Connect with:
HomeΕιδήσειςMetropolitan Hospital: Ασημένια διάκριση για το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου «Πνευμόνων Υγεία»

Metropolitan Hospital: Ασημένια διάκριση για το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου «Πνευμόνων Υγεία»

Ασημένιο βραβείο στην διοργάνωση Patient Partnerships Awards 2022 απέσπασε το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Πνευμόνων Υγεία», του Θεραπευτηρίου Metropolitan Hospital.

Το Πρόγραμμα «Πνευμόνων Υγεία» αποτελεί βασικότατο κομμάτι του Τμήματος Check-up του νοσοκομείου. Είναι το πρώτο στην Ελλάδα οργανωμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού/προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν:

  • Το Τμήμα Ιατρικής Απεικόνισης με την τεχνολογία και την τεχνογνωσία της αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (low-dose CT ή LDCT) και με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για την ανίχνευση και αξιολόγηση των πιθανών ευρημάτων στην LDCT
  • Η Πνευμονολογική Κλινική «Πνοή»
  • Η Μονάδα Επεμβατικής Πνευμονολογίας
  • Συνολικά ο Τομέας Πνευμονολογίας

Τα τμήματα αυτά διαθέτουν εμπειρία και τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής. Έτσι, με ενδοσκοπικές τεχνικές λήψης βιοψιών από τα ευρήματα της LDCT, φθάνουν στην διάγνωση και στην σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα.

Συνεπικουρούνται από:

  • Το Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας και
  • Το Πρότυπο Κέντρο Κλινικών Μελετών
  • Την Δ’ Ογκολογική Κλινική
  • Την Β’ Ογκολογική Κλινική

Σε αυτά τα τμήματα διεξάγεται σημαντικός αριθμός ογκολογικών κλινικών μελετών, με στόχο τη συνεχή συμβολή στην ιατρική έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Σε ανοιχτή επικοινωνία με το Πρόγραμμα «Πνευμόνων Υγεία» βρίσκονται για ενδεχόμενη περαιτέρω διαχείριση των περιστατικών:

  • Το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής (PET/CT)\
  • Το Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας
  • Το Τμήμα Θωρακοχειρουργικής

Πρόγραμμα διεθνών προδιαγραφών

«Η ασημένια αυτή διάκριση αναδεικνύει και τιμά το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου «Πνευμόνων Υγεία» του Metropolitan Hospital. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα διεθνών προδιαγραφών για την πρόληψη μίας από τις συχνότερες και πιο «ύπουλες» μορφές καρκίνου», δήλωσε η παθολόγος-ογκολόγος Έλενα Λινάρδου, διευθύντρια της Δ’ Ογκολογικής Κλινικής του Metropolitan Hospital.

Και συνέχισε: «Οι περισσότεροι ασθενείς δεν παρουσιάζουν συμπτώματα πριν φθάσουν σε προχωρημένο στάδιο, στο οποίο οι θεραπευτικές επιλογές και οι πιθανότητες ίασης είναι σημαντικά περιορισμένες. Με το πρόγραμμα αυτό και την παρακολούθηση που απαιτεί, μπορούμε να μειώσουμε κατά 24% τους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα».

«Το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου «Πνευμόνων Υγεία» θα οδηγήσει σε διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα σε αρχικό στάδιο σε αρκετούς καπνιστές. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούμε να μιλάμε ακόμα και για δυνατότητα πλήρους και οριστικής θεραπείας και ίασης», ανέφερε ο πνευμονολόγος Επαμεινώνδας Κοσμάς, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΝΟΗ του Metropolitan Hospital.

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτό το πρόγραμμα, που από το Δεκέμβριο του 2020 που συστήθηκε έως σήμερα έχει να παρουσιάσει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Ο τακτικός και προληπτικός έλεγχος αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα και αφορά ειδικά τους καπνιστές, αλλά και μη καπνιστές» πρόσθεσε ο πνευμονολόγος Νικόλαος Κουφός, υπεύθυνος της Μονάδας Επεμβατικής Πνευμονολογίας του Metropolitan Hospital.

Δωρεάν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου «Πνευμόνων Υγεία» παρέχεται δωρεάν σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αυτό επιτυγχάνεται στο πλαίσιο της κοινωνικής υπευθυνότητας του Ομίλου HHG και του Metropolitan Hospital με τον πρώτο μη κερδοσκοπικό φορέα για τον καρκίνο του πνεύμονα στη χώρα μας, τον φορέα FairLife-Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα στη μνήμη του Simon Bell.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες. Το κάπνισμα είναι ένας αποδεδειγμένα αιτιολογικός παράγοντας για την εμφάνισή του. Ωστόσο μπορεί να νοσήσουν και μη καπνιστές. Γι’ αυτό η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία για όλους.

Τα Patient Partnerships Awards 2022 διοργάνωσε το Health Daily και η Boussias Communications, παρουσία σημαντικών στελεχών του κλάδου της υγείας.

Written by

Τα νέα της Υγείας