Connect with:
HomeΕιδήσειςΚορονοϊός: Τo Novavax έρχεται στην Ελλάδα – Δεν είναι mRNA, αλλά πρωτεϊνικό εμβόλιο

Κορονοϊός: Τo Novavax έρχεται στην Ελλάδα – Δεν είναι mRNA, αλλά πρωτεϊνικό εμβόλιο

Προς το τέλος Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα έχει ένα ακόμα εμβόλιο για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η χώρα μας θα παραλάβει άμεσα 474.000 δόσεις του Novavax. Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για το εμβολιαστικό πρόγραμμα το απόγευμα της Τρίτης, στις 21 Φεβρουαρίου, ανέφερε πως θα φθάσουν στην Ελλάδα οι πρώτες 168.000 δόσεις του Novavax, ενώ στις αρχές Μαρτίου θα ανοίξουν κάποια εμβολιαστικά κέντρα, ώστε να μπορούν να εμβολιαστούν οι πολίτες που το επιθυμούν.

«Για αυτούς που φοβούνταν για τη γεννητική συμμετοχή του mRna στα εμβόλια, ίσως να μη φοβούνται με το εμβόλιο Novavax και να εμβολιαστούν» σημείωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ωστόσο, και το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι μία επιλογή για όσους έχουν αναστολές σχετικά με τα mRNA εμβόλια, καθώς είναι παρασκευασμένο με την τεχνολογία ιικού φορέα.

Έγκριση Novavax από ΕΜΑ

To εμβόλιο της Novavax εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) στις 20 Δεκεμβρίου (εδώ). Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Η έγκριση δόθηκε έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση και η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων της EMA (CHMP) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα για το εμβόλιο ήταν αξιόπιστα και πληρούσαν τα κριτήρια της ΕΕ για την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ποιότητά του.

Κλινικές μελέτες

Τα αποτελέσματα από δύο βασικές κλινικές δοκιμές διαπίστωσαν ότι το Nuvaxovid ήταν αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης Covid-19 σε άτομα ηλικίας από 18 ετών.

Στις μελέτες συμμετείχαν συνολικά περισσότερα από 45.000 άτομα. Η πρώτη μελέτη, που διεξήχθη στο Μεξικό και στις ΗΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο μειώνει κατά 90,4% τον αριθμό συμπτωματικών περιπτώσεων της λοίμωξης Covid-19. Η δεύτερη μελέτη, που διεξήχθη στη Βρετανία, έδειξε επίσης παρόμοια μείωση στον αριθμό των συμπτωματικών περιπτώσεων Covid-19 και συγκεκριμένα η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φάνηκε να είναι 89,7%.

Συνολικά, τα αποτελέσματα των δύο μελετών δείχνουν μια αποτελεσματικότητα της τάξης του 90%. Το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2 και ορισμένες ανησυχητικές παραλλαγές, όπως η Αλφα και η Βήτα, ήταν τα πιο κοινά ιικά στελέχη που κυκλοφορούσαν όταν οι μελέτες βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν δεδομένα για τη μετάλλαξη Ομικρον.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν με το εμβόλιο της Novavax στις μελέτες ήταν συνήθως ήπιες ή μέτριες και υποχώρησαν εντός δύο ημερών μετά τον εμβολιασμό. Οι πιο συνηθισμένες ήταν ευαισθησία ή πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, μυϊκός πόνος, πονοκέφαλος, γενική αίσθηση αδιαθεσίας, πόνος στις αρθρώσεις και ναυτία ή έμετος.

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα συνεχίσει να παρακολουθείται, καθώς χρησιμοποιείται σε ολόκληρη την ΕΕ, μέσω του συστήματος φαρμακοεπαγρύπνησης της ΕΕ και πρόσθετων μελετών από την εταιρεία και τις ευρωπαϊκές αρχές.

Written by

Τα νέα της Υγείας