Connect with:
HomeΕιδήσειςΔημήτρης Κουτσούμπας: Με κάθε τρόπο επιβεβαιώνεται το συμπέρασμα ότι η υγεία του λαού δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα

Δημήτρης Κουτσούμπας: Με κάθε τρόπο επιβεβαιώνεται το συμπέρασμα ότι η υγεία του λαού δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του σε αποψινή εκδήλωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ στο Σπόρτινγκ για τα δύο χρόνια πανδημίας είπε ότι «η πανδημία δεν πρόκειται να τελειώσει ούτε με πρωθυπουργικά διαγγέλματα, ούτε με υπουργικές αποφάσεις».

«Η πανδημία μπορεί μόνο να περιοριστεί, μόνο με μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και σε όλους τους κρίσιμους χώρους υπερμετάδοσης, με ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με επίταξη του ιδιωτικού τομέα» πρόσθεσε.

Είπε ότι από την πλούσια πείρα των δύο ετών από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού, επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο το ένα και μοναδικό συμπέρασμα ότι «Η υγεία του λαού δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα», εγκάλεσε όλες τις κυβερνήσεις γιατί υπηρέτησαν την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, ενώ σημείωσε ότι «σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, είχε προηγηθεί η απαξίωση και η συρρίκνωση του όποιου δημόσιου συστήματος Υγείας, λόγω των δημοσιονομικών επιλογών, των κατευθύνσεων της ΕΕ και όχι μόνο».

Έκανε λόγο για «παντελή χρεοκοπία ενός συστήματος υγείας που μόνο στην ταμπέλα γράφει “δημόσιο”» και για την «χρεοκοπία μιας διαχρονικής πολιτικής, που έχει βάλει το δικαίωμα του λαού στην υγεία, στη ζυγαριά του κόστους – οφέλους, με τη ζυγαριά χρόνια τώρα, να γέρνει επικίνδυνα προς τη μεριά του κέρδους».

«Μπροστά σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση πουθενά, καμιά αστική κυβέρνηση, ούτε βέβαια και η ελληνική, έθιξε «τα ιερά και τα όσια» του συστήματος, τα κέρδη δηλαδή των καπιταλιστικών επιχειρηματικών ομίλων τόσο στην υγεία, όσο και συνολικά» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Όταν η κυβέρνηση της ΝΔ σήκωσε τη σημαία της ατομικής ευθύνης, το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, αντιπάλεψε σθεναρά τη λογική που ενοχοποιούσε το λαό και συγκάλυπτε τις κυβερνητικές και κρατικές ευθύνες. Αντέταξε το «Μένουμε Δυνατοί»! Δίνοντας ελπίδα και προοπτική.

Όταν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις με τις θέσεις και τη στάση τους, συντηρούσαν την απελπισία και τον φόβο. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ για να διευκολύνει την κυβέρνηση να επιβάλλει σιωπητήριο είπε «θα λογαριαστούμε μετά», το ΚΚΕ έσπασε το σιωπητήριο. Στήριξε τους αγώνες των υγειονομικών, όλων των εργαζομένων, για την υπεράσπιση της ζωής και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, ενάντια στην κρατική καταστολή και στην προσπάθεια ενοχοποίησης των λαϊκών κινητοποιήσεων για τη διασπορά του ιού» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ από την αρχή της πανδημίας «έθεσε καθαρά την αναγκαιότητα επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας, διεκδίκησε την πρόσβαση του λαού σε όλες τις ασφαλείς θεραπείες και στα εμβόλια, απαίτησε την στελέχωση και ανάπτυξη των ΜΕΘ, των δημόσιων νοσοκομείων με προσωπικό και μέσα, επέμεινε πως οι τραγικές συνέπειες της πανδημίας, δεν πρέπει να κουκουλώσουν τις συνολικές ανάγκες του λαού σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας σε όλα τα επίπεδα και είχε και έχει σταθερό μέτωπο τόσο απέναντι στον σκοταδισμό και τον ανορθολογισμό που πετάει στα σκουπίδια τη συσσωρευμένη επιστημονική γνώση, όσο και απέναντι στη συστημική αντίληψη που παρουσιάζει την επιστήμη ως ουδέτερη, αποσπασμένη από τις σχέσεις παραγωγής».

Το ΚΚΕ «παλεύει για μια κοινωνία με τέτοια οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα όχι το επιχειρηματικό κέρδος, αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στην Υγεία. Με δωρεάν υπηρεσίες καθολικές, κατοχυρωμένες, που θα διασφαλίζει το εργατικό κράτος με πλήρη αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, στην επιστήμη και στην τεχνολογία» είπε ο Δ. Κουτσούμπας καταθέτοντας στην ομιλία του τους βασικούς άξονες λειτουργίας του αποκλειστικά κρατικού και δωρεάν, σύγχρονου και καθολικού συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία – Πρόνοια, στον σοσιαλισμό (επισυναπτόμενο pdf).

«Η πάλη για να αξιοποιηθούν οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας της εργασίας προς όφελος του λαού απαιτεί:

Ισχυρό ΚΚΕ και δυνατό εργατικό – λαϊκό κίνημα απέναντι στον πιο επικίνδυνο «ιό», τον καπιταλισμό.

Σας καλούμε όλους και όλες σε αυτή την συμπόρευση με το ΚΚΕ, στο κίνημα, παντού» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η πρόταση του ΚΚΕ για τους βασικούς άξονες λειτουργίας του αποκλειστικά κρατικού και δωρεάν, σύγχρονου και καθολικού συστήματος Υγείας και Πρόνοιας

«Σήμερα, στη χώρα μας, υπάρχει πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό, όλων των κλάδων και
ειδικοτήτων.

Υπάρχει δυνατότητα έρευνας και παραγωγής φαρμάκων, εμβολίων, υγειονομικού υλικού, ιατρικής
τεχνολογίας, που σε συνθήκες κοινωνικής ιδιοκτησίας και κεντρικού σχεδιασμού μπορούν να
εξασφαλίσουν ικανοποιητικό επίπεδο αυτάρκειας στη χώρα» είπε ο Δ. Κουτσούμπας στην ομιλία
του στην εκδήλωση της ΚΟΑ στο Σπόρτινγκ για τα δύο χρόνια πανδημίας και πρόσθεσε:

«Γιατί μόνο στο σοσιαλισμό:

–Καθιερώνεται αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν, σύγχρονο και καθολικό σύστημα Υγείας και
Πρόνοιας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία – Πρόνοια.

–Δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην πρόληψη.

–Παρέχονται υπηρεσίες για την εξασφάλιση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας, της πνευματικής
και πολιτιστικής ανάπτυξης του ανθρώπου, της διασφάλισης συνολικών περιβαλλοντικών και
κοινωνικών συνθηκών που επηρεάζουν τη δημόσια Υγεία, την ικανότητα για εργασία και κοινωνική
δράση.

Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός και η εργατική εξουσία εξασφαλίζουν:

–Την εκπαίδευση – εξειδίκευση του αναγκαίου τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού και την
κατανομή τους για τη στελέχωση όλων των μονάδων Υγείας.

–Τη συστηματική και καθολική περιοδική μετεκπαίδευση στη νέα γνώση και τεχνικές.

–Την επαρκή παραγωγή υγειονομικού υλικού, φαρμάκων, εμβολίων για κάλυψη των εγχώριων
αναγκών. Η κοινωνικοποιημένη βιομηχανία έχει τη δυνατότητα άμεσης κάλυψης των σταθερών και
έκτακτων αναγκών που τυχόν θα προκύπτουν.

–Την αναλογική συσχέτιση λαϊκής Παιδείας – Έρευνας, Υγείας και βιομηχανικής παραγωγής,
υποδομών στέγασης, μεταφορών, πολιτιστικών και αθλητικών υπηρεσιών.

–Το σύνολο του επιστημονικού δυναμικού, ο εξοπλισμός, οι κλίνες, οι υπηρεσίες, να είναι με τέτοιο
τρόπο ενταγμένα στο κρατικό σύστημα Υγείας, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόληψη του γενικού
πληθυσμού.

–Αλλά και η σταθερή παρακολούθηση και νοσηλεία όσων νοσούν, παίρνοντας υπόψη
επιδημιολογικά και γεωγραφικά δεδομένα.

–Την έρευνα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ασθενειών, που θα βασίζεται στη
διεπιστημονική συνεργασία Νοσοκομείων – Πανεπιστημίων – Ερευνητικών Κέντρων – Κρατικής
Βιομηχανίας Φαρμάκου, με κριτήριο, όχι το κέρδος της κάθε καπιταλιστικής επιχείρησης και τη
δέσμευση των επιστημονικών δεδομένων μέσω της πατέντας, αλλά την αντιμετώπιση των
αναγκών.

–Την ποιότητα και αποδοτικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω του εργατικού ελέγχου.»

Written by

Τα νέα της Υγείας