Connect with:
HomeΕιδήσειςΓρίπη της τομάτας: Τι ισχύει για τη νέα μόλυνση που αφορά μικρά παιδιά

Γρίπη της τομάτας: Τι ισχύει για τη νέα μόλυνση που αφορά μικρά παιδιά

Eξαπλώνεται σε τέσσερις επαρχίες της Ινδίας μια νέα μορφή ιογενούς λοίμωξης, που αναφέρεται ως «γρίπη της τομάτας» και είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά στην επαρχία Κεράλα της νότιας Ινδίας τον Μάιο.

Περισσότερα από 82 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών είχαν διαγνωστεί με τον ιό έως τις 26 Ιουλίου, σύμφωνα με το περιοδικό Lancet Respiratory Medicine.

Οι ερευνητές λένε ότι η ασθένεια που ονομάζεται «γρίπη της τομάτας» δεν είναι απειλητική για τη ζωή, αλλά είναι μια «άκρως μολυσματική» ασθένεια που φαίνεται να είναι μια παραλλαγή της νόσου των χεριών, των ποδιών και του στόματος- εντεροϊός, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να προσδιορίσουν τη φύση του ιού.


Τα συμπτώματα της γρίπης της τομάτας

Τα παιδιά που μολύνονται με αυτόν το νέο ιό εμφανίζουν κόκκινες και επώδυνες φυσαλίδες σε όλο το σώμα, οι οποίες φτάνουν σταδιακά στο μέγεθος της τομάτας.

Οι φουσκάλες μοιάζουν με εκείνες που παρατηρούνται στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, σε νεαρά άτομα. Στην περίπτωση της γρίπης της τομάτας εμφανίζονται και εξανθήματα στο δέρμα που οδηγούν σε ερεθισμό.

Όπως και ισχύει και με άλλες ιογενείς λοιμώξεις, η tomato flu περιλαμβάνει περαιτέρω συμπτώματα όπως κόπωση, ναυτία, έμετο, διάρροια, πυρετό, αφυδάτωση, πρήξιμο των αρθρώσεων, πόνους στο σώμα και κοινά συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.

Ποιες είναι οι γνωστές θεραπείες για τη γρίπη της τομάτας;

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα αντιιικά φάρμακα ή εμβόλια για τη θεραπεία ή την πρόληψη της γρίπης της τομάτας. Απαιτείται υποστηρικτική θεραπεία με παρακεταμόλη για πυρετό και σωματαλγία και άλλες συμπτωματικές θεραπείες.

Η σύσταση είναι ότι η απομόνωση θα πρέπει να ακολουθείται για πέντε έως επτά ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων για να αποφευχθεί η εξάπλωση της λοίμωξης σε άλλα παιδιά ή ενήλικες, σύμφωνα με το Lancet.

Το καλύτερο μέσο πρόληψης είναι η «διατήρηση της σωστής υγιεινής και απολύμανσης». Τα παιδιά που έχουν μολυνθεί θα πρέπει να αποφεύγεται να μοιράζονται τα παιχνίδια τους,  τα ρούχα τους, τα τρόφιμα τους ή άλλα αντικείμενα με άλλα μη μολυσμένα άτομα.

 

 

Written by

Τα νέα της Υγείας