Connect with:
HomeWHAT'S HOTFlight pass σε εξαγορές και κατασκευές νέων νοσοκομείων η Κύπρος

Flight pass σε εξαγορές και κατασκευές νέων νοσοκομείων η Κύπρος

Μεγάλη η κινητικότητα από ότι φαίνεται στο κλάδο υγείας στην Κύπρο. Ιδιαίτερο το ενδιαφέρον και η απήχηση που είχε η τελευταία αρθογραφία μας στις 4 Φεβρουαρίου για τις υπηρεσίες υγείας στην Κύπρο.

Έκτοτε, λήφθηκαν αρκετές νέες πληροφορίες, οι οποίες καταγράφονται ως εξής:

 

ΝΕΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Στην περιοχή Λευκωσίας

  • Έργο που αφορά την κατασκευή και λειτουργία τετραώροφης νοσοκομειακής μονάδας με κέντρο αποκατάστασης της, στο Δήμο Έγκωμης συμπληρωματικά του νοσοκομείου.

Αποτελεί ιδιοκτησία της εταιρείας Laertes Health LTD όπως είχε σημειωθεί στο άρθρο μας στις 4 Φεβρουαρίου 2022. Η προτεινόμενη ανάπτυξη θα αποτελείται από ενιαίο κτηριακό όγκο, με υπόγειο, ισόγειο, 4 ορόφους.

Το συνολικό εμβαδό της ανάπτυξης ανέρχεται σε 30310 τ.μ. Συνολικά η ανάπτυξη θα διαθέτει 83 δωμάτια ασθενών (54 για το νοσοκομείο και 29 για το κέντρο αποκατάστασης)

  • Η ιδιωτική κλινική «Αρμονία» στα Λατσιά θα κοστίσει κοντά στο €1,2 εκατ. Πρόσφατα έλαβε την έγκριση της Περιβαλλοντικής Αρχής και υπολογίζεται ότι οι εργασίες κατασκευής του θα διαρκέσουν δύο χρόνια.

Έρχεται νέα ιδιωτική κλινική στα Λατσιά, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, kathimerini.com.cy

Το έργο θα έχει εμβαδόν 628 τ.μ. και θα περιλαμβάνει τρία δίκλινα δωμάτια εσωτερικών ασθενών και χειρουργείο (2ος όροφος). Στο χώρο, μεταξύ άλλων, θα λειτουργούν ιατρεία, σηπτικό χειρουργείο και χώρος εξέτασης και θεραπείας ασθενών. Στο ισόγειο θα βρίσκεται ο χώρος υποδοχής και 10 χώροι στάθμευσης ενώ άλλοι 10 χώροι στάθμευσης θα είναι διαθέσιμοι στο υπόγειο.

Η κλινική θα διαθέτει δύο σημεία πρόσβασης επί της Οδού Δημήτρη Σταύρου. Σημειώνεται ότι, βόρεια του χώρου στον οποίο θα ανεγερθεί η κλινική βρίσκεται η στέγη ηλικιωμένων «Τιμόθεο».

  • Κλινική ημερήσιας νοσηλείας, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Νοέμβριο του 2022. Υλοποιείται στην περιοχή Στροβόλου και συγκεκριμένα στη Λ. Τσερίου.

Περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες, νοσηλευτική μονάδα 15 κλινών, χειρουργικό τμήμα, τμήμα ενδοσκόπησης και μονάδα τεχνητής αναπαραγωγής.

Το έργο είναι της EIPS LTD, και έχει εκτιμώμενο κόστος ύψους €3,6 εκατ. Η εν λόγω κλινική βρίσκεται σε απόσταση κοντινή στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο American Heart.

Στην περιοχή Λεμεσού

  • Στη Λεμεσό κυοφορείται μια  μεγάλη επένδυση συνδυαστικά στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας, Θα υλοποιηθεί εντός επτά μεγάλων τεμαχίων, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή Αγίας Φύλας. Τα τεμάχια πωλήθηκαν, πρόσφατα, από την Διεύθυνση Διαχείρισης Ακινήτων (REMU) της Τράπεζας Κύπρου έναντι του ποσού των €28,2 εκατ.

Το ακίνητο βρίσκεται 250 μέτρα ανατολικά του δρόμου Λεμεσού- Πλατρών και 350 μέτρα νοτιοανατολικά του ιδιωτικού σχολείου «The Heritage Private School». Έχει συνολική έκταση 732.767 τ.μ. και περιλαμβάνει έξι τεμάχια, συνολικής έκτασης 682.264 τ.μ. και τεμάχιο 50.503 τ.μ.

Κύριος μέτοχος του έργου είναι ο Yakir Gabay – ισραηλινής καταγωγής. Συγκαταλέγεται στη φετινή λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Τοποθετείται στη θέση 655, με περιουσία η οποία εκτιμάται στα $4,4 δισεκατομμύρια.

 

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΥΠΟ ΕΞΑΓΟΡΑ

Μετά την εξαγορά στα τέλη του 2021 του Απολλώνειου νοσοκομείου στην Κύπρο, το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο CVC Capital Partners είναι σε οργασμό εξαγορών, όπως έχουμε ήδη αρθρογραφήσει.

Τη δεδομένη χρονική περίοδο, το fund διαμέσω της Hellenic Healthcare βρίσκεται σε άμεσες διαπραγματεύσεις εξαγοράς και με άλλα νοσοκομεία.

Oι κινήσεις του fund δείχνουν πως έχει πολύ καλή ενημέρωση για την κυπριακή αγορά και τις δυνατότητες των νοσοκομείων που διεκδικεί. Παράλληλα διαφαίνεται πως οι κινήσεις εξαγορών στην κυπριακή αγορά είναι στρατηγικά στοχευμένες.

Απολώνειο νοσοκομείο, Αρεταίιο νοσοκομείο, Πολυκλινική Υγεία (ναυαρχίδα)  και Γερμανικό Ογκολογικό Νοσοκομείο (κατόπιν) εκτιμάται πως θα αποτελέσουν το γκρούπ δυνάμεων του fund στην Κύπρο.

Αρεταίειο νοσοκομείο.

Το Αρεταίειο Νοσοκομείο βρίσκεται στην οδό Ανδρέα Αβρααμίδη στη Δασούπολη, Λευκωσία.

Όπως πληροφορείται το «Μedspot», η τελική προσφορά της CVC Capital Partners κυμαίνεται στα 900 χιλ. ευρώ ανά μέτοχο, δηλαδή 37.8 εκ. ευρώ για το σύνολο των μετοχών.

ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ – CY-ARCH

Η προσφορά του CVC Capital Partners παρουσιάστηκε στη διοίκηση του νοσοκομείου την πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου. Οι 42 συνολικά μέτοχοι του Αρεταίειου νοσοκομείου δεν είναι όλοι σύμφωνοι αναφορικά με το αν θα έπρεπε να πωληθεί με τους προτεινόμενους όρους της. Πάρα ταύτα, το ποσό που δίνεται σύμφωνα με ειδικό του χώρου, κρίνεται στην πλειοψηφία επαρκώς ικανοποιητικό για ένα νοσοκομείο που απο ότι λέγεται δεν έχει περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης κτιριακών εγκαταστάσεων.

Νέα συνεδρίαση του ΔΣ του νοσοκομείου προγραμματίζεται σύμφωνα με πληροφορίες του Medspot στα τέλη του μήνα Φεβρουαρίου. Τότε αναμένεται να ληφθεί η θετική απόφαση της πώλησης του νοσοκομείου. Επί αυτού, βρεθηκε στέλεχος της CVC Partners Capital όπως ενημερωθήκαμε αυτές τις μέρες στη Λευκωσία και πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με μετόχους του νοσοκομείου.

Πολυκλινική Υγεία.

Συνεχείς είναι οι διαπραγματεύσεις που έχει η διοίκηση του νοσοκομείου με το CVC Partners Capital.

Ο Αντιπρόεδρος του νοσοκομείου κ. Ωρολογάς διαπραγματευόταν τους όρους επί πολλές μέρες στις αρχές του μήνα στην Αθήνα στη Λ. Κηφισίας 62.

Aυτές τις μέρες οι διαπραγματεύσεις πάνε ένα βήμα παραπέρα σύμφωνα με πληροφορίες μας, αφού γίνονται πάλι συζητήσεις με στέλεχος του fund που επισκέφτηκε την Κύπρο.

Ένθετο ΥΓΕΙΑ, 5 Μαΐου - Διεθνής ημέρα Μαιών , Ygia Polyclinic Private Hospital

Οι απαιτήσεις των μετόχων της πολυκλινικής κυμαίνονται στα 2.70 ευρώ ανά μετοχή, που θεωρείται υψηλό διότι τελευταία άλλαξαν χέρια μετοχές του νοσοκομείου στο 1.20 με 1.40 ευρώ ανά μετοχή.

Το fund συζητούσε την εξαγορά της Πολυκλινικής και το 2018 παράλληλα με το Απολλώνειο νοσοκομείο στη Λευκωσία. Tότε, λέγεται πως είχε προσφέρει στην Πολυκλινική 2,70-2.90 ευρώ ανά μετοχή αλλά με σύστημα bonus ενώ στο Απολλώνειο δινόταν 1.81 ευρώ (με βάρη). Ειδικός που ασχολείται με την υπόθεση, εκτιμά πως η εξαγορά της Πολυκλινικής θα κλειδώσει στο τίμημα του 2018. Ακριβώς όπως έγινε και με την πρόσφατη εξαγορά του Απολλωνείου νοσοκομείου που έκλεισε στα 2.31 ευρώ ανα μετοχή αλλά χωρίς βάρη (+50λεπτά διαφορά με την πρόταση του 2018). Με λίγα λόγια, εξαγορά με τίμημα όσο και η προσφορά το 2018 αφού τα βάρη υπολογίστηκαν +,- 50 λεπτά.  Τα βάρη/υποχρεώσεις και των δύο νοσοκομείων κυμαίνονται στα 17 εκ. ευρώ.

Η πρόθεση και των δύο πλευρών είναι να επέλθει συμφωνία το αργότερο έως τις αρχές Απριλίου και άνθρωπος του fund αναμένεται προσεχώς για να εξετάσει εξονυχιστικά τα στοιχεία του νοσοκομείου.

Απολλώνειο Νοσοκομείο.

Ακυβέρνητο καράβι θεωρείται πως είναι το νοσοκομείο. Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στους εργαζόμενους του νοσοκομείου επειδή τους δόθηκε το Φεβρουαρίου bonus έτους 400 ευρώ ενώ η διοίκηση του νοσοκομείου τους είχε υποσχεθεί ένα ολόκληρο μισθό.

Η κατάσταση αυτή θα αλλάξει συνολικά όπως πληροφορούμαστε, αμέσως, μόλις ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες εξαγορές νοσοκομείων από τη Hellenic Healthcare.

Μετά τη δημοσίευση εικόνων του Απολλώνειου Νοσοκομείου με καμένες λάμπες των σημάνσεων του, οι υπεύθυνοι άλλαξαν μερικές!! Απομένουν ακόμη αρκετές όπως φαίνεται παρακάτω!!!! 

2 Φεβρουαρίου 2022                                                                      13 Φεβρουαρίου 2022

Η πινακίδα της πρόσοψης παραμένει δυστυχώς ως είχε!

2 Φεβρουαρίου 2022                                                                      13 Φεβρουαρίου 2022

 Σημείωση: Eυχαριστούμε τους αναγνώστες μας για την ενημέρωση και το υλικό. Για να υπάρχει η απρόσκοπτη δυνατότητα δημοσίευσης φωτογραφιών και βίντεο που μας αποστέλλετε, παρακαλούμε όπως το αρχείο να είναι μορφής jpeg. Δεν είναι λειτουργικά, αρχεία μορφής NEF, MOV,RAW,TIFF.

Written by

Τα νέα της Υγείας