθεί το σώμα. Επίσης, οι υπέρβαροι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερα εσωτερικά όργανα, που επίσης επηρεάζουν το πόσες θερμίδες καίγονται κατά τη γυμναστική. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, πολλά άτομα που γυμνάζονται για να χάσουν κιλά, κάποια στιγμή σταματούν να χάνουν με τον ίδιο ρυθμό, ή παραμένουν για αρκετό καιρό στα ίδια κιλά: Το σώμα καίει λιγότερες θερμίδες όσο πιο λεπτό είναι. Για αυτόν τον λόγο χτίζουμε…

…μυϊκή μάζα

Με τα πιο απλά λόγια, όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα έχουμε, τόσο περισσότερες θερμίδες πρέπει να καίμε για να τη διατηρούμε, ακόμα και σε ανάπαυση. Συνεπώς, το να κάνουμε ασκήσεις που θα χτίσουν τη μυϊκή μας μάζα είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιστρέψουμε το ότι καίμε λιγότερες θερμίδες όσο αδυνατίζουμε.

Το φύλο

Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες καίνε περισσότερες θερμίδες κατά την ανάπαυση από τις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει αποκλειστικά και μόνο επειδή οι άνδρες τείνουν να είναι πιο μεγαλόσωμοι και με περισσότερη μυϊκή μάζα.

Η ηλικία

Όσο μεγαλώνουμε, χάνουμε μυϊκή μάζα, με αποτέλεσμα να καίμε ακόμα λιγότερες θερμίδες. Συνεπώς, η γυμναστική και ειδικά οι ασκήσεις με βάρη είναι απαραίτητες για να διατηρούμε τη μυϊκή μας μάζα στα ιδανικά επίπεδα – και να συνεχίζουμε να ενισχύουμε τον μεταβολισμό μας παράλληλα.

Το πώς γυμναζόμαστε

Υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν την καύση θερμίδων: Πόσο έντονα γυμναζόμαστε, και πόση ποικιλία υπάρχει στο πρόγραμμα γυμναστικής μας. Αρχικά, όσο πιο έντονη είναι η άσκηση (αυτό σημαίνει κατά τη διαδικασία της, όχι απαραίτητα με περισσότερα κιλά στις ασκήσεις με βάρη), τόσο περισσότερες θερμίδες θα καίμε. Έπειτα, μακροπρόθεμα οι μυς μας συνηθίζουν στις ασκήσεις που κάνουμε, και καίμε λιγότερες θερμίδες. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι τόσο σημαντικό να μην κολλάμε στις ίδιες ασκήσεις και να δοκιμάζουμε διάφορες παραλλαγές, ακόμα και διαφορετικά είδη γυμναστικής.

Written by

Τα νέα της Υγείας