Connect with:
HomeΕιδήσειςΑίτημα κρατικής συνδρομής νοσηλείας ασθενών στο εξωτερικό απαιτεί η Πρόεδρος της Βουλής κα. Δημητρίου

Αίτημα κρατικής συνδρομής νοσηλείας ασθενών στο εξωτερικό απαιτεί η Πρόεδρος της Βουλής κα. Δημητρίου

Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, απέστειλε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, μέσω της οποίας διαβίβασε την παράκληση της Επιτροπής  Υγείας, όπως η Κυβέρνηση περιλάβει στον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2024 κονδύλι ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ για κάλυψη των  ιατρικών εξόδων των ασθενών και των συνοδών τους, όταν το Κράτος αποφασίζει την αποστολή τους στο εξωτερικό για θεραπεία.

Το θέμα είχε εξεταστεί στην τελευταία συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, με την επιτροπή να ενημερώνεται από εκπροσώπους των αρμοδίων φορέων, ότι το κράτος δεν διαθέτει οποιοδήποτε κονδύλι για κάλυψη των εξόδων του συνόλου των ασθενών, οι οποίοι αποστέλλονται στο εξωτερικό για θεραπεία.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η κ. Δημητρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν ενώπιον της επιτροπής, το Υπουργείο Υγείας αποστέλλει ετησίως 1.200 περίπου ασθενείς στο εξωτερικό καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να τύχουν της απαραίτητης ιατρικής φροντίδας στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την ΠτΒ, το αρμόδιο Υπουργείο δύναται να επιδοτήσει μόνο ασθενείς οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια, «ποσοστό το οποίο ανέρχεται μόλις στο 10% του συνόλου των ασθενών που αποστέλλονται στο εξωτερικό». Αποτέλεσμα, όπως σημειώνει η κ. Δημητρίου, είναι να επωμίζονται τόσο οι ασθενείς όσο και οι οικογένειές τους το δυσβάστακτο κόστος.

Καταλήγοντας  η ΠτΒ επισημαίνει πως, υπό το φως των πιο πάνω η Επιτροπή Υγείας θεωρεί ότι η εκτελεστική εξουσία είναι αναγκαίο να επαναξιολογήσει τη μελέτη, η οποία έχει εκπονηθεί για το όλο θέμα το 2020.

Πηγή: Φίlenews

Written by

Τα νέα της Υγείας