Connect with:
HomeΕιδήσειςCandida Auris: Ποιοι κινδυνεύουν από τον μύκητα των νοσοκομείων

Candida Auris: Ποιοι κινδυνεύουν από τον μύκητα των νοσοκομείων

Ένα 24ωρο μετά την αποκάλυψη του καθηγητή Νίκου Σύψα για τον επικίνδυνο και άκρως ανθεκτικό μύκητα, Candida Auris, που εξαπλώνεται σε πολλά νοσοκομεία της Αττικής, ο διευθυντής της μονάδας λοιμώξεων του Ευαγγελισμού μιλά στο LIVE NEWS για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο.

«Δεν είναι εύκολο να απολυμανθεί. Δεν μπορούμε να απολυμάνουμε εύκολα τις επιφάνειες. Παρουσιάζει μεγάλη επιμονή».

Στη χώρα μας πρωτοεμφανίστηκε στη διάρκεια της πανδημίας. Το πρώτο περιστατικό εντοπίστηκε στη Λάρισα και στη συνέχεια σε αρκετά νοσοκομεία του λεκανοπεδίου όπως το Σωτηρία, το Λαϊκό, και ο Ευαγγελισμός.

Χτυπά κυρίως ανοσοκατασταλμένους. Εντοπίζεται κυρίως μέσα στις εντατικές, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός σε φάρμακα και απολυμάνσεις ενώ αν εισέλθει στο αίμα ασθενών με σοβαρά υποκείμενα, τότε σχεδόν οι μισοί θα καταλήξουν.

«Πάντα έχει υψηλή θνησιμότητα αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τον ίδιο τον μύκητα αλλά τον ασθενή που θα τον κολλήσει. Άρα δεν έχει να κάνει με τον μύκητα αλλά ποιος θα κολλήσει από αυτό».

Γκρέμισαν ακόμα και μονάδα εξαιτίας του μύκητα

Ο βασικός πυρήνας των μέτρων είναι η έγκαιρη διάγνωση, η απομόνωση του ασθενή αλλά και η απολύμανση η οποία όμως ορισμένες φορές φαντάζει αδύνατη μπροστά σε έναν τόσο ανθεκτικό μύκητα.

«Στη Νέα Υόρκη σε ένα μεγάλο νοσοκομείο έκαναν ό,τι μπορούσαν για να απολυμάνουν τη μονάδα. Δεν μπορούσαν ποτέ, συνέχεια έβρισκαν την Candida Auris, οπότε την γκρέμισαν την μονάδα», είπε ο Νίκος Σίψας.

Οι ειδικοί συστήνουν ψυχραιμία καθώς αν ένας ασθενής έχει πάνω στο δέρμα του τον εν λόγω μύκητα δεν σημαίνει πως θα μολυνθεί και το αίμα του και συνεπώς θα κινδυνεύσει με θάνατο.

«Το δέρμα μας έχει πάρα πολλά μικρόβια εξ’ ορισμού. Και είναι τελείως διαφορετικό να το βρει κάποιος τον μύκητα στο αίμα που σημαίνει ότι νοσεί κάποιος και άλλο να βρεθεί στο δέρμα που δεν σημαίνει τίποτα».

Αν ο ασθενής έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό, τότε η θνησιμότητα μπορεί να φτάσει έως και το 70%.

«Το πρόβλημα είναι ότι δύσκολα εκριζώνεται σε κάποιο μέρος που θα ανιχνευθεί αρχικά. Έχουμε κλείσει κομμάτι μονάδας προκειμένου να το εξαλείψουμε αλλά είναι πολύ δύσκολο», λέει η Σοφία Πουρίκη, πνευμονολόγος – εντατικολόγος «Σωτηρία».

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι η επόμενη κρίση

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις θα είναι το πρώτο αίτιο θανάτου το 2050 εκτιμούν οι λοιμωξιολόγοι.

«Κι αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα τα μικρόβια που είναι πια ανθεκτικά σε όλα τα φάρμακα που διαθέτουμε και όχι ο συγκεκριμένος μύκητας».

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών στα χρόνια της πανδημίας έκανε τα μικρόβια πιο ανθεκτικά, μια παραδοχή που και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ενστερνιστεί.

Πηγή: megatv.com

Written by

Τα νέα της Υγείας