Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. και η Ομάδα Γυναικολογικού Καρκίνου “Εριφύλη” του Κ.Ε.Φ.Ι. με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας την Τρίτη 8 Μαρτίου 2022.
Την παρουσίαση των ομιλητών και τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε η κα Ζένια Σαριδάκη, Παθολόγος Ογκολόγος και Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας.
Αρχικά η κα Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Δ.Σ. του Κ.Ε.Φ.Ι. καλωσόρισε τους καλεσμένους και μίλησε για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία άρχισε να γιορτάζεται από τις αρχές του 20ού αιώνα, αποτελώντας μια ημέρα διεκδίκησης για τα δικαιώματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Δεδομένης της αύξησης των καρκίνων που αφορούν τις γυναίκες, είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η κα Ελένη Γαλάνη, Παθολόγος – Ογκολόγος. Η κα Γαλάνη αναφέρθηκε στο θέμα της πρόληψης υπογραμμίζοντας ότι περίπου το 50 % των καρκίνων μπορεί να προληφθεί. Βασικότεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου είναι το κάπνισμα και η παχυσαρκία, ενώ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη παίζει η σωματική άσκηση. Στο κομμάτι της δευτερογενούς πρόληψης, αναφορικά με τον καρκίνο του μαστού είναι επιβεβλημένη η συστηματική μαστογραφία για τις γυναίκες. Είναι κρίσιμο να ευαισθητοποιηθούν οι γυναίκες σε κάθε σημείο της χώρας, ακόμα και σε δυσπρόσιτες περιοχές ώστε να μην παραλείπουν τη μαστογραφία. Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό είναι η μαστογραφία να γίνεται σε εξειδικευμένο κέντρο μαστού και να την βλέπει έμπειρος και εξειδικευμένος ιατρός. Η κα Γαλάνη αναφέρθηκε και στην πρόληψη άλλων πολύ συχνών καρκίνων. Για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, οι καπνιστές θα πρέπει να κάνουν προληπτικά αξονική τομογραφία, ενώ για την πρόληψη του κολοορθικού καρκίνου ζωτικής σημασίας είναι η εξέταση της κολονοσκόπησης, που θα πρέπει να γίνεται μετά τα 45 έτη.
Επόμενη ομιλήτρια ήταν η κα Ηλιάννα Κούγια, Γενική Χειρουργός. Η κα Κούγια ασχολήθηκε με τον καρκίνο του μαστού, ο οποίος το 2020 ήταν ο συχνότερος καρκίνος στον κόσμο, ξεπερνώντας τον καρκίνο του πνεύμονα. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού είναι το γυναικείο φύλο, το οικογενειακό ιστορικό, η παρουσία γονιδιακών μεταλλάξεων, η ηλικία, τα οιστρογόνα και ο χρόνος έκθεσης σε αυτά (πρόωρη εμμηναρχή, καθυστερημένη εμμηνόπαυση, θεραπεία υποκατάστασης), η έκθεση σε ακτινοβολία και ο τρόπος ζωής (κάπνισμα, παχυσαρκία). Χάρη στην πρόοδο της έρευνας, ο καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται πολύ καλά χειρουργικά, και μάλιστα με ογκεκτομή αντί μαστεκτομής, με χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες. Σε περίπτωση τριπλά αρνητικού καρκίνου ή μεταστάσεων, ακολουθείται εξατομικευμένη αντιμετώπιση.
Ο κ. Αντώνης Χαρλαύτης, Χειρουργός Μαστού, παρατήρησε ότι, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, πάρα πολλοί άνθρωποι παρέλειψαν τις διαγνωστικές εξετάσεις τους, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί οι διαγνώσεις με καρκίνο. Συνεπεία αυτού θα προκύψουν πάρα πολλές διαγνώσεις σε προχωρημένο στάδιο. Επίσης στην Ελλάδα γίνεται μόνο ατομικός έλεγχος και όχι πληθυσμιακός έλεγχος, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, γεγονός που συντελεί περαιτέρω στην διάγνωση του καρκίνου σε προχωρημένα στάδια.
Στη συνέχεια η κα Ελπίδα Μάγγου, Παθολόγος Ογκολόγος, ασχολήθηκε με το θέμα των μεταστάσεων. Όταν έρχεται η μετάσταση η ασθενής έρχεται αντιμέτωπη με πληθώρα ερωτημάτων. Χάρη στις εξελίξεις στο κομμάτι της θεραπείας, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπιστεί η μετάσταση και ο καρκίνος να γίνει χρόνια νόσος για την ασθενή, με σημαντική αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Οι ασθενείς με μεταστατική νόσο μπορούν να ωφεληθούν από τις κλινικές μελέτες, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα πρώιμης πρόσβασης σε ένα δυνητικά ωφέλιμο φάρμακο. Σε κάθε περίπτωση, η μετάσταση μπορεί να γίνει μια αφορμή αναθεώρησης του τρόπου σκέψης και ζωής της ασθενούς.
Ο Μιχάλης Λιόντος, Παθολόγος – Ογκολόγος σχολιάζοντας παρατήρησε ότι η μετάσταση αποτελεί ένα σημείο καμπής στη ζωή του ασθενή όπου εκεί αρχίζουμε να μιλάμε όχι για ίαση αλλά για ύφεση της νόσου και παράταση της επιβίωσης. Αυτή τη στιγμή, όμως έχουμε όπλα στα χέρια μας, όπως η ανοσοθεραπεία, τα οποία ακόμα και σε δυσίατα νοσήματα όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας έχει πολύ καλά αποτελέσματα.
Επόμενη ομιλήτρια ήταν η κα Ιωάννα Τσιαούση, Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, η οποία αναφέρθηκε στον ρόλο των εμβολίων και των διαγνωστικών τεστ στην πρόληψη των γυναικολογικών καρκίνων. Για τον καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα πρωτογενούς πρόληψης, εντούτοις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμού εναντίον του ιού HPV, στελέχη του οποίου αποτελούν τη γενεσιουργός αιτία του συγκεκριμένου καρκίνου.
Ο κ. Δημήτρης Χαϊδόπουλος, Γυναικολόγος Ογκολόγος, έκανε λόγο για νέα δεδομένα στο κομμάτι της έρευνας. Όπως είπε, αυτοί οι καρκίνοι μπορούν να προληφθούν εκτός από τον καρκίνο ωοθηκών. Είναι απαραίτητο το υπερηχογράφημα σε ετήσια βάση, ενώ οι διαταραχές στην περίοδο θα πρέπει να οδηγούν άμεσα τις γυναίκες στον γιατρό τους. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι πολύ πιθανό να εξαλειφθεί στα επόμενα 20-30 χρόνια, με τη βοήθεια της αύξησης των ποσοστών εμβολιασμού για τον HPV.
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Γιώργος Καραναστάσης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, ο οποίος αφιέρωσε την παρουσίασή του στο κομμάτι της σωματικής άσκησης και της σχέσης της με τον καρκίνο. Ο κ. Καραναστάσης ανέφερε ότι σύμφωνα με μελέτες το 60-96% των ασθενών με καρκίνο εμφανίζει κόπωση. Οι γυναίκες με καρκίνο μαστού στην πλειοψηφία τους εμφανίζουν αύξηση του λιπώδους ιστού, κόπωση και μείωση της φυσικής τους δραστηριότητας, εικόνα που οδηγεί πολλές φορές στην παχυσαρκία. Οι γυναίκες αυτές δυσκολεύονται πλέον στις κινήσεις της καθημερινής τους ζωής. Η φυσική δραστηριότητα γενικά και ακόμα περισσότερο η συστηματική άσκηση βελτιώνει την καθημερινή ζωή των γυναικών.
Ακολούθησε συζήτηση, με την κα Μαρία Παπαγεωργίου, Υπεύθυνη της Ομάδας Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη», να μεταφέρει τις ερωτήσεις ασθενών στους ιατρούς.