Connect with:
HomeΕιδήσειςΚόσμος υγείας… Σαν σήμερα 20 Μαρτίου 2022, στο παρελθόν

Κόσμος υγείας… Σαν σήμερα 20 Μαρτίου 2022, στο παρελθόν

2022
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας. Καθιερώθηκε το 2013 από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI – World Dental Federation), με στόχο να προάγει παγκοσμίως τη γνώση για τα ζητήματα γύρω από τη στοματική υγεία, καθώς και για τη σπουδαιότητα της στοματικής υγιεινής.
2017
Πεθαίνει ο Τζορτζ Γουάινμπεργκ (George Weinberg), αμερικανός ψυχολόγος ο οποίος επινόησε στα μέσα της δεκαείας του ’60 τον όρο “ομοφοβία” ή “ομοφυλοφοβία” (homophobia).
1987
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εγκρίνει τη διάθεση στην αγορά του ΑΖΤ, (Αζιδοθυμιδίνη ή Ζιδοβουδίνη) του πρώτου φαρμάκου κατά του AIDS.
1944
Γεννιέται ο Έρβιν Νέχερ (Erwin Neher), γερμανός βιοφυσικός ειδικευμένος στη φυσιολογία των κυττάρων. Βραβεύθηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1991 μαζί με τον Bert Sakmann για τις εργασίες τους οι οποίες οδήγησαν στην κατανόηση του τρόπου επικοινωνίας μεταξύ των κυττάρων δια μέσου των μεμβράνων τους.
1904
Γεννιέται ο Μπάροουζ Σκίνερ (Burrhus Skinner), Αμερικανός ψυχολόγος, συγγραφέας, εφευρέτης και κοινωνικός φιλόσοφος, εμπνευστής της θεωρίας του Θεμελιώδους Συμπεριφορισμού (Behaviorism), βάσει της οποίας η ανθρώπινη συμπεριφορά αιτιολογείται από τις αντιδράσεις του ατόμου στα εξωτερικά ερεθίσματα.
1879
Γεννιέται η Μοντ Μέντεν (Maud Menten), Καναδή γιατρός και χημικός, γνωστή για τη συνεισφορά της στην κινητική των ενζύμων και την ιστοχημεία. Το όνομά της συνδέεται με την περίφημη εξίσωση των Michaelis – Menten στη βιοχημεία.
Written by

Τα νέα της Υγείας