Connect with:
HomeWHAT'S HOTΟι υπηρεσίες υγείας στην Κύπρο έως σήμερα και τα προβλήματα του ΓΕΣΥ

Οι υπηρεσίες υγείας στην Κύπρο έως σήμερα και τα προβλήματα του ΓΕΣΥ

Το επίπεδο στις υπηρεσίες υγείας σε κάθε χώρα συνιστά παραδοσιακά έναν από τους κρισιμότερους δείκτες για τη στάθμιση του βιοτικού επιπέδου της αλλά και του πολιτισμού της. Ιδιαίτερα τους τελευταίους δύο αιώνες η ανάπτυξη του «κοινωνικού κράτους» αποτέλεσε μία κατάκτηση της σύγχρονης ευνομούμενης πολιτείας, η οποία επέτρεψε τη θεαματική βελτίωση των συνθηκών ζωής.

Η Κύπρος ήταν από τις μόνες χώρες της ΕΕ χωρίς να έχει ολοκληρωμένο σύστημα υγείας. Με τις ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία να είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ και παράλληλα από τις μικρότερες δαπάνες συνολικά για την υγεία, η καθιέρωση του ΓεΣΥ ήταν μονόδρομος.

Έτσι, η εφαρμογή του ΓεΣΥ μόλις το έτος 2019, σηματοδότησε για την Κύπρο όχι μόνο ένα νέο ξεκίνημα, αλλά και ένα στοίχημα για την εφαρμογή και λειτουργία του.

Ιστορική αναδρομή του κλάδου υγείας στην Κύπρο

Η άφιξη των Βρετανών στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1878, συνέπεσε με μία άσχημη χρονική συγκυρία, λόγω των απανωτών θανάτων από τη λέπρα.  Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής διόρισε τον Dr Anthony D. Home ως τον πρώτο Ιατρικό Λειτουργό. Την ίδια χρονιά το Αββαείο του Μπέλλα Πάις μετατράπηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Το 1883 στο χώρο του παλιού οθωμανικού στρατιωτικού νοσοκομείου λειτούργησε το πρώτο νοσοκομείο Λευκωσίας. Κατόπιν, ενώ το  νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 1890.

Στις 9 Ιανουαρίου του 1882 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ασύλου Φρενοπαθών στην εντός των τειχών Λευκωσία, στο Κονάκι. Το 1878 ιδρύθηκε στη Λάρνακα νοσοκομείο, το οποίο στεγάστηκε κοντά στην περιοχή της Ακρόπολης, στο ιδιόκτητο σπίτι της Ελπίδας Λέφα. Στη Λεμεσό το 1879 λειτούργησε φαρμακείο και εξωτερικό ιατρείο. Έναν χρόνο αργότερα, το 1880, εγκαινιάσθηκε στην ανατολική πλευρά της πόλης, στο Κομεσσαριάτο, το πρώτο νοσοκομείο με 28 κλίνες.

Στην Κερύνεια το 1898 λειτούργησε το πρώτο νοσοκομείο, το οποίο διέθετε 22 κλίνες. Στην Πάφο το 1878 εγκαινιάσθηκε  το πρώτο εξωτερικό ιατρείο. Τρία χρόνια αργότερα, το 1881, λειτούργησε το πρώτο νοσοκομείο σε ένα μικρό σπίτι που διέθετε τρία μεγάλα δωμάτια, στη σημερινή οδό Γεωργίου Γρίβα-Διγενή. Στις 8 Φεβρουαρίου του 1883 λειτούργησε το πρώτο νοσοκομείο στην πόλη της Αμμοχώστου, σε κτίριο που αγοράστηκε από τις δημοτικές αρχές στην Φραγκοεκκλησιά.

Έκτοτε δημιουργήθηκαν αρκετά  νοσηλευτικά ιδρύματα. Ανάμεσά τους ξεχώριζαν στη Λευκωσία η χειρουργική κλινική του Γεώργιου Θ. Σταυρινίδη, ο οποίος είχε σπουδάσει στην Αθήνα και εν συνεχεία μετεκπαιδεύτηκε στη Μ. Β. Η κλινική «Λευκωσία» των γιατρών Γλυκύ και Μούλλερ. Η Πολυκλινική του Τουρκοκύπριου γιατρού Χαφούζ Τζεμάλ. Η «Νέα Κλινική» του Χρ. Δ. Πετρίδη κοντά στο Παρθεναγωγείο της Φανερωμένης και η Ειδική Χειρουργική, Ορθοπεδική, Γυναικολογική Κλινική του Χριστάκη Αριστ. Ιερωνυμίδη. Ιδιαίτερη δραστηριότητα ανέπτυξε η Μεγάλη Γενική Χειρουργική και Γυναικολογική Κλινική των Θ. Φράγκου και Α. Γαβριηλίδη στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με ιατρική έκθεση του 1921, η κατάσταση στις υπηρεσίες υγείας και νοσηλευτικών ιδρυμάτων στη Μεγαλόνησο είχε ως εξής:

  • Το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, δυναμικότητας 57 κλινών, είχε αποκτήσει νέο χειρουργείο και γυναικολογικό θάλαμο. Συνολικά είχαν γίνει 1.178 εισαγωγές αρρώστων, με ποσοστό θνησιμότητας 5,4%, ενώ είχαν διενεργηθεί 206 χειρουργικές επεμβάσεις.
  • Στη Λεμεσό ήταν δυναμικότητας 30 κλινών.  Το 1923 τελέστηκαν στη Λεμεσό τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου, το οποίο διέθετε 45 κλίνες και λειτούργησε έως το 1957.

  • Το Νοσοκομείο της Αμμοχώστου ήταν δυναμικότητας 42 κλινών. Είχαν ήδη νοσηλευθεί σε αυτό 421 άτομα, είχαν διενεργηθεί συνολικά 49 χειρουργικές επεμβάσεις ενώ είχαν αποβιώσει 16 ασθενείς.
  • Στην περιοχή της Πάφου διέθετε 22 κλίνες. Έγιναν 316 εισαγωγές ασθενών, είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 49 χειρουργικές επεμβάσεις ενώ 16 νοσηλευόμενοι έχασαν τη ζωή τους.
  • Στην Κερύνεια είχε δυναμικότητα 22 κλινών. Νοσηλεύθηκαν 340 άτομα, διενεργήθηκαν 37 χειρουργικές επεμβάσεις ενώ απεβίωσαν πέντε ασθενείς.

Το 1925 άρχισε να λειτουργεί στο δάσος της Αθαλάσσας στα περίχωρα της Λευκωσίας το πρώτο Σανατόριο για την περίθαλψη των φυματικών. Το Σανατόριο της Κυπερούντας εγκαινιάσθηκε το έτος 1942 με δυναμικότητα 100 κλινών, ενώ έναν χρόνο αργότερα εγκαθιδρύθηκε προσωρινό σανατόριο για φυματικούς στην Αγύρτα. Το 1950 λειτούργησαν τα νέα νοσοκομεία της Αμμοχώστου και της Πάφου καθώς και μικρό νοσοκομείο στην πόλη της Χρυσοχούς.

– Από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι το 1974

Μετά την ανεξαρτητοποίηση της Κύπρου εξακολούθησε να εφαρμόζεται στο νησί το σύστημα και υπηρεσίες υγείας που είχαν δομηθεί κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατικής διοίκησης (μοντέλο Beveridge). Πρώτος Υπουργός Υγείας διετέλεσε ο Τουρκοκύπριος γιατρός από την Αμμόχωστο Νιαζί Μανιέρα.

Το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας συνέχισε να αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας. Από κοντά και το δυναμικότητας 60 κλινών Νοσοκομείο της Κυπριακής Μεταλλευτικής Εταιρείας στην Πεντάγυια, λίγα μίλια δυτικά από τη Μόρφου.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ιδρύθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, η πρώτη ογκολογική κλινική στην Κύπρο με επικεφαλής την ογκολόγο–ακτινοθεραπεύτρια Χέλεν Σωτηρίου. Λίγα χρόνια αργότερα χτίστηκε μάλιστα ξεχωριστό Νοσοκομείο Παραπληγικών, δίπλα στη Σχολή Τυφλών της Λευκωσίας, με εισφορές Κυπρίων της Μ. Βρετανίας. Στην περίοδο της εισβολής, ξεχώριζε η Κλινική «Λευκωσία» των γιατρών Χρίστου Χριστόπουλου και Κώστα Χριστοδουλάκη. Επίσης, οι ορθοπεδικές κλινικές του Λεόντιου Παπασάββα και του Νίκου Ιωάννου.

Η αγορά υγείας στην Κύπρο σε αριθμούς

Το 2019 διατέθηκαν €1,881 κατά κεφαλήν για υπηρεσίες υγείας, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ του μέσου όρου για το σύνολο της ΕΕ, ο οποίος είναι €3,521. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 7% του ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο από το συνολικό μέσο όρο της ΕΕ της τάξης του 9,9%.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, το 2022, οι συνολικές δαπάνες υγείας στον κρατικό προϋπολογισμό θα αποτελούν το 5% του ΑΕΠ.

Με βάση στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Κύπρος δαπανά 24% λιγότερο κατά κεφαλήν σε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτό σημαίνει 39% λιγότερο σε ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και 87% λιγότερο σε μακροχρόνια φροντίδα σε σύγκριση με τους μέσους όρους της ΕΕ. Δαπάνη που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον μικρότερο συνολικό διαθέσιμο προϋπολογισμό για την υγεία. Συνεπώς, ως ποσοστό των τρεχουσών δαπανών υγείας, οι δαπάνες για πιο δαπανηρές πτυχές της περίθαλψης, όπως η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και τα φάρμακα, είναι σχετικά υψηλές.

Ενδεικτικά, το 2019, 41 % διατέθηκε για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, ποσοστό το οποίο είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ, όπου ο μέσος όρος είναι 30%. Περίπου, το 18% διατέθηκε για φάρμακα, ποσοστό που ισούται με τον μέσο όρο της ΕΕ (18%). Σε απόλυτους όρους μεταφράζεται σε λιγότερο από €332 κατά κεφαλήν και περίπου το ήμισυ του μέσου όρου για το σύνολο της ΕΕ.

Οι δαπάνες για υπηρεσίες πρόληψης (€23 κατά κεφαλήν) είναι πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ, ο οποίος αντιστοιχεί σε €102 κατά κεφαλήν. Αντιστοιχούν σε μόλις 1,2% των δαπανών υγείας (έναντι 2,9 % για το σύνολο της ΕΕ). Η μακροχρόνια φροντίδα επίσης λαμβάνει χαμηλά επίπεδα χρηματοδότησης, που αντιστοιχούν σε 4,2% των τρεχουσών δαπανών υγείας, σε αντίθεση με το μέσο όρο (16%) σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η εφαρμογή του ΓεΣΥ αλλά και η πανδημία του κορωνοϊού ανέβασαν τις (συνολικές) δαπάνες υγείας από €599.7 εκατ. που ήταν το 2018. Tο 2019 διατέθηκαν €1,881, το 2021 €1.83 δισ., με πρόβλεψη για αύξηση το 2022. 

Ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι συνολικές δημόσιες δαπάνες (Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ) το 2021 αυξήθηκαν κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, σε σύγκριση με το 2020, και ανήλθαν στο 7,9%.

Η λειτουργία του ΓΕΣΥ

Τα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ δημιουργούν μια σχετική αισιοδοξία ότι τελικά η Κύπρος θα μπορεί επιτέλους να εγκαθιδρύσει ουσιαστικό Σύστημα Υγείας. Διασφαλίζει κάλυψη για όλους τους πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που νοσούν από σοβαρές, χρόνιες και σπάνιες παθήσεις.

Το Σύστημα παρέχει δια βίου οικονομική προστασία για τον καθένα ξεχωριστά, χωρίς περιορισμούς. Οι δικαιούχοι εξυπηρετούνται από ευρύ φάσμα ιατρικών υπηρεσιών που περιλαμβάνει και υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας, νοσηλευτική ψυχικής υγείας και προληπτική οδοντιατρικής.

Έπειτα από δύο χρόνια λειτουργίας, το ΓεΣΥ διαμέσω του ΟΚΥΠΥ  λειτουργεί σήμερα με συμμετοχή μεγαλύτερη του 70% των ενεργών ιατρών και του 88% των κλινών σε παγκύπρια βάση. Την ίδια στιγμή, η συμμετοχή των εργαστηρίων στο ΓεΣΥ πλησιάζει το 100% ενώ των φαρμακείων το 95%.

Τα κυριότερα θέματα του ΟΚΥΠΥ που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου είναι η:

  • Aνισότητα στην τιμολόγηση των μονάδων βάσης ανά νοσοκομείο. Χαρακτηριστικά, η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώνει ότι: Οι συμφωνίες που έχει συνάψει ο ΟΑΥ, με τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, επιτρέπουν σε αυτούς να έχουν υπερκέρδη, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ως αισχροκέρδεια. Οι έλεγχοι που διεξάγει ο ΟΑΥ επιτρέπουν και συντηρούν τις καταχρήσεις, τόσο λόγω της πολύ μικρής συχνότητας ουσιαστικών ελέγχων, όσο και λόγω της σχεδόν πλήρους απουσίας αποτρεπτικά αυστηρών ποινών κατά των παρανομούντων ή καταχραστών του συστήματος. Η Ελεγκτική Υπηρεσία εντοπίζει την ίδια ώρα αδιαφανείς συμβάσεις με νοσοκομεία με διαφορετικές αμοιβές για όμοιες υπηρεσίες.
  • Μή ύπαρξη εξειδικευμένου management στον ΟΚΥΠΥ. Τα άλυτα προβλήματα στην οικονομική διαχείριση, στις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες, επέφεραν την αναγκαστική παραίτηση από τη θέση του Γενικού Εκτελεστικού Διευθυντή του Οργανισμού κ. Χρίστη Λοϊζίδη.
  • Έλλειψη αντιμετώπισης των καταχρήσεων που εκτινάσουν τα κόστη λόγω ανυπαρξίας ελέγχων απο τον ΟΚΥΠΥ. Χαρακτηριστικά συζητείται μεταξύ σοβαρού και αστείου, πως με τη λειτουργία 2 ετών του ΓΕΣΥ πραγματοποιήθηκαν τόσες χειρουργικές επεμβάσεις καταρράκτη και αιμοροίδων, όσες δεν είχαν γίνει σωρρευτικά τα τελευταία 20 χρόνια.
  • Μέτρια εκπαίδευση των προσωπικών ιατρών και άλλων παρόχων του Συστήματος και μή ενίσχυση της συνεργασίας μαζί τους.
  • Πενιχρή βελτίωση του λογισμικού συστήματος μετά την έναρξη λειτουργίας το 2019.
  • Απουσία ενίσχυσης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας του οργανισμού, αφού δεν  προσφέρονται νέες θεραπείες και καινοτόμα φάρμακα στους ασθενείς. Η ιατρική κοινότητα ζητά συμμετοχή στις αποφάσεις με τοποθέτηση εγνωσμένου κύρους ιατρικού επιστήμονα στο ΔΣ του οργανισμού.

Με βάση τα συγκεκριμένα θέματα, το υπουργείο Οικονομικών σήμανε πρόσφατα καμπανάκι σοβαρού κινδύνου για εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών λόγω  αυξημένων δαπανών για την υγεία. Παράλληλα ακούγεται πως γίνονται συζητήσεις με εγνωσμένους κύρους στελέχη του κλάδου υγείας να συμμετάσχουν στο νέο ΔΣ του ΟΚΥΠΥ αφού το υφιστάμενο έχει αποδειχθεί ανεπαρκές. Τη θέση του Εκτελεστικού Συμβούλου στον ΟΚΥΠΥ γίνεται προσπάθεια απο το προεδρικό μέγαρο να δεχθεί να την αναλάβει ο τεχνοκράτης πρώην Αν. Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης εφόσον πεισθεί να αφήσει τη θέση του Συμβούλου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ποιοτική έρευνα κλάδου υγείας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμπιστοσύνη στα ιατρικά κέντρα. Σύμφωνα με το δείκτη αξιοπιστίας των ιατρικών κέντρων της Κύπρου που δημοσιεύθηκε το 2021 με δείγμα έρευνας στα 600 άτομα που διενήργησε για λογαριασμό της StockWatch η RAI Consultants. Στην έρευνα διαφαίνεται ότι το πιο αξιόπιστο ιατρικό κέντρο παραμένει το American Heart Medical Center με βαθμολογία 7.85 από τα 10.

Η βαθμολογία της έρευνας προκύπτει από το πόσο αξιόπιστο είναι το ιατρικό κέντρο και κατά πόσο θα συστηνόταν σε άλλους ασθενείς.

Στην ερώτηση της αξιοπιστίας, το American Heart Medical Center έλαβε βαθμολογία 8 και κατά πόσο θα συστηνόταν 7,7. Ακολουθεί το Μακάριο Νοσοκομείο που είναι στη δεύτερη θέση για πρώτη φορά με βαθμολογία 7,45 έναντι 7,30 στην έρευνα Φεβρουαρίου 2020 και το Αρεταίειο με 7,30 από 7,35. Στην αξιοπιστία ακολουθεί η Πολυκλινική Υγεία και το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Το Απολλώνειο νοσοκομείο μετά την άνοδο που παρουσίασε στα ποιοτικά στοιχεία του 2018, έκτοτε σύμφωνα με την άνωθεν έρευνα, κατρακύλισε ποιοτικά σύμφωνα με την έρευνα. Η επιμόλυνση οκτώ ασθενών απο εγχείρηση καταρράκτη, επέφερε ως αποτέλεσμα τη μείωση της αξιοπιστίας του και έτσι βρέθηκε στην τελευταία θέση με βαθμολογία 6.65.

Ο νοσοκομειακός χάρτης

– Υφιστάμενα νοσοκομεία

Οι νοσοκομειακές δομές και υπηρεσίες υγείας που σύμφωνα με γνώστες της κυριακής αγοράς ξεχωρίζουν και παρουσιάζουν ενδιαφέρον ανάπτυξης εργασιών έως σήμερα είναι:

Λευκωσία

  • Αρεταίειο
  • Απολλώνειο
  • American heart
  • Ευαγγελίστρια
  • F & D GALAZIS ESTATES LIMITED(Πολυκλινική Λευκωσίας)

Απο εκεί και περα υπάρχουν και οι πολύ μικρές μονάδες υγείας όπως και οι μικρες μονάδες υγείας όπως το ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, ο Οφθαλμός, το EUROPEAN MEDICAL CLINIC (E.M.C.) LIMITED (Ευρωπαϊκή Κλινική)

Λεμεσός

  • Mediterranean Hospital
  • Πολυκλινική Υγεία
  • G. E. M. CLINIC LTD (Limassol Clinic)

Απο εκεί και πέρα υπάρχουν και οι πολύ μικρές μονάδες υγείας όπως Ιατρικό Κέντρο Λεμεσού, η Κλινική Ζωοδόχου Πηγής, η κλινική Άγιοι Ανάργυροι

Λάρνακα

  • Κλινική Ευγενίου
  • Τίμιος Σταυρός
  • Ιδιωτικό Νοσοκομείο Άγιος Ραφαήλ

Απο εκεί και περα υπάρχουν και οι πολύ μικρές μονάδες υγείας όπως το Σ.Κ. ΣΕΡΓΙΟΥ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΛΙΜΙΤΕΔ, η Κλινική Σωτήρος, η Νέα Πολυκλινική Φανερωμένης, η Γυναικολογική-Μαιευτική κλινική Λεοντίδης-Άγιος Γεώργιος

Πάφος

  • Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
  • Iasis Hospital
  • Royal Artemis Clinic
  • Elpis MEDICAL CENTRE
  • Ιατρικό Κέντρο Πάφου Κυανούς Σταυρός

Ελ. Αμμόχωστος

  • Πολυκλινική Λητώ
  • Πολυκλινική Olympic Napa
  • Πολυκλινική Santa Mari

– Τα νοσοκομεία που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι το:

Απολλώνειο νοσοκομείο στη Λευκωσία. Η πρόσφατη πώληση του Απολλώνειου Ιδιωτικού Νοσοκομείου στο αμερικανικό επενδυτικό fund CVC Capital Partners. Αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Απολλώνειου διαμέσω του Ομίλου Hellenic Healthcare Group, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό όμιλο παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα.

Πωλήθηκε το "Απολλώνειο" νοσοκομείο - Μεγάλο deal με επενδυτές από ΗΠΑ-Ελλάδα - NOMISMA

Σύμφωνα με πηγές απο το CVC Capital Partners, ο στόχος του fund είναι η εξαγορά συνολικά 3 νοσοκομείων στη Λευκωσία και Λεμεσό.

Στο νέο απόκτημα του fund, θεωρείται βέβαιο, πως στις προθέσεις της νέας  ιδιοκτησίας είναι η εξέλιξη και αναβάθμιση του νοσηλευτηρίου με τρόπο που το Απολλώνειο νοσοκομείο θα επανατοποθετηθεί ξανά στο νοσοκομειακό χάρτη. Το νοσοκομείο διαθέτει 6 χειρουργικές αίθουσες, 122 κλίνες νοσηλείας και 11 κλίνες ΜΕΘ.

Απο τον Ιούνιο του 2021, ειδική ομάδα τεχνοκρατών, διαμορφώνει το νέο αναπτυξιακό σχέδιο του νοσοκομείου. Αλλαγές που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, αύξηση 35 κλινών, αναβάθμιση ιατροτεχνικού εξοπλισμού και αναθεώρηση των ιατρικών μονάδων και υπηρεσιών του νοσοκομείου. Η επεμβατική καρδιολογία, η ορθοπαιδική, η γυναικολογική, η πλαστική, η γενική χειρουργική αναμένεται να αποτελέσουν τις βασικές μονάδες ανάπτυξης των ιατρικών εργασιών.

Έως και το Μάρτιο, αναμένεται η τοποθέτηση νέου διοικητικού συμβουλίου στο οποίο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο κ. Δημήτρης Σπυρίδης, ο κ. Σέργιος Σταμπουλούς και ακολούθως του Διευθύνοντος Συμβούλου που θα είναι και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ του νοσοκομείου.

Το τελευταίο διάστημα και κατόπιν της εξαγοράς τον περασμένο δίμηνο, το Απολλώνειο νοσοκομείο παρουσιάζει έντονα σημάδια εγκατάλειψης και δυσλειτουργίας όπως φαίνεται απο τις φωτογραφίες που λάβαμε μερικές μέρες πρίν.

Αρεταίιο Νοσοκομείο στη Λευκωσία.Η μετοχική σύνθεση αποτελείται από 42 ισομέτοχους μετόχους που είναι όλοι ιατροί. Γενικό νοσοκομείο δυναμικότητας 72 κλινών με πέντε χειρουργικές αίθουσες.

Aretaeio Private Hospital – Aretaeio Hospital

Η πρωτοποριακή κλινική ερευνητική μελέτη με τίτλο «NEUROSA-MS» έχει κάνει γνωστό το νοσοκομείο με αποτέλεσμα να λάβει τη σθεναρή στήριξη της εταιρίας Novartis, στην οποία συμμετέχει μετοχικά γνωστό fund του κλάδου υγείας.

Νομικό γραφείο που ασχολείται με νοσοκομειακά ιδρύματα στην Ελλάδα και Κύπρο καθώς και με το  Αρεταίιο μιλά για 4 διαφορετικές προτάσεις έως σήμερα, η μία εκ των οποίων τιμώνταν σε 400 χιλ. ευρώ ανά μέτοχο.

Το ΔΣ του νοσοκομείου βρίσκεται σε διαδικασία ανανέωσης των εγκαταστάσεων για αύξηση κλινών έως 150 κλίνες. Παράλληλα, βρίσκεται σε αναζήτηση νέου Γενικού Διευθυντή ώστε να καταστεί πιο ελκυστική στις διαπραγματεύσεις με τους επενδυτικούς οίκους. Παράλληλα γίνονται ανακατατάξεις στο ιατρικό προσωπικό που συνεργάζεται με το νοσοκομείο, όπου αριθμός περίπου 12 ιατρών κινείται μαζί με τον πρώην Πρόεδρο του ΔΣ του νοσοκομείου στην ίδρυση νέας κλινικής στην περιοχή του Στροβόλου.

Το Ιατρικό Κέντρο Ευαγγελίστρια στη Λευκωσία. Είναι ένα από τα πρώτα Ιδιωτικά Νοσοκομεία της Κύπρου το οποίο ιδρύθηκε το 1980 από τον Δρ. Ανδρέα Κωνσταντινίδη. Βρίσκεται σε προνομιακή θέση, σε μικρή απόσταση από το κέντρο της Λευκωσίας, με δυναμικότητα 50 κλινών και τριών χειρουργικών αιθουσών.

Πολυκλινική Λευκωσίας, Λευκωσία — διεύθυνση

Το 2021 το νοσοκομείο συζητούσε συγχώνευση με το Αρεταίιο νοσοκομείο οι οποίες όμως δεν ευοδώθηκαν λόγω ασυμφωνίας με την κα. Ανδρούλα Κωνσταντινίδη για το management του νοσοκομείου.

Η Πολυκλινική Υγεία στη Λεμεσό. Η Πολυκλινική πάντα ήταν στόχος εξαγοράς δεδομένου πως είναι ένα νοσοκομείο με πολύ καλές ιατρικές συνεργασίες και μεγάλο κοινό ασθενών. Στα σύν του πως είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό νοσοκομείο στην Κύπρο έως σήμερα με δυναμικότητα 150 κλινών και με 12 χειρουργικές αίθουσες.

Όχι» από την Πολυκλινική Υγεία στη διαβούλεση για ένταξη στη Β' φάση ΓεΣΥ

Οι πρόσφατες διοικητικές αλλαγές με την απόκτηση μεγάλου μετοχικού ποσοστού που αγγίζει το 32% απο εταιρίες συμφερόντων και διαχείρισης του κ. Μαραγκού και κ. Ωρολογά (γιός πρώην γιατρού μετόχου της πολυκλινικής), έφεραν στην προεδρία του ΔΣ του νοσοκομείου τον νομικό κ. Ανδρέα Μαραγκό, τέως Πρόεδρο της ΑΙΚ&CYTA.

Η CVC Capital Partners έχει επιδείξει ήδη έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση του νοσοκομείου που θα γίνει πιο δραστικό σε περίπτωση πλήρης αποτυχίας εξαγοράς του Γερμανικού Ογκολογικού νοσοκομείου. Το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει εκφραστεί απο μεγάλη συμβουλευτική εταιρία η οποία έχει αναλάβει και τις επαφές διαπραγματεύσεων των δύο μερών. Η όποια συμφωνία αναμένεται να κλείσει άνωθεν των 2 ευρώ ανά μετοχή.

Η διοίκηση του νοσοκομείου του κ. Μαραγκού και Ωρολογά στο πλαίσιο της αναβάθμισης των δομών και των υπηρεσιών του προχωρά σε τοποθέτηση νέας εξειδικευμένης διευθυντικής ομάδας, κίνηση που σχολιάζεται πολύ θετικά απο τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Οι εκτιμήσεις είναι πως η πολυκλινική θα είναι το επόμενο βασικό απόκτημα της CVC Capital Partners.

Το Γερμανικό Ογκολογικό Νοσοκομείο στη Λεμεσό. Το υπερσύγχρονο κέντρο ανεγέρθηκε σε γη που εκμίσθωσε υπό τη μορφή ενοικίου η Μητρόπολη Λεμεσού και η επένδυση ξεπέρασε τα 40 εκ. ευρώ.

Στο ΓεΣΥ το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο κέντρο, μεταξύ άλλων λειτουργεί Τμήμα Εξωτερικής και Επεμβατικής Ακτινοθεραπείας και επιπλέον προφέρει για πρώτη φορά στην Κύπρο τη σύγχρονη διαγνωστική εξέταση PET Scan. Παράλληλα, εκτός των 18 ογκολογικών θαλάμων, υπάρχουν και 5 θάλαμοι ραδιενεργού ιωδίου με ακτινοπροστατευμένο κήπο.

Εδώ και 4 μήνες έχουν γίνει συζητήσεις εξαγοράς του απο την Hellenic Healthcare συμφερόντων του CVC Capital Partners που όμως κολλάνε στο αντίτιμο πώλησης. Η αγορά του Απολλώνιου Νοσοκομείου με 2.31€ ανά μετοχή εκτόξευσε στα ύψη τις απαιτήσεις του κ. Ζάμπογλου του Γερμανικού Ογκολογικού σε απλησίαστο βαθμό.

– Νέα νοσοκομεία στην Κύπρο

  • Το Hadassah Health Park στη Λευκωσία εμφανίζεται  ως  το έργο που θα αλλάξει τον χάρτη της υγείας στην Κύπρο. Θα περιλαμβάνει Νοσοκομείο, Κέντρο Αποκατάστασης και το Κέντρο Αυτόνομης Υποβοηθουμένης Διαμονής.

Το Hadassah θα είναι έκτασης 23.000 τ.μ. και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2025. Όσον αφορά το Assisted Living Center, θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη αναμένεται να είναι διαθέσιμη στο κοινό το 2024 και η δεύτερη το 2025.

Το μεγαλεπήβολο έργο θα υλοποιηθεί στη βάση συμφωνίας joint venture, της κυπριακής H.C. Management of Medical Center PLC (MMC) και της ισραηλινής Hadassah Medical Ltd, θυγατρικής του διεθνούς ιατρικού οργανισμού Hadassah Medical Organisation.

Παράλληλα με τον κυρίως σχεδιασμό, τα δύο μέρη της συνεργασίας ξεκίνησαν τη συνεργασία τους με την αδειοδότηση σε ιατρικό και διαγνωστικό κέντρο στη Λεμεσό με την επωνυμία Hadassah Diagnostic Center.

  • Το Nicosia Hospital and Rehabilitation Center (NHRC)– Saint Loucas, στη Λευκωσία, το οποίο θα έχει συνολικό κόστος ύψους €50 εκατομμυρίων, θα είναι έτοιμο για να παράσχει τις υπηρεσίες του το 2025.

Θα ανεγερθεί δυτικά της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης (έναντι των γραφείων του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού), σε γη της Αρχιεπισκοπής, από ξένους επενδυτές. Σύμφωνα με τη μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, το νοσοκομείο, το οποίο θα ανεγερθεί σε τεμάχιο με συνολικό εμβαδόν 96.500 τ.μ., αφορά μια ενιαία νοσοκομειακή ανάπτυξη με κέντρο αποκατάστασης. Το εμβαδόν του μέρους του οικοπέδου όπου θα χωροθετηθεί το έργο ανέρχεται στα 19.844 τ.μ. ενώ το συνολικό εμβαδόν της ανάπτυξης θα ανέρχεται στα 30.309,5 τ.μ. Το νοσοκομείο θα έχει συνολικό εμβαδόν 10.453 τ.μ. ενώ το κέντρο αποκατάστασης θα έχει συνολικό εμβαδόν περίπου 6.926 τ.μ.

Θα διαθέτει 83 δωμάτια ασθενών (54 για το νοσοκομείο και 29 για το κέντρο αποκατάστασης). Επιπλέον, θα παρέχει θαλάμους ασθενών (μαιευτικοί, παθολογικοί, χειρουργικοί, παιδολογικοί και εντατικής) με μονόκλινα, δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια. Το συγκρότημα σχεδιάστηκε από τον αρχιτεκτονικό οίκο HKS, σε συνεργασία με το γραφείο MDG Architects στην Κύπρο.

  • Το Octagon Private Hospital στην οδό Ομονοίας στη Λεμεσό. Το νέο ιδιωτικό νοσοκομείο σε σχήμα οκτάγωνου αδειοδοτήθηκε πρόσφατα.

Hospital private complex in city center-1

Το εντυπωσιακό Ιδιωτικό Νοσοκομείο θα αποτελείται από τέσσερα κτίρια μαζί που θα αποτελούν ένα οκτάγωνο σχήμα και θα ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες υψηλής τεχνολογίας.

Το έργο ανέγερσης το έχει αναλάβει εξολοκλήρου, από τον σχεδιασμό μέχρι και την ολοκλήρωσή του, η εταιρεία Pouros Developments.

Κάθε κτίριο θα αποτελείται από 5 ορόφους με 19.600m2 καλυμμένους χώρους και με 5.700m2 προσαρμόσιμο χώρο νοσηλευτηρίου.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας συμμετέχει και θυγαρτρική εταιρία της OakTree Capital.

Ο Φορέας Προώθησης Υπηρεσιών Υγείας Κύπρου

Αξιοσημείωτη είναι η δημιουργία του Φορέα Προώθησης Υπηρεσιών Υγείας Κύπρου που δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 2006 που αποσκοπεί στην προώθηση της Κύπρου σαν ένα διεθνές ιατρικό κέντρο και ταυτόχρονα στην προώθηση της σαν ένα αξιόλογο προορισμό τουρισμού υγείας.

Ο Τουρισμός Υγείας είναι υποσχόμενος τομέας που ανήκει στην κατηγορία των ειδικών μορφών τουρισμού καθώς και στον τομέα που αποδεδειγμένα καθίσταται ιδιαίτερα προσοδοφόρος διεθνώς.

Η ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας με την προσέλκυση ασθενών από το εξωτερικό λογικά θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη που θα αποτελέσουν τόνωση για την κυπριακή οικονομία γενικότερα και ταυτόχρονα θα συμβάλει στην μείωση του προβλήματος της εποχικότητας που αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός τουρισμός.

Written by

Τα νέα της Υγείας