Connect with:
HomeΥΓΕΙΑFamily HealthΤροφές που ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα

Τροφές που ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα

Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση «Είσαι αυτό που τρως». Αποδεικνύεται ότι αυτό ισχύει και για τους άνδρες όσον αφορά τη γονιμότητα. Η κατανάλωση πιο υγιεινών τροφών μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, ενώ το να τρώει τα όχι και τόσο υγιεινά πράγματα μπορεί να μειώσει τον αριθμό τους.

Εάν εσείς και ο σύντροφός σας προσπαθείτε να συλλάβετε, μια αλλαγή στις διατροφικές του συνήθειες μπορεί να σας φέρει πιο κοντά στον στόχο σας να μείνετε έγκυος.

Τροφές για αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων

Τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας πιθανότατα γνωρίζετε ήδη τα πολλά πλεονεκτήματα μιας υγιεινής διατροφής. Αλλά η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να είναι ευεργετική για τον αριθμό και την ποιότητα του σπέρματός του. Το πιο υγιές σπέρμα σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να έχετε πρόβλημα να μείνετε έγκυος.

Εδώ είναι μερικές τροφές γονιμότητας που πρέπει να προσθέσει στο πιάτο του ο σύντροφος σας (ή να τρώει πιο συχνά):

Στρείδια

Υπάρχει λόγος που τα στρείδια είναι γνωστά ως αφροδισιακά. Περιέχουν περισσότερο ψευδάργυρο ανά μερίδα από οποιαδήποτε άλλη τροφή και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο μπορεί να βοηθήσουν στην ανδρική γονιμότητα αυξάνοντας τον όγκο του σπέρματος και την κινητικότητα του σπέρματος.

Αν ο άντρας σας απλά δεν του αρέσουν τα στρείδια, μπορεί επίσης να βρει ψευδάργυρο στο βοδινό κρέας, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά, τους ξηρούς καρπούς, τα αυγά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φασόλια. Ή μπορεί να πάρει ψευδάργυρο παίρνοντας μια καθημερινή πολυβιταμίνη για να εξασφαλίσει ότι αυτός και οι μικροί του κολυμβητές είναι όσο πιο υγιείς μπορούν.

Φρούτα και λαχανικά

Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά (όπως τα βακκίνια και τα λαχανικά) μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του σπέρματος από κυτταρική βλάβη και να το κρατήσουν ισχυρό και γρήγορο – ακριβώς ό,τι χρειάζονται για να τρέξουν μέσα από τις σάλπιγγες και να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο. Εν τω μεταξύ, οι βιταμίνες Ε και C μπορεί να αυξήσουν ελαφρώς τον αριθμό και την κίνηση του σπέρματος.

Ζευγάρι

Βρείτε βιταμίνη Ε σε μάνγκο, αβοκάντο και πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο. Λάβετε βιταμίνη C στα πορτοκάλια, τις ντομάτες και το γκρέιπφρουτ, μεταξύ άλλων τροφών. Τα φυλλώδη χόρτα, τα φασόλια και πολλά φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ – μια βιταμίνη Β με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει το σπέρμα απαλλαγμένο από χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Αν ψάχνετε για ένα λαχανικό που να είναι βασικό στη διατροφή του γλυκού σας, σερβίρετε μια γλυκοπατάτα: Είναι γεμάτη με όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά – βιταμίνες C, E και φυλλικό οξύ.

Ξηροί καρποί

Ορισμένες έρευνες που χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία ξηρών καρπών έχουν δείξει ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας και της λειτουργίας του σπέρματος. Τα καρύδια, ειδικότερα, μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ποιότητας του σπέρματος. Αυτό συμβαίνει επειδή τα καρύδια είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Άλλοι ξηροί καρποί πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν τα αμύγδαλα, τα κουκουνάρια και τα φουντούκια. Τα φιστίκια έχουν επίσης αντιοξειδωτική δράση. Για να συνεχίσει να τρώει ξηρούς καρπούς όσο το δυνατόν πιο υγιεινά, ο άντρας σας θα πρέπει να προσέχει τις μερίδες του. Μείνετε σε μια μερίδα  (περίπου μια μικρή χούφτα) και αποφύγετε τους ξηρούς καρπούς που καλύπτονται με σοκολάτα και αυτούς που έχουν προσθήκη ζάχαρης.

Σπόροι

Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν μια μεγάλη δόση ψευδαργύρου και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος.

Αναζητάτε άλλους τρόπους για να εφοδιαστείτε με ωμέγα-3; Δοκιμάστε λιναρόσπορο, σπόρους chia ή ηλιόσπορους, που περιέχουν βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά που μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποσότητας και της κίνησης του σπέρματος.

Χυμός ροδιού

Ένας άλλος ισχυρός παίκτης στους αντιοξειδωτικούς κύκλους είναι το ρόδι. Ο χυμός ροδιού έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την ποιότητα του σπέρματος, έχουν βρει ορισμένες μελέτες σε ζώα, αν και δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι έχει το ίδιο αποτέλεσμα στους ανθρώπους.

Στο μεταξύ, λίγος χυμός ροδιού δεν κάνει κακό. Ζητήστε του να το αλλάξει με το πρωινό του OJ ή να το προσθέσει σε ένα smoothie.

Λιπαρά ψάρια

Το σπέρμα των γόνιμων ανδρών περιέχει περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από το σπέρμα των υπογόνιμων ανδρών. Ο άντρας σας μπορεί να πάρει ωμέγα-3 τρώγοντας λιπαρά ψάρια όπως σολομός, ρέγγα, σαρδέλες και γαύροι.

Μπόνους: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν επίσης τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τον άντρα σας.

Written by

Τα νέα της Υγείας