Connect with:
HomeWHAT'S HOTΠοιος ελέγχει και τι έχει στον κλάδο υγείας

Ποιος ελέγχει και τι έχει στον κλάδο υγείας

Ένας κλάδος της οικονομίας  με τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο για εγχώριους επενδυτές, όσο και για μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού που συνεχίζουν να βολιδοσκοπούν το ελληνικό περιβάλλον, αναζητώντας την επόμενη ευκαιρία.

Η αγορά της ιδιωτικής υγείας από το 2017 έως και σήμερα δεν έχει σταματήσει να υπόκειται σε ανακατατάξεις, με τον “χάρτη” των μεγάλων θεραπευτηρίων να αναδιαμορφώνεται και τις ισορροπίες δυνάμεων να αλλάζουν διαρκώς.

CVC Capital Partners

Το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας στην ιδιωτική περίθαλψη κατέχει το αμερικανικό  fund CVC Capital Partners, που μέσω του Hellenic Healthcare Group έχει ήδη υπό την ομπρέλα του έξι θεραπευτήρια: το Υγεία, το Metropolitan Hospital, το Μητέρα, το Metropolitan General (πρώην Iaso General) το μαιευτήριο Λητώ και το Creta InterClinic, όπως επίσης και την εταιρία Y-Logimed, με αντικείμενο την εμπορία ιατροτεχνολογικών προϊόντων, το Κέντρο Γενετικής και Γενωμικής ΆλφαLAB και την εταιρεία Business Care, που παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας και υγείας στην εργασία, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Υπενθυμίζεται πως το CVC λειτουργεί διαμέσω της θυγατρικής Hellenic Healthcare, η οποία επίσης αποτέλεσε το “όχημα” για τις προηγούμενες κινήσεις στον τομέα της ιδιωτικής υγείας.

Σύμφωνα με την HHG, η δυναμική του ομίλου σε αριθμούς είναι: 1.438 κλίνες νοσηλείας, 91 χειρουργικές αίθουσες και 14 αίθουσες τοκετού, όπου πραγματοποιούνται πάνω από 88 χιλιάδες χειρουργικές επεμβάσεις ετησίως και 8 χιλιάδες τοκετοί. Οι συνεργαζόμενοι γιατροί υπολογίζονται σε 6.357, ενώ απασχολούνται περισσότεροι από 4 χιλιάδες εργαζόμενοι.

Κύμα εξαγορών: αλλάζουν παίκτες, μερίδια και ισορροπίες στην υγεία

Οι επενδυτικές κινήσεις του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, με επενδυτικό χαρτοφυλάκιο 111 δισ. δολαρίων, με παρουσία σε τρεις ηπείρους και 23 χώρες, αλλά και με σημαντική εξειδίκευση στο νοσοκομειακό κλάδο, ειδικά σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου, δεν σταματούν.

Πρωταγωνιστεί και στον κλάδο της υγείας στην Κύπρο όπου μετά την εξαγορά του Απολλώνειου Νοσοκομείου είναι στην ολοκλήρωση της εξαγοράς του Αρεταίιου νοσοκομείου ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και για την εξαγορά του νοσοκομείου American Heart.

Oaktree Capital

Το επίσης αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Oaktree Capital Management (μέσω της OCM Luxembourg Healthcare Greece S.a r.l)  απέκτησε τη μαιευτική και γυναικολογική κλινική Ιασώ τον Απρίλιο του 2019. Το Δεκέμβριο του 2021 απέκτησε τη μαιευτική κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Για την Oaktree, που μετά την τουριστική αγορά (συμφωνία με την οικογένεια Ανδρεάδη για την ανάπτυξη της αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων Ikos), μπήκε επίσης δυναμικά και στο χώρο της υγείας, η εν λόγω επένδυση χαρακτηρίστηκε μέρος της ευρύτερης επενδυτικής στρατηγικής στην Ευρώπη.

Οι πληροφορίες θέλουν  το επενδυτικό κεφάλαιο να εξετάζει και άλλες επενδυτικές κινήσεις στην αγορά της ιδιωτικής υγείας, με επίκεντρο τη γυναικολογική κλινική Ρέα.

Με σταθερότητα και... ποιότητα στα κέρδη! | ΥΓΕΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ιατρικό Αθηνών

Ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών της οικογένειας Αποστολόπουλου ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1984, με την ίδρυση του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών στο Μαρούσι από τον Δρ. Γεώργιο Β. Αποστολόπουλο.

Σήμερα, διαθέτει επτά υπερσύγχρονες νοσηλευτικές μονάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών με το Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών και τη ΓΑΙΑ Μαιευτική-Γυναικολογική, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, το Ιατρικό Ψυχικού, το Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου, το Ιατρικό Δάφνης και το Ιατρικό Περιστερίου.

Ο όμιλος διαθέτει συνολικά 1.200 κλίνες, συνεργάζεται με περισσότερους από 2.800 κορυφαίους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με διεθνή εμπειρία, διαθέτει 4 ιδιόκτητα διαγνωστικά κέντρα στη Ρουμανία και έχει σταθερές συνεργασίες στη Βόρεια Αφρική και σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται στην οικονομική χρήση του, ο συνολικός αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού στον όμιλο ήταν 3.105 άτομα (3.013 το  2020), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3%.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 197,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 8%. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 27,7 εκατ., βελτιωμένα σε σχέση με την προηγούμενη χρήση κατά 15%. Επίσης, τα κέρδη προ  φόρων κατέγραψαν αύξηση κατά 14%, στα 10,8 εκατ..

Ευρωκλινική

Η Ευρωκλινική Αθηνών ιδρύθηκε από την Interamerican και ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1998. Το 2002 ιδρύεται η Ευρωκλινική Παίδων και το 2008 ολοκληρώνεται μεταβίβαση των μετοχών των δύο κλινικών στο “South Eastern Europe Fund (SEEF)” από την Eureko B.V (μητρική εταιρεία της Interamerican).

Το 2017 υλοποιείται η μεταφορά της Ευρωκλινικής Παίδων από την Αχαρνών όπου βρισκόταν, στο καινούργιο, πλήρως ανακαινισμένο κτήριο, δίπλα ακριβώς από την Ευρωκλινική Αθηνών και αποτελεί το μοναδικό ιδιωτικό νοσοκομείο για παιδιά στο κέντρο της Αθήνας, μόλις 2 λεπτά από το μετρό των Αμπελοκήπων. Το ίδιο έτος ξεκινά και η λειτουργία του Πολυιατρείου της Ευρωκλινικής Σημείο ΔΥΟ (Διάγνωση – Υγεία – Ομορφιά).

Τον Ιούνιο του 2020 το South East Europe Fund LP (“SEEF”), fund που συμβουλεύει η Global Finance, ανακοίνωσε συμφωνία για την πώληση της Ευρωκλινικής Αθηνών σε ομάδα επενδυτών, στην οποία συμμετέχει η διοικητική ομάδα της εταιρείας, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, ενώ μεγαλύτερος μέτοχος είναι το fund LPE II LP, το οποίο διαχειρίζεται η ΒΜΟ Private Equity, εταιρεία της ΒΜΟ Global Asset Management.

Euromedica

Όσον αφορά τη Euromedica, μετά την υπαγωγή της στο άρθρο 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα, προχωρά η  εξυγίανση της εταιρείας και η ολοκλήρωση ενός  επενδυτικού πλάνου, της τάξης των 24 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται με τη στήριξη του βασικού πιστωτή και στρατηγικού επενδυτή, του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Farallon Capital.

Στόχος της επένδυσης είναι να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της Euromedica στην εγχώρια αγορά της περίθαλψης. Υπέρ του σχεδίου εξυγίανσης έχει ταχθεί το 68,1% των πιστωτών, δηλαδή οι βασικοί πιστωτές Healthcare Investors που ελέγχεται από Farallon Capital και η τράπεζα Πειραιώς, καθώς και πολλοί προμηθευτές της Euromedica. Σκοπός, το ολικό restart, η τακτοποίηση των οφειλών και των χρεών που άφησε η προηγούμενη διοίκηση της οικογένειας Λιακουνάκου.

Ο όμιλος Euromedica διαθέτει ευρύ δίκτυο διαγνωστικών κέντρων σε πολλές πόλεις της χώρας καθώς και   κλινικές όπως ο “Κυανούς Σταυρός”, η “Γενική Κλινική” και το μαιευτήριο “Γένεσις” στη Θεσσαλονίκη και  κέντρα αποκατάστασης

Βιοιατρική

Ο όμιλος δραστηριοποιείται στον κλάδο των υπηρεσιών υγείας από το 1981 και ιδρύθηκε από τον Ευάγγελο Σπανό. Σήμερα λειτουργεί 55 αυτόνομα διαγνωστικά κέντρα σε Ελλάδα και Κύπρο, τα οποία, όπως αναφέρει, δέχονται περισσότερες από τρία εκατομμύρια επισκέψεις το χρόνο.

Διαθέτει επίσης τρεις κλινικές, την Βιοκλινική Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ένα Κέντρο Διεθνών Ασθενών και 7 οδοντιατρικές μονάδες (σε Αθήνα, Άλιμο, Καλλιθέα, Κηφισιά, Περιστέρι, Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά).

Το δυνατό χαρτί του Ντυνάν

Η εξαγορά του Ντυνάν κρατά από το 2012, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε συζητηθεί η παραχώρηση του management και πάλι όμως, χωρίς αποτέλεσμα. Κύρια αιτία των “ναυαγίων” των συζητήσεων ήταν τα υψηλά χρέη του νοσοκομείου.

Το νοσοκομείο περιήλθε το 2014 στην εταιρεία ειδικού σκοπού και θυγατρική της τράπεζας Πειραιώς Ημιθέα έναντι 115 εκατ. ευρώ, η είχε παγώσει την πώληση του νοσοκομείου, τουλάχιστον μέχρι η οικονομική του λειτουργία να μπει σε τάξη. Στην κατεύθυνση αυτή είχε εκδοθεί τριετής βεβαίωση καλής λειτουργίας προκειμένου να μπορεί να εισπράττει νοσήλια από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ με τροπολογία δόθηκε παράταση στην ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα του νοσοκομείου μέχρι και τα τέλη Μαρτίου του 2015.

Την άνοιξη του 2018 είχε μπει ξανά στις ράγες η πώλησή του και μεταξύ των ενδιαφερομένων ήταν το επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners, ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών, το Ιασώ και η Ευρωκλινική.

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της πώλησης ορίστηκε η PricewaterhouseCoopers. Τον Οκτώβριο είχαν κατατεθεί μόλις δύο δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 100% της Ημιθέα Α.Ε., με επικρατέστερη αυτή του Ιδρύματος Ωνάση, που όμως δεν προχώρησε.

Σε κάθε περίπτωση, η πώληση του νοσοκομείου χαρακτηρίζεται υψηλής σημασίας για την επανατοποθέτηση των ισχυρών “παικτών” της ιδιωτικής περίθαλψης στης αγορά της υγείας.

Written by

Τα νέα της Υγείας