Στις 23 Φεβρουαρίου 2022, διοργανώνεται ουν για δεύτερη χρονιά συνέδριο υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, το Research & Development and Innovation in Healthcare Conference, διαδικτυακά, το οποίο φέτος θα εστιάσει στην Υγεία ως Κινητήρια Δύναμη για την Ελληνική Οικονομία.
Για πρώτη φορά το υπουργείο Υγείας έχει στη διάθεση του σήμερα μέσω του RRF μια σημαντική χρηματοδότηση ύψους 1.5 δις. εκατ. ευρώ που αφορά ένα μεγάλο εύρος παρεμβάσεων που αποσκοπούν να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο, ανθεκτικό σύστημα υγείας που θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Τα κονδύλια θα διατεθούν σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις οι οποίες εκτείνονται σε όλους τους τομείς της Υγείας, μεταξύ άλλων στον Ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της Υγείας, στη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην αναδιαμόρφωση του μηχανισμού Clawback.
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η πανδημία Covid 19 απέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο την προστιθέμενη αξία της κλινικής έρευνας και των νέων τεχνολογιών στον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας δημιουργώντας νέα standards στην αντιμετώπιση των υφιστάμενων υγειονομικών προκλήσεων αλλά και των μελλοντικών απειλών. Η επιστημονική έρευνα, βασική και εφαρμοσμένη, στο κλάδο της υγείας έχει έρθει στο προσκήνιο και πλέον αποτελεί ένα ευρύ επενδυτικό πεδίο που οδηγεί σε σημαντική τεχνολογική πρόοδο και καινοτόμες λύσεις. Κύριος στόχος είναι όχι μόνο η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η αύξηση της επιβίωσης των ασθενών αλλά και η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας.
Θεσμικοί παράγοντες, ακαδημαϊκοί και στελέχη της αγοράς θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις πάνελ, με στόχο το συνέδριο να αποτελέσει ένα forum ανταλλαγής απόψεων για την εφαρμογή πρωτοβουλιών σχετικών με την έρευνα, καινοτομία και ανάπτυξη στο χώρο της υγείας.
Στο φετινό συνέδριο θα συμμετέχουν κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές μεταξύ αυτών ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας, η Mrs. Harietta Eleftherochorinou, Innovation Ventures & Strategic Partnerships, Digital Office, IQVIA, ο Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής Α.Π.Θ. Διευθυντής Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής, Π.Γ.Ν.Θ., ΑΧΕΠA, Πρόεδρος Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ., κ. Κυριάκος Αναστασιάδης, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ, κ. Στράτος Στυλιανίδης, ο Συντονιστής του ελληνικού κόμβου EIT Health, EKT, κ. Γιώργος Μέγας, ο Business Researcher στο Adam Smith Business School, Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, κ. Παναγιώτης Κυριακόπουλος, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακογονιδιωματικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ & Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ, ΙΙΒΕΑΑ, κ. Δέσποινα Σανούδου, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας, κ. Θανάσης Κυριαζής, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, στο Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη και Επιστημονικός Συνεργάτης του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, κ. Κώστας Σταματόπουλος, η Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ), κ. Καίτη Αποστολίδου, ο Γενικός Διευθυντής IQVIA Hellas, κ. Νίκος Κωστάρας, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.Φ.Ι), κ. Βάρβαρα Μπαρούτσου και η Πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών Ελλάδας HACRO, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος CORONIS Research Α.Ε, κ. Ευαγγελία Κοράκη.
Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν:
- στη διαχείριση της έρευνας και τα κίνητρα που απαιτούνται για την ανάπτυξη και προώθηση της
- στα συστημικά μοντέλα που πρέπει να εφαρμοστούν για να ενισχυθεί η έρευνα και ανάπτυξη (π.χ. δομές τύπου τεχνολογικών πάρκων ή συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτών)
- στη θετική επίπτωση της καινοτομίας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας,
- στη σύνδεση Έρευνας και Ανάπτυξης με την ανακάλυψη breakthrough φαρμάκων και κατ’ επέκτασιν στην κλινική έρευνα και πρόσβαση των ασθενών σε αυτά
- στον αναδυόμενο ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλων δεδομένων στην έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.), του Συλλόγου Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών Ελλάδας (HACRO) και του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας.