Connect with:
HomeΕιδήσειςΥγεία των Νεφρών για Όλους: Συμπληρώνοντας τη Γνώση, με στόχο την καλύτερη Υγεία των Νεφρών

Υγεία των Νεφρών για Όλους: Συμπληρώνοντας τη Γνώση, με στόχο την καλύτερη Υγεία των Νεφρών

«Υγεία των Νεφρών για Όλους: Συμπληρώνοντας τη Γνώση, με στόχο την καλύτερη Υγεία των Νεφρών» είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού, που εορτάζεται στις 10 Μαρτίου και επικεντρώνεται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση αναφορικά με τη σημασία της υγείας των νεφρών, την αντιμετώπιση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (XΝΝ) καθώς και τη φροντίδα της νεφρικής λειτουργίας του οργανισμού. Μέσα από μια σειρά δράσεων καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να συνεργαστούν, με στόχο την κάλυψη του ελλείμματος γνώσης και ενημέρωσης για την πρόληψη της νεφρικής νόσου, τη διαχείρισή και αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με στοιχεία της συντονιστικής Επιτροπής Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού, ένας στους δέκα ενήλικες σε όλο τον κόσμο πάσχει από Χρόνια Νεφρική Νόσο, η οποία χωρίς την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Η θνητότητα που σχετίζεται με τη Νεφρική Νόσο συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο και προβλέπεται ότι θα αποτελέσει την 5η κατά σειρά κυριότερη αιτία θανάτου, μέχρι το 2040. Αιτία αποτελεί η ελλιπής γνώση και εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων (πολίτες, ασθενείς, ιατρική και επιστημονική κοινότητα, φορείς, Πολιτεία) αναφορικά με τη Χρόνια Νεφρική Νόσο, με αποτέλεσμα την αύξηση της θνητότητας που σχετίζεται με τη νόσο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας (Ε.Ν.Ε) στην Ελλάδα εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες πολίτες και από αυτά τα περιστατικά σε ποσοστό 10% είναι αρκετά σοβαρά. Περισσότεροι από 10.000 χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νεφρικά νοσήματα τελικού σταδίου υποβάλλονται σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής τους λειτουργίας (αιμοκάθαρση – περιτοναϊκή κάθαρση). Κύριες αιτίες εμφάνισης της χρόνιας νεφρικής νόσου σύμφωνα με την Ε.Ν.Ε, είναι η παχυσαρκία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η νεφρική ανεπάρκεια συνοδεύεται συχνά από αναιμία. Αυτό συμβαίνει διότι οι νεφροί παράγουν την ερυθροποιητίνη που είναι ορμόνη η οποία επιδρά στο μυελό των οστών βοηθώντας τον να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια. Η ερυθροποιητίνη μειώνεται στη νεφρική ανεπάρκεια. Η μείωσή της οδηγεί σε αναιμία. Η αναιμία προκαλεί κούραση διότι δεν μεταφέρεται από το αίμα αρκετό οξυγόνο για τις ανάγκες των μυών και του εγκεφάλου. Στη νεφρική ανεπάρκεια συσσωρεύονται στο αίμα νοσηρές ουσίες που κανονικά έπρεπε να αποβάλλονται διαμέσου των ούρων.

Ο επιπολασμός της αναιμίας αναγνωρίζεται ότι αυξάνεται καθώς μειώνεται η νεφρική λειτουργία, παρουσιάζοντας πιο συχνά και με μεγαλύτερη βαρύτητα σε προχωρημένα στάδια ΧΝΝ.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η αναιμία της ΧΝΝ επηρεάζει περίπου το 60% των ασθενών με στάδιο 3-5 και ο επιπολασμός μπορεί να αυξηθεί από 43,0% σε ασθενείς με ΧΝΝ σταδίου 3 σε 93,0% σε ασθενείς με ΧΝΝ σταδίου 5 που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού η ΕΝΕ διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα ενημέρωσης του κοινού την Πέμπτη 10 Μαρτίου (17:00-20:45). Ακόμη θα πραγματοποιηθεί από την ΕΝΕ η φωταγώγηση του Φάρου της Αλεξανδρούπολης στα χρώματα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού.

Επιπλέον με την υποστήριξη της Astellas, υλοποιείται εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού αλλά και όλων των εμπλεκομένων πλευρών αναφορικά με τη σημασία του ελέγχου της νεφρικής λειτουργίας, τη διατήρηση της καλής λειτουργίας τους καθώς και για την αναιμία στη ΧΝΝ. Το μήνυμα της εκστρατείας είναι «η Σιωπή των Νεφρών», αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης και του τακτικού ελέγχου της υγείας των νεφρών καθώς στα πρώτα στάδια της, οι περισσότεροι ασθενείς δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα. Οι δράσεις ξεκινάνε με installation στην πλατεία Κοραή στο κέντρο της Αθήνας στο οποίο θα υπάρχει ενημέρωση και διανομή έντυπου υλικού.

«Η Νεφρική Νόσος μας αφορά όλους (πολίτες, ασθενείς, επιστημονική και ιατρική κοινότητα, φορείς, Πολιτεία) καθώς πρόκειται για μια «σιωπηλή» χρόνια νόσο, με σοβαρές συνέπειες για τον ασθενή. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) είναι συχνότερη από ότι πιστεύαμε στο παρελθόν», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας Πετράς Δημήτριος, διευθυντής Νεφρολογικού τμήματος «ΓΝΑ Ιπποκράτειο».

Στόχος μας, είπε, είναι με την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, στο επίπεδο της πρόληψης, να ενθαρρύνουμε το ευρύ κοινό να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να φροντίζει για τον τακτικό έλεγχο της υγείας των νεφρών. Παράλληλα, να υποστηρίξουμε τους ιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην ανάπτυξη των κλινικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για τη διάγνωση και τη διαχείριση των ασθενών με ΧΝΝ, σε όλο το φάσμα της, από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της ΧΝΝ έως τη δευτερογενή και τριτογενή πρόληψη και τη φροντίδα της νεφρικής ανεπάρκειας.

«Η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νεφρικής νόσου απαιτεί την εφαρμογή πολιτικών πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης» ανέφερε από την πλευρά του ο Χρήστος Σβάρνας, γενικός γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών.

Written by

Τα νέα της Υγείας