Connect with:
HomeWHAT'S HOTΕρασίνειο Νοσοκομείο: Ένα τεράστιο αλλά μισοτελειωμένο έργο

Ερασίνειο Νοσοκομείο: Ένα τεράστιο αλλά μισοτελειωμένο έργο

Κοιτάζοντας το ρολόι του χρόνου, πριν από περίπου 13 χρόνια, το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο ύψους 90 εκατ. ευρώ, ήταν από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στο χώρο της υγείας τις τελευταίες δεκαετίες. Στόχος ήταν το Ερασίνειο Νοσοκομείο, που θα αναπτυσσόταν στην περιοχή της Βάρης, να προσθέσει μια εξαιρετικά κρίσιμη και πολύτιμη νοσοκομειακή υποδομή, αφού προοριζόταν να αποτελέσει το μοναδικό νοσοκομείο που θα εξειδικευόταν σε θέματα, πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης νεοπλασματικών ασθενειών, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

English) ΕΡΑΣΙΝΕΙΟ Ογκολογικό Νοσοκομείο, Κορωπί

Η δυναμικότητα του νοσοκομείου θα ήταν 220 κλίνες ενώ προβλεπόταν η τοποθέτηση υπερσύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού που θα έδινε νέες δυνατότητες για τους ογκολογικούς ασθενείς. Ιατρικά το επιτελείο του βρισκόταν ήδη σε ανοιχτή γραμμή με τα μεγαλύτερα ογκολογικά κέντρα στην ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπως το κορυφαίο στο είδος του M. D. Αndersοn Cancer Center.

Κτιριακός σχεδιασμός

Το νοσοκομειακό συγκρότημα οργανώνεται σε 3 κύριες ζώνες και 4 συνολικά στάθμες με βάση ένα κανονικό κάναβο διαστάσεων 7.80 Χ 7.80 προσανατολισμένο ακριβώς στον άξονα βορρά – νότου. Η κατά ζώνες οργάνωση του Νοσοκομείου ακολουθεί τις οικογένειες των χρήσεων (κλινικές, κεντρικοί χώροι, ιατρικές υπηρεσίες).

Συγκεκριμένα:

Η δυτική ζώνη αποτελείται από τις Κλινικές εξαιρουμένης της μονάδας terminal care και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας οι οποίες τοποθετούνται σε ειδική πτέρυγα στο νότιο άκρο του συγκροτήματος. Οι κλινικές  οργανώνονται σε 4 πτέρυγες με όλα τα δωμάτια στη νότια πλευρά και τους βοηθητικούς χώρους στη βόρεια. Όλες οι πτέρυγες είναι μονώροφες εξαιρουμένης της βόρειας η οποία είναι διώροφη, ενώ ενδιάμεσες στοές με τη μορφή πέργκολας δημιουργούν βαθμιδωτές ανοικτές αυλές με φύτευση. Με τον τρόπο αυτό όλα τα δωμάτια είναι καθαρά νότια και έχουν μπροστά τους μόνο αίθρια με κήπο και μονώροφα κτίσματα, ενώ το φυσικό φως φτάνει σε όλες τις στάθμες κάτω από τη στάθμη του φυσικού εδάφους.

Η κεντρική ζώνη αποτελείται κυρίως από τον κεντρικό νοσοκομειακό δρόμο (hospital street) και γενικότερα τους χώρους κίνησης του κοινού σε 4 συνολικά επίπεδα (συμπεριλαμβανομένης και της ακτινοθεραπείας). Με τον τρόπο αυτό το κοινό έχει άμεση πρόσβαση σε όλους τους χώρους υποδοχής των επί μέρους τμημάτων στα οποία του επιτρέπεται η πρόσβαση καθώς και στις υπηρεσίες. Ειδική διαμόρφωση στο δώμα του νοσοκομειακού δρόμου (διαφανής γραμμική στέγη), καθώς και στα αίθρια που βρίσκονται στη δυτική πλευρά του, επιτρέπουν στο φυσικό φως να φθάνει μέχρι το επίπεδο του υπογείου.

H ανατολική ζώνη αποτελείται από όλα τα τμήματα παροχής ιατρικών υπηρεσιών (hospital “factory”), τις μονάδες υποστήριξης και τροφοδοσίας καθώς και την νοσοκομειακή διοίκηση, συμπεριλαμβανομένων και των γραφείων των ιατρών και των ξενώνων (στον 1ο όροφο).

Η εξέλιξη του έργου

Σε μια περίοδο κατά την οποία πολλά νοσοκομεία έχουν γεμίσει και ασφυκτιούν, υπάρχει μια δομή, μια δαπανηρή δομή που θα μπορούσε να προσφέρει μια σημαντική ένεση και να δώσει ανάσα στο σύστημα υγείας, το οποίο βρίσκεται πλέον στα όριά του εξαιτίας της πανδημίας κορονοϊού.

Εμπνευστής του μεγάλου αυτού σχεδίου για το Ερασίνειο Νοσοκομείο ήταν ο μαιευτήρας Νικόλαος Λοΐσιος, τον οποίο πλαισίωνε ομάδα εξειδικευμένων γιατρών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και διάφοροι επενδυτές, όπως ο όμιλος Ρέστη και η Attica Ventures.

Έτσι, τον Απρίλιο του 2007 η εταιρεία «Ερασίνειο Ογκολογική Θεραπευτική Κλινική» πήρε από τις τράπεζες ομολογιακό δάνειο 33,5 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια άρχισε το έργο να κατασκευάζεται φτάνοντας μέχρι τη διαμόρφωση των κτιρίων και την τοποθέτηση μεγάλου μέρους του μηχανολογικού εξοπλισμού. Σημειωτέον ότι υπήρχε στρατηγική συμφωνία με την Ελλάκτωρ για την κατασκευή και τη μετέπειτα διαχείρισή του επί μια δεκαετία.

Δυστυχώς το εμπόδιο έμελλε να είναι το timing, καθώς η ανάπτυξη του project συνέπεσε με την είσοδο της χώρας στο μακρύ και σκοτεινό τούνελ της οικονομικής κρίσης.

Ερασίνειο: Στο σφυρί ξανά, μια τεράστια ευκαιρία για το σύστημα υγείας | Ειδήσεις για την Οικονομία | newmoney

Έτσι, αντί να ανοίξει τις πύλες του το 2010, όπως προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα, η χρηματοδότηση σταμάτησε, το πλάνο «πάγωσε» και απέμεινε το τεράστιο στοιχειωμένο συγκρότημα που βλέπει όποιος περνάει από τη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου.

Διοίκηση νοσοκομείου και χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις

Η εταιρεία «Ερασίνειο-Ογκολογική Θεραπευτική Κλινική Α.Ε.» σήμερα είναι ενεργή, ενώ κατά καιρούς υπήρξαν προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας που εκλέχθηκε τον Ιούνιο του 2018, με θητεία μέχρι τον Ιούνιο του 2023, συμμετέχουν ο Νικόλαος Λοΐσιος, ως Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, η σύζυγός του ιατρός Όλγα Λοΐσιου-Χούρσογλου, ως Αντιπρόεδρος, καθώς και ο δικηγόρος Γιώργος Γανωτής, οι Τζορντάνα και Νεφέλη Λοΐσιου, κόρες του Νικολάου Λοίσιου που είναι  επίσης ιατροί, όπως και οι Αθανάσιος Παπατζιτζές και Αδαμαντία Μπουγά.

Εν τω μεταξύ, το ομολογιακό δάνειο καταγγέλθηκε από τον Απρίλιο του 2015 και από το 2018 ξεκίνησαν οι προσπάθειες της Eurobank (ως εκπροσώπου των ομολογιούχων) να το πουλήσει μέσω πλειστηριασμού. Σε βάρος της εταιρείας υπάρχουν υποθήκη (από 1/6/2007) υπέρ της Eurobank για 4.020.000 ευρώ, προσημείωση (από 17/2/2011) υπέρ της Eurobank για 4.370.000 ευρώ, προσημείωση (από 1/8/2013) υπέρ της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας για 881.636,13 ευρώ, και η από 8/4/2015 επιταγή υπέρ της Eurobank για 1.000.000 ευρώ.

English) ΕΡΑΣΙΝΕΙΟ Ογκολογικό Νοσοκομείο, ΚορωπίΑρχικά η τιμή του πλειστηριασμού ήταν στα 31,9 εκατ. ευρώ, καθότι μιλάμε για συγκρότημα εμβαδού 55.000 τ.μ., επί οικοπέδου 51 στρεμμάτων, μαζί με τον υφιστάμενο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό (ανελκυστήρες, κλιματιστικά, λέβητες, μετασχηματιστές μέχρι και κυλιόμενες σκάλες).

Όλες οι προσπάθειες του παρελθόντος όμως απέβησαν άκαρπες και από πέρυσι άρχισε νέος κύκλος μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Εκεί βγήκε τον περασμένο Δεκέμβριο με πρώτη τιμή προσφοράς 25,7 εκατ. ευρώ, αλλά πάλι οδηγήθηκε σε αναστολή λόγω πανδημίας. Σημειώνεται πως έχει προγραμματιστεί ξανά δημοπρασία πλειστηριασμού στις 25 Μαϊου 2022 που αφορά το συνολικό ακίνητο με τιμή 1ης προσφοράς 24.400.000 εκατ. ευρώ και οφειλέτη την Ερασίνειο Ογκολογική Θεραπευτική Κλινική Α.Ε. Η εγγυοδοσία καθορίστηκε στα 7.320.000 εκατ. ευρώ.

Όπως εύκολα γίνεται κατανοητό η αξιοποίηση του Ερασίνειου Νοσοκομείο είναι ένα θέμα ζωτικής και αναπτυξιακής σημασίας που τώρα ανοίγει και σίγουρα θα μας απασχολήσει πολλές φορές στο μέλλον.

Written by

Τα νέα της Υγείας