Connect with:
HomeΕιδήσειςΜέθοδος Rafaelo | Η νέα αναίμακτη μέθοδος οριστικής αποκατάστασης της Αιμορροϊδοπάθειας

Μέθοδος Rafaelo | Η νέα αναίμακτη μέθοδος οριστικής αποκατάστασης της Αιμορροϊδοπάθειας

Οι αιμορροΐδες είναι αγγειακά «μαξιλάρια» στην περιοχή του πρωκτού και επιτελούν δύο βασικές λειτουργίες: την εγκράτεια, ώστε να κλείνει σωστά το έντερο και την προστασία, δηλαδή την αποφυγή τραυματισμών του εντέρου, που θα οδηγούσε σε ραγάδα, απόστημα ή συρίγγιο. Όταν λοιπόν, οι αιμορροΐδες πάσχουν, (διογκώνονται, μεγαλώνουν και φουσκώνουν) οι ιστοί που τις κρατούν στην θέση τους χαλαρώνουν και δεν μπορούν να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους.

Η συγκεκριμένη πάθηση είναι γνωστή ως «αιμορροϊδοπάθεια», η οποία αποτελεί την αρχή της  κακής ποιότητας ζωής και της καθημερινής ταλαιπωρίας».

Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισής της;

Είναι μια πολύ συχνή πάθηση που εμφανίζεται και στα δύο φύλα, επηρεάζοντας, τουλάχιστον, το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, κυρίως του Δυτικού κόσμου έως τα 50 έτη. Οι κυριότερες αιτίες είναι η δυσκοιλιότητα και η κληρονομικότητα. Παράλληλα, η εγκατάλειψη της μεσογειακής διατροφής, η μεταστροφή σε δίαιτες που έχουν έμφαση στο κρέας, στη ζάχαρη και στα «έτοιμα γεύματα», σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και το άγχος, οδηγούν στη δυσκοιλιότητα και στην αιμορροϊδοπάθεια. Ένα επιπρόσθετο αίτιο είναι η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, δηλαδή εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, ο έντονος βήχας, η άρση μεγάλων βαρών, καθώς επίσης η προχωρημένη ηλικία.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα είναι συνήθως, εμφανή και δύσκολα μπορεί κάποιος να τα αγνοήσει. Μεταξύ άλλων αναφέρονται η μικρής κλίμακα, αιμορραγία, κατά τη διάρκεια της κένωσης, αίσθημα ατελούς αφόδευσης, κνησμός και ερεθισμός στην περιοχή του πρωκτού, με ταυτόχρονη διόγκωση του, απώλεια υγρών στο εσώρουχο, κυρίως, όμως, έντονος πόνος. Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί, ότι μόλις διαπιστώσουμε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφθούμε, άμεσα τον εξειδικευμένο χειρουργό. Εκείνος, μέσω της κλινικής εξέτασης θα διαπιστώσει το μέγεθος της βλάβης και θα μας συμβουλεύσει, αντίστοιχα, για τη θεραπεία αλλά και για τυχόν επιπρόσθετες εξετάσεις, εφόσον αυτές κριθούν απαραίτητες.

Πως αντιμετωπίζεται και ποια είναι η καταλληλότερη θεραπεία;

Οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της θεραπείας με τη χρήση των ραδιοσυχνοτήτων έχουν «οπλίσει» τα χέρια μας με τη μέθοδο Rafaelo (RAdio Frequency treatment of hAEmorrhoids under LOcal anesthetic).  Στην περίπτωσή μας, κάνοντας χρήση αυτής της νέας εφαρμογής της καθιερωμένης και ακίνδυνης τεχνολογίας ραδιοσυχνοτήτων, επεμβαίνουμε χωρίς να προκληθούν εγκαύματα στους γύρω στους, απόλυτα στοχευμένα. Άμεσο αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι η εξάχνωση του παθολογικού ιστού των αιμορροΐδων, ο οποίος μικραίνει και γίνεται φυσιολογικός. Πρακτικά, λοιπόν, δεν αφαιρούμε και δεν ακρωτηριάζουμε τους ιστούς. Αντίθετα, θεραπεύουμε τις αιμορροΐδες αποφεύγοντας τις επιπλοκές όπως η ακράτεια και η επανεμφάνιση αυτών.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου Rafaelo;

Η πλέον σύγχρονη και επαναστατική μέθοδος «Rafaelo» συνδυάζει όλα τα αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα των ραδιοσυχνοτήτων. Με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής, και μέσα σε ελάχιστο χρόνο, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 15 – 20 λεπτά, ανώδυνα, αναίμακτα και με τοπική αναισθησία, οι ασθενείς έχουν γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες, την επόμενη ημέρα. Κυρίως, όμως, οι ασθενείς, ανακουφίζονται, αμέσως μετά τη διαδικασία της επέμβασης, ενώ παράλληλα, εξαλείφεται και η πιθανότητα επανεμφάνισής των αιμορροΐδων.

Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου.

Written by

Τα νέα της Υγείας