Connect with:
HomeΕιδήσειςΠέτρες στα νεφρά και συχνά συμπτώματα

Πέτρες στα νεφρά και συχνά συμπτώματα

Οι πέτρες είναι σκληρές μάζες που μπορούν να αναπτυχθούν στα νεφρά σας. Το ασβέστιο και άλλα μέταλλα στα ούρα μπορούν να κρυσταλλωθούν, σχηματίζοντας πέτρες σε μέγεθος από κόκκους που μοιάζουν με άμμο ή μέχρι μικρά βότσαλα, ακόμα και κομμάτια σαν χαλίκι. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε πέτρες στα νεφρά. Για παράδειγμα, ορισμένες έρευνες συνδέουν τη λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης C με αυξημένο κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά στους άνδρες. Η χρήση αντιβιοτικών μπορεί επίσης να παίξει ρόλο. Ο μεγαλύτερος παράγοντας, όμως; Η κακή ενυδάτωση.

Το να αποβάλουμε μια πέτρα (μέσω της ούρησης) είναι ιδιαίτερα επίπονο, ακόμα και αν το μέγεθός της είναι τόσο μικρό. Ποια είναι τα άλλα συμπτώματα;

Κοινά συμπτώματα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μικρές πέτρες στα νεφρά μπορεί να αποβληθούν χωρίς πόνο. Αλλά αν οι πέτρες στα νεφρά εμποδίζουν τη ροή των ούρων ή κολλήσουν στους ουρητήρες—τις στενές διόδους όπου τα ούρα κινούνται από το νεφρό στην ουροδόχο κύστη—μπορεί να προκαλέσουν αρκετά δυσάρεστα συμπτώματα.

Πόνος

Ο πόνος από πέτρα στα νεφρά συχνά περιγράφεται ως βασανιστικός, ανάλογος με τον πόνο του τοκετού. Για την ακρίβεια, μια μικρή μελέτη ζήτησε από γυναίκες που είχαν περάσει από τον τοκετό να συγκρίνουν τον πόνο αυτής της εμπειρίας με τον πόνο της πέτρας στα νεφρά. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων θεώρησε τον πόνο από μια πέτρα χειρότερο. Στην ίδια μελέτη, οι περισσότεροι άνδρες περιέγραψαν την πέτρα στα νεφρά ως τον χειρότερο πόνο που είχαν βιώσει ποτέ.

Αίμα στα ούρα

Αν τα ούρα σας ξεφεύγουν από τη συνηθισμένη κίτρινη απόχρωση και είναι ροζ, κόκκινα ή καφέ, αυτό υποδηλώνει την παρουσία αίματος στα ούρα σας. Είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με πέτρες στα νεφρά. Μερικές φορές αυτό το αίμα είναι ορατό με γυμνό μάτι και άλλες φορές είναι ορατό μόνο με μικροσκόπιο. Μπορεί να υποδεικνύει μια σειρά από παθήσεις, επομένως αυτό το σύμπτωμα από μόνο του δεν υποδεικνύει απαραίτητα ότι υπάρχουν πέτρες και καλό θα ήταν να το ελέγξετε.

Προβλήματα ούρησης

Όταν έχετε πέτρα στα νεφρά, μπορεί να εμφανίσετε αλλαγές στις συνήθειές σας γύρω από την ούρηση. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Συχνουρία
  • Δυσκολία στην ούρηση ή αδυναμία ούρησης
  • Αίσθημα καυστικού πόνου όταν ουρείτε
  • Ούρα που έχουν θολή όψη ή μυρίζουν άσχημα
  • Ναυτία και εμετός

Μπορεί να εμφανιστεί πόνος στην κοιλιά σας, αλλά η ναυτία και ο εμετός είναι τα μόνα άλλα συμπτώματα του γαστρεντερικού σωλήνα που συνοδεύουν μια πέτρα στα νεφρά. Αυτά τα συμπτώματα τις περισσότερες φορές εμφανίζονται ως αντίδραση στον πόνο.

Πυρετός

Ο πυρετός – που συχνά συνοδεύεται από ρίγη – είναι ένα άλλο πιθανό σύμπτωμα της πέτρας στα νεφρά. Είναι επίσης ένας δείκτης ότι μπορεί να έχετε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Αναζητήστε ιατρική φροντίδα αμέσως αν αισθανθείτε πυρετό και πόνο μεταξύ της κοιλιάς και της μέσης σας—αυτός ο συνδυασμός είναι πιθανό σημάδι ουρολοίμωξης, η οποία μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί πολύ άσχημα.

Οι πέτρες στα νεφρά αποτελούν πολύ συχνή αιτία επίσκεψης στα επείγοντα. Αν δεν έχετε υπερβολικά έντονο πόνο που να απαιτεί αντιμετώπιση του προβλήματος όσο πιο άμεσα γίνεται, μιλήστε με τον γιατρό σας για να σας καθοδηγήσει με σχετικές εξετάσεις.

Written by

Τα νέα της Υγείας