Connect with:
HomeΥΓΕΙΑFamily HealthΝέα μέθοδος εντοπίζει βλάβες στους πνεύμονες ατόμων με μακρά Covid-19

Νέα μέθοδος εντοπίζει βλάβες στους πνεύμονες ατόμων με μακρά Covid-19

Μερικοί άνθρωποι με μακρά Covid-19 μπορεί να έχουν κρυφή βλάβη στους πνεύμονές τους, σύμφωνα με μια πιλοτική μελέτη.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια νέα μέθοδο σάρωσης που χρησιμοποιεί αέρια ξένον για να εντοπίσουν ανωμαλίες των πνευμόνων που δεν εντοπίζονται από τις συνηθισμένες μαγνητικές τομογραφίες.

Επικεντρώθηκαν σε 11 άτομα που δεν χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη όταν κόλλησαν για πρώτη φορά κορωνοϊό, αλλά παρουσίασαν μακροχρόνια δύσπνοια μετά την αρχική τους λοίμωξη. Μια μεγαλύτερη, πιο λεπτομερής μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

Η συγκεκριμένη βασίζεται σε μια προηγούμενη μελέτη που εξέτασε άτομα που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με Covid-19. Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα ρίχνουν λίγο φως στο γιατί η δύσπνοια είναι τόσο συχνή στη μακροχρόνια Covid-19 – αν και οι λόγοι για το αίσθημα δύσπνοιας είναι συχνά πολλοί και περίπλοκοι.

Ο όρος «μακρά Covid-19» αναφέρεται σε ένα πλήθος συμπτωμάτων που συνεχίζονται για πολλές εβδομάδες μετά τη λοίμωξη από κορωνοϊό και δεν μπορούν να εξηγηθούν από άλλη αιτία.

Η ερευνητική ομάδα, από την Οξφόρδη, το Σέφιλντ, το Κάρντιφ και το Μάντσεστερ συνέκρινε σαρώσεις με αέριο ξένον και άλλα τεστ πνευμονικής λειτουργίας από τρεις ομάδες ανθρώπων: άτομα με μακρά Covid-19 και δύσπνοια που δεν είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο όταν μολύνθηκαν, άτομα που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με Covid-19 αλλά δεν είχαν μακρά Covid-19 και 13 υγιή άτομα ως ομάδα ελέγχου.

Απεικονιστικές Εξετάσεις: Συνοπτικός Οδηγός - Γ Παθολογική Κλινική Ερρiκος  Ντυνάν Hospital Center

Χρησιμοποιώντας τη νέα προσέγγιση, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, όλοι οι συμμετέχοντες εισέπνευσαν αέριο ξένον κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας. Το αέριο συμπεριφέρεται με πολύ παρόμοιο τρόπο με το οξυγόνο, αλλά μπορεί να εντοπιστεί οπτικά κατά τη διάρκεια των σαρώσεων, έτσι οι επιστήμονες μπόρεσαν να δουν πόσο καλά μετακινήθηκε από τους πνεύμονες στην κυκλοφορία του αίματος – ένα κρίσιμο βήμα για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για την πλειονότητα των ατόμων με μακρά Covid-19, η μεταφορά αερίου ήταν λιγότερο αποτελεσματική από ό,τι σε υγιή άτομα. Οι άνθρωποι που είχαν νοσηλευθεί για Covid-19 είχαν παρόμοιες ανωμαλίες.

Η επικεφαλής ερευνήτρια και ειδικευόμενη στους πνεύμονες Δρ Emily Fraser είπε ότι ήταν απογοητευτικό να έρχονται άνθρωποι στην κλινική και να μην μπορούν να τους εξηγήσουν ακριβώς γιατί τους κόβει η ανάσα. Συχνά οι ακτινογραφίες και οι αξονικές τομογραφίες δεν δείχνουν κάποιο πρόβλημα.

Written by

Τα νέα της Υγείας