Connect with:
HomeWHAT'S HOTΟι deal maker των fund στον κλάδο υγείας

Οι deal maker των fund στον κλάδο υγείας

Η αβεβαιότητα και η αστάθεια, είτε στο κοινωνικό, είτε στο πολιτικό, είτε στο οικονομικό επίπεδο, λειτουργούν σε πρώτη φάση αποτρεπτικά στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων. Επειδή όμως αυτό συμβαίνει, μειώνονται και οι αποτιμήσεις των εταιρειών, και σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις γίνονται εντυπωσιακές ευκαιρίες για τους deal maker των fund.

Το ζητούμενο για έναν επενδυτή είναι να εκτιμήσει στο γενικό επίπεδο πότε χρονικά και υπό ποιες προϋποθέσεις θα αρθούν οι επιχειρηματικές αβεβαιότητες. Να εντοπίσει εταιρείες που θα κινηθούν ταχύτερα από το γενικό περιβάλλον. Εταιρίες που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα και θα έχουν ακόμα καλύτερες προοπτικές στην επόμενη φάση. Με λίγα λόγια, να κινηθεί εν μέσω της κρίσης, όπου οι πωλητές ίσως είναι λιγότερο απαιτητικοί γιατί χρειάζονται κεφάλαια.

Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι αν υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες, που υπάρχουν, αλλά ποια είναι η καλύτερη ευκαιρία με προοπτική. Αυτό, όμως, ξεχωρίζει και τον ικανό επενδυτή. Το μόνο βέβαιο είναι πως και λόγω της πανδημίας ο κλάδος της υγείας μονοπωλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον. Για αυτό πολύς λόγος γίνεται για τις κινήσεις σκακιέρας που γίνονται εδώ και καιρό στον κλάδο της υγείας απο μεγάλους ομίλους και deal maker.

Αυτά τα funds που μονοπωλούν το ενδιαφέρον στην ελληνική και κυπριακή αγορά στον κλάδο υγείαςκαι όχι μόνο είναι:

  • Σπύρος Σπυρόπουλος – Oaktree Capital Management

Ο κ. Σπυρόπουλος είναι Ανώτερος Σύμβουλος στην Oaktree Capital Management, με επίκεντρο ενδιαφέροντος την περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης.

Κατέχει δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας. Μεταπτυχιακές σπουδές MS Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Michigan at Ann Arbor και MBA από το Columbia Business School.

Πριν γίνει μέλος της Oaktree το 2012, εργάστηκε στην εταιρική και επενδυτική τραπεζική στην BNP Paribas, όπου ηγείτο της ομάδας εταιρικής τραπεζικής της Ελλάδας. Στη Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη, στην ομάδα Τεχνολογίας, Μέσων και Τηλεπικοινωνιών. Εργάστηκε επίσης. Απίσης στη Bank of America Merrill Lynch και την Bear Stearns.

Το τρέχον χαρτοφυλάκιο του κ. Σπυρόπουλου περιλαμβάνει παγκόσμιες επενδύσεις στους τομείς της υγείας, των ακινήτων, της φιλοξενίας, των υπηρεσιών εκπαίδευσης αεροπλοΐας και του leasing αεροσκαφών.

Άμεσοι συνεργάτες του είναι ο κ. Ιάσονας Βασιλειάδης, που ηγείται του Transportation Innovation Group με αρμοδιότητα σε επενδύσεις για τους κλάδους των υποδομών και των κατασκευών. Στο Oaktree εντάχθηκε το 2018 και προηγουμένως ήταν υπεύθυνος για projects πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ακολουθεί ο σχετικά νέος στο Oaktree (από το 2020) είναι ο κ. Νίκος Παπαδάκης, αντιπρόεδρος του GFI Energy Group, που εστιάζει σε επενδυτικές κινήσεις στον χώρο της ενέργειας. Εχει θητεύσει στο παρελθόν στη SoftBank Vision Fund, στη Marlin Equity Partners και την JP Morgan.

Μέγεθος και δραστηριότητες Oaktree Capital Management

Η δραστηριότητα της Oaktree είναι παγκόσμια, με κεφάλαια 158 δισ. δολαρίων υπό διαχείριση. Διευθύνεται από μια εκτελεστική επιτροπή η οποία αποτελείται από ανώτατα στελέχη της και κανένα φυσικό πρόσωπο ατομικά δεν έχει έλεγχο επί αυτής.

Στην Ελλάδα έχει κάνει επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Ξεχωρίζουν οι επενδύσεις  στην υγεία με το ΙΑΣΩ, τη μαιευτική κλινική ΓΑΙΑ, στον τουρισμό με αγορά ξενοδοχείων με την οικοδόμηση του ομίλου Sani/Ikos με τους αδελφούς Ανδρεάδη.

 

  • Άλεξ Φωτακίδης: CVC Capital Partner

Ο κ. Άλεξ Φωτακίδης, είναι Partner στο CVC Capital Partners απο το 2006 και επικεφαλής των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα. Προηγούμενα εργάστηκε στην CIBC World Markets για πέντε χρόνια, απασχολούμενος στα χρηματοοικονομική ευρωπαική διεύθυνση του fund.

Οι σπουδές του είναι στα Οικονομικά, απόφοιτος του University College London.

Ο κ. Φωτακίδης για λογαριασμό της CVC Capital Partners κατάφερε να καταστεί ο μεγαλύτερος ιδιώτης «παίκτης» στον χώρο της υγείας ελέγχοντας το 30% της συγκεκριμένης αγοράς.

Στο γραφείο της Αθήνας, επί της λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι, πλαισιώνεται από αρκετούς συνεργάτες του, καθώς και δύο στελέχη που αποτελούν πρόσφατες μεταγραφές του fund. Ο ένας είναι ο κ. Κωστής Ρόκας (με ιδιότητα Managing Director) που ήρθε στο CVC μόλις πέρυσι, αλλά διαθέτει 15ετή εμπειρία στον τομέα των private equity και των τραπεζών, έχοντας θητεύσει σε βαριά ονόματα όπως Goldman Sachs, Lazard και McKinsey, καθώς και στο Ontario Teachers’ Pension Plan.

Ο δεύτερος είναι ο Investment Executive Νικόλας Σερέτης, ο οποίος και αυτός ήρθε στο CVC το 2021, ενώ προηγουμένως εργαζόταν από το 2014 στην Goldman Sachs. Μετά την αποφοίτησή του από το Κολλέγιο Αθηνών ακολούθησαν οι σπουδές του στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λονδίνου.

Μέγεθος και δραστηριότητες CVC Capital Partners

Η CVC Capital Partners αγοράζει εταιρείες με στόχο να της δώσει αξία και να τις μεταπωλήσει σε ένα εύρος 7 ετών αποκομίζοντας υπεραξίες, επακριβώς όπως έκανε και με τα νοσοκομεία που είχε εξαγοράσει στη Ισπανία.

Όχημα του fund αποτελεί η Hellenic Healthcare Group, όπου εντάχθηκαν τα νοσοκομεία του ομίλου Υγεία, του Ιασώ General και του Metropolitan.

Επίσης, απέκτησε το 49% της μεγαλύτερης πλατφόρμας στο ηλεκτρονικό εμπόριο (Skroutz). Εξαγόρασε την πετυχημένη πλατφόρμα ταξιδίων e-travel (pamediakopes.gr).

Πρόσφατα εξαγόρασε τον μεγαλύτερο όμιλο τροφίμων και εστίασης στη χώρα μας, τη Vivartia, με brands και θυγατρικές-leaders στον χώρο τους, όπως ΔΕΛΤΑ, Goody’s, Everest, Μπάρμπα Στάθης, Ελληνική Ζύμη, Flocafe.

Επιπλέον το fund ελέγχει πλέον ένα ισχυρό δίκτυο με μαρίνες (Φλοίσβος, Ζέα, Λευκάδα, Γουβιές Κέρκυρας) μετά την εξαγορά της D-Marin της Dogus. Μία επενδυτική επέλαση χωρίς προηγούμενο στη χώρα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη μεγάλη διασπορά σε κρίσιμους κλάδους.

 

  • Νίκος Σταθόπουλος – BC Partners

Ο κ. Νίκος Σταθόπουλος είναι Διευθύνων Σύμβουλος, βασικός μέτοχος και μέλος της εκτελεστικής και επενδυτικής επιτροπής της BC Partners.

Απόφοιτος της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και του Κολλεγίου Αθηνών και κάτοχος MBA από το Harvard Business School. Προτού ενταχθεί στο δυναμικό της BC Partners, ήταν partner στην Apax Partners στο Λονδίνο. Εργάστηκε επτά χρόνια για λογαριασμό της και μεσολάβησε σε μεγάλες εξαγορές που έγιναν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως της Merlin Enter­tainments, της Tank & Rast, της Moneybox. Πριν από την Apax εργάστηκε τρία χρόνια ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην Boston Consulting Group στο Λονδίνο.

Σήμερα είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Com Hem, που είναι η κορυφαία πάροχος καλωδιακής τηλεόρασης στη Σουηδία, της Gruppo Coin, της μεγαλύτερης αλυσίδας ειδών ρουχισμού στην Ιταλία. Διευθύνει την εταιρεία χρηματοοικονομικών πληροφοριών Mergermarket Group.

Πρόεδρος της Cigierre που είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα εστιατορίων στην Ιταλία και της τουρκικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Migros Turk. Ταυτόχρονα, είναι πρόεδρος του Ιδρύματος BC Partners.

Αποτελεί μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Harvard Business School στην Ευρώπη, του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συμμετέχει στο Δ.Σ. του φιλανθρωπικού Ιδρύματος Impetus-Private Equity και είναιμέλος του Royal Society of Arts.

Πρόσφατα ολοκλήρωσε την αποεπένδυσή του στον κλάδο του φαρμάκου από την φαρμακευτική εταιρία Pharmathen σε ένα deal που αποτιμάται σε € 1,6 δισ και ανάλογο deal με την εξαγορά της wind.

Θεωρείται αυθεντία στο να ανακαλύπτει επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ πιστεύει στην ανάκαμψη της Ελλάδας, όπως επίσης και στην αξιοπιστία και τη θέληση της κυβέρνησης να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια. Τη δεδομένη χρονική στιγμή νασικός στόχος του είναι η είσοδος στον κλάδο της υγείας και το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ που είναι το εισιτήριο. Βασικό του μέλημα να αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά βασικό της κριτήριο είναι η επιλογή εταιρειών με ανάπτυξη και μέλλον και όχι τόσο βάσει του πόσο φθηνές είναι.

Στο δυναμικό της BC Partners εντάσσονται, επίσης, ο κ. Μιχάλης Φρουζής, γιος του κ. Κωνσταντίνου Φρουζή, πρώην επικεφαλής της Novartis στην Ελλάδα, εργάζεται από πέρυσι στο Λονδίνο. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ το 2014 και στη συνέχεια εργάστηκε για τρία χρόνια στη McKinsey στην Ελλάδα και τη Γερμανία.

Ενεργή εμπλοκή στα τελευταία deals της BC Partners είχε και ο κ. Στέλιος Ηλία, ο οποίος είναι μέλος της επενδυτικής ομάδας της BC Partners τα τελευταία 12 χρόνια, αρχικά ως Αssociate και πλέον από τη θέση του Managing Director. Με σπουδές Μηχανολογίας στο Cambridge University, ξεκίνησε την καριέρα του στη McKinsey στο Λονδίνο ως σύμβουλος εταιρειών. Το 2008 προσελήφθη από την BC Partners, πήρε sabbatical το 2011 για να ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές του (MBA) στο Harvard Business School με την υποστήριξη της BCP και στη συνέχεια επέστρεψε στην εταιρεία για να ενταχθεί στο «team Stathopoulos».

Μέγεθος και δραστηριότητες BC Partners

Η BC Partners είναι μια πανευρωπαϊκή buy-out εταιρεία με περίπου 35 χρόνια παρουσίας στον επενδυτικό χώρο. Έχει συγκεντρώσει, μέσω 10 funds, κεφάλαια άνω των 25 δισ. ευρώ, ενώ από την ίδρυσή της έχει ολοκληρώσει και έχει στο χαρτοφυλάκιο της 122 ιδιωτικές επενδύσεις σε 18 χώρες  με τη συνολική αξία των επιχειρήσεων να αγγίζει τα 145 δις. ευρώ.

Έτσι, αγοράζει εταιρείες με στόχο να τους δώσουν αξία και να τις μεταπωλήσουν σε ένα εύρος 3-5 ετών αποκομίζοντας σημαντικές υπεραξίες. Ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανόνα, όπως λ.χ. της Migros, την οποία διατήρησε υπό τον έλεγχό της πάνω από 10 χρόνια πριν προχωρήσει σε αποεπένδυση.

Written by

Τα νέα της Υγείας