Connect with:
HomeΥΓΕΙΑFamily HealthTο στρες μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Tο στρες μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Νέα έρευνα έδειξε ότι το στρες μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Άντρες που εμφάνισαν το ιδιο στρες έπιναν υπερβολικά, μόνο όταν ήδη είχαν αρχίσει να καταναλώνουν αλκοόλ.

Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άντρες να εμφανίσουν προβλήματα σχετικά με το αλκοόλ.

Οι συμμετέχοντες σε έρευνα κατανάλωσαν αλκοολούχα ποτά σε εικονικό μπαρ, ενώ εκτέθηκαν σε στρεσογόνες και μη καταστάσεις.

Το στρες οδήγησε γυναίκες αλλά όχι άντρες να πιουν περισσότερο από όσο σκόπευαν- εύρημα που δείχνει τη σημασία της μελέτης των διαφορών στην κατανάλωση αλκοόλ.

Η Julie Patock-Peckham, δήλωσε ότι ορισμένοι σκοπεύουν να έχουν ένα ή 2 ποτά και να σταματούν να πίνουν ενώ άλλοι συνεχίζουν. Αυτός ο έλεγχος που βλάπτεται, σχετικά με το ποτό, είναι ένας από τους πρώτους δείκτες διαταραχών χρήσης αλκοόλ και γνωρίζουμε ότι το στρες συμβάλλει και στον ελαττωματικό έλεγχο σχετικά με το ποτό και στη μη ρυθμισμένη κατανάλωση. Ο ρόλος του στρες στη βλάβη του ελέγχου όσον αφορά το ποτό δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.

Η έρευνα έλαβε χώρα σε εργαστήριο που σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μοιάζει με μπαρ.

Συμμετείχαν 105 γυναίκες και 105 άντρες. Χωρίστηκαν σε ομάδες –ορισμένες εκτέθηκαν σε στρεσογόνο κατάσταση και άλλες σε μη στρεσογόνο. Στη συνέχεια μισοί κατανάλωσαν ένα ποτό ισοδύναμο με 3 κοκτέιλ και οι υπόλοιποι μη αλκοολούχα ποτά. Μετά, όλοι είχαν απεριόριστη πρόσβαση σε αλκοολούχα ποτά για 90 λεπτά.

Οι ερευνητές εντόπισαν αν το στρες, το αρχικό ποτό ή ο συνδυασμός τους προκάλεσε την ποσότητα που κατανάλωσαν οι συμμετέχοντες.

Η έκθεση σε στρες οδήγησε σε πιο μεγάλη κατανάλωση όλους τους συμμετέχοντες. Άντρες που έλαβαν ένα ποτό με αλκοόλ και εκτέθηκαν σε στρες έπιναν  περισσότερο από άντρες που έλαβαν placebo.

Αν το πρώτο ποτό περιείχε ή όχι αλκοόλ δεν έπαιζε ρόλο στις γυναίκες. Η  εμφάνιση στρες οδήγησε σε μεγάλη κατανάλωση.

Ο ερευνητής σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της χρήσης αλκοόλ δεν είναι ίδια σε άντρες και γυναίκες και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε μοντέλα που αναπτύχθηκαν σε άντρες για να βοηθάμε γυναίκες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Psychology of Addictive Behaviors.

Written by

Τα νέα της Υγείας