Connect with:
HomeΥΓΕΙΑΠαθήσειςΣκολίωση και Κύφωση

Σκολίωση και Κύφωση

Η έναρξη του Σχολικού έτους το φθινόπωρο, ‘σηματοδοτεί’ για την οικογένεια, εκτός των άλλων, και τον έλεγχο της Υγείας των παιδιών, που αφορά διάφορα συστήματα του οργανισμού (Οφθαλμοί, Καρδιά, Μυοσκελετικό κ.λπ.). Ειδικότερα, ο έλεγχος της Σπονδυλικής Στήλης (ΣΣ) για την έγκαιρη ανίχνευση παραμόρφωσης (Σκολίωση, Κύφωση) είναι απαραίτητος.

Τι είναι η σκολίωση;

Η Σκολίωση ειναι τρισδιάστατη παραμόρφωση της ΣΣ, δηλ. εμφανίζει πλάγια κύρτωση, στροφή των σπονδύλων και διαταραχή στο πλάγιο επίπεδο(μείωση ή αύξηση της φυσιολογικής κύφωσης), με αποτέλεσμα (αισθητική) παραμόρφωση και ασυμμετρία του κορμού, που εχει σαν αποτέλεσμα δημιουργία ύβου (προπέτειας) της μιας ωμοπλάτης, ανύψωση του ενός ώμου, ασυμμετρία των πλάγιων οσφυικών χωρών και των πλευρών.

Που οφείλεται η σκολίωση;

Η σκολίωση είναι πάθηση άγνωστης αιτιολογίας (Ιδιοπαθής), σε ποσοστό 80%-85%.  Η κυριότερη μορφή της είναι η Εφηβική, που αφορά ποσοστό 2%-6% των εφήβων, ηλικίας κυρίως 11-15 ετών. Οι άλλες μορφές της Ιδιοπαθούς Σκολίωσης, αφορούν νήπια και μικρότερα παιδιά (Νηπιακή και Παιδική μορφή).

Η επίπτωση της, στην (συχνότερη) Εφηβική μορφή είναι πολύ μεγαλύτερη στα κορίτσια, σε σχέση με τα αγόρια(6-7/1).  Όσον αφορά την αιτιολογία, όπως προαναφέρθηκε, είναι άγνωστη, παρά τις μακροχρόνιες έρευνες. Φαίνεται ότι πρόκειται για γονιδιακή νόσο, με ισχυρή κληρονομική βάση.

Επομένως, είναι επιτακτική η εξέταση ενός παιδιού που στο οικογενειακό περιβάλλον υπάρχει διαγνωσμένη Σκολίωση. Το υπόλοιπο(10%-15%)  των Σκολιώσεων είναι γνωστής αιτιολογίας (συγγενής, λειτουργική, παραλυτική, συνδρομική κλπ). Λόγω της άγνωστης αιτιολογίας της Σκολίωσης, η θεραπεία της είναι συμπτωματική. Ως εκ τούτου, έχει πολύ μεγάλη σημασία η έγκαιρη ανίχνευση και η έναρξη θεραπείας με ειδικούς κηδεμόνες.

Τι είναι η κύφωση και που οφείλεται;

Η Κύφωση είναι παραμόρφωση της ΣΣ που δημιουργεί κύρτωση(καμπούρα), στο πλάγιο επίπεδο της ΣΣ. Η φυσιολογική κύφωση είναι 20ο – 40ο. Μπορεί να συνδυάζεται με Σκολίωση, οπότε πρόκειται για Κυφοσκολίωση. Οι δύο παραμορφώσεις μπορεί να παρατηρηθούν σε παιδιά με ελλιπή φυσική κατάσταση, λόγω παρατεταμένης χρήσης ψηφιακών μέσων(κινητά, tablets) και έλλειψης εκγύμνασης(άθληση-γυμναστική). Τότε πρόκειται για λειτουργικές παραμορφώσεις.

Διάγνωση & Θεραπεία

Όπως προαναφέρθηκε, η πρώιμη εντόπιση και διάγνωση των σπονδυλικών παραμορφώσεων είναι πολύ σημαντική για την έγκαιρη αντιμετώπιση τους και αποφυγή επιδείνωσης, που μπορεί να απαιτήσει ακόμη και χειρουργική επέμβαση. Για τον λόγο αυτό, έχουν αναπτυχθεί προγράμματα σχολικού ελέγχου (School screening), για την έγκαιρη ανίχνευση των παραμορφώσεων, κυρίως της Σκολίωσης.

Η χρήση ειδικών κηδεμόνων σε συνδυασμό με την καλή φυσική κατάσταση και την συνεπή παρακολούθηση, σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες, είναι το ‘κλειδί’ για το καλύτερο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα και αποφυγή των ψυχολογικών επιπτώσεων στην ευαίσθητη εφηβική ηλικία.

Written by

Τα νέα της Υγείας