Connect with:
HomeWHAT'S HOTΣτην τελική ευθεία η πρώτη μονάδα επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης

Στην τελική ευθεία η πρώτη μονάδα επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης

Στο τέλος του 2022 αναμένεται να παραχθούν τα πρώτα τελικά προϊόντα – σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης από το εργοστάσιο της TIKUN Europe στον νομό Κορινθίας, η λειτουργία του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Πέντε χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου που επιτρέπει την δημιουργία μονάδων παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα με σκοπό τα προϊόντα να μπορούν να κυκλοφορούν και στην εγχώρια αγορά, η πρώτη μονάδα ετοιμάζεται να λειτουργήσει.

Η πρώτη αυτή μονάδα παραγωγής σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα αποτελεί τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία κάνναβης στην Ευρώπη. Μάλιστα, η χορήγηση της ενιαίας έγκρισης και εγκατάστασης λειτουργίας για 10 χρόνια στην TIKUN OLAM Ελλάδος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μόλις στις 2 Ιουνίου και σε μια συμβολική κίνηση ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφτηκε την εν λόγω μονάδα στις 3 Ιουνίου.

Ανοίγει η πρώτη μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθουν από το Ισραήλ τα μητρικά φυτά προκειμένου να ξεκινήσει η καλλιέργεια στα ειδικά θερμοκήπια της μονάδας και στο τέλος του 2022 να παραχθούν τα πρώτα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία θα διατεθούν τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, τα σκευάσματα που θα παράγει περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ξηρό ανθό, χάπια σε μορφή ταμπλέτας και κρέμες φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ το 2023 προγραμματίζεται η περαιτέρω διεύρυνση της παραγωγής με νέα προϊόντα.

Ολοκληρώνεται η πρώτη μονάδα επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης, σε μια  επένδυση 40 εκατ. ευρώ | agro24.gr

Το εργοστάσιο της TIKUN Europe βρίσκεται σε ιδιόκτητη έκταση 56.000 τ.μ. στα Εξαμίλια Κορινθίας και αποτελεί μια επένδυση που ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ. Η παραγωγική εγκατάσταση είναι πλήρως καθετοποιημένη, διαθέτοντας τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν στην ουσία τρεις διακριτές μονάδες: τη μονάδα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, τη μονάδα επεξεργασίας των φυτών μετά τη συγκομιδή και τη μονάδα παραγωγής και συσκευασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Στην πλήρη ανάπτυξη του εργοστασίου και με την έναρξη της λειτουργίας της μονάδας αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 130 θέσεις εργασίας.

Κάνναβη: 21 άδειες στη Θεσσαλία - στην Κόρινθο η πρώτη μονάδα

Tα αρχικά χρονοδιαγράμματα προέβλεπαν ότι το εργοστάσιο θα ολοκληρωνόταν εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 και θα ετίθετο σε λειτουργία τον Μάιο του ίδιου έτους. Ωστόσο, η πανδημία αρχικά και στη συνέχεια η διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα προκάλεσαν καθυστερήσεις στην κατασκευή και στον εξοπλισμό του εργοστασίου. Καθοριστικό βήμα, πάντως, για να προχωρήσει η επένδυση θεωρείται και η αλλαγή που έγινε στη νομοθεσία τον περυσινό Μάιο, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται να ξεκινήσει η παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης που προορίζονται για εξαγωγή, ακόμη και αν δεν έχουν διασφαλίσει έγκριση κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Βασική προϋπόθεση, βεβαίως, είναι να έχει εκδοθεί σχετική άδεια στη χώρα προορισμού.

Η TIKUN ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης το 2005 από το Ισραήλ και στην πορεία του χρόνου επεκτάθηκε με παραγωγικές μονάδες στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία και την Ευρώπη, με έδρα την Ελλάδα. Τα φάρμακά της προσφέρουν υποστήριξη σε σοβαρές παθήσεις, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η νόσος του Crohn, ο αυτισμός, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η επιληψία, οι παρενέργειες από χημειοθεραπεία, ο νευροπαθητικός πόνος κ.ά.

Από τις αρχές του 2022 η TIKUN διαθέτει στην ελληνική αγορά προϊόντα CBD (προϊόντα με κανναβιδιόλη), τα οποία δεν απαιτούν συνταγογράφηση, σε αντίθεση με τα προϊόντα που περιέχουν THC (τετραϋδροκανναβιδιόλη) σε υψηλότερα επίπεδα και αποτελούν τη φαρμακευτική κάνναβη. Τα προϊόντα αυτά παρασκευάζονται στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής 121 εγκρίσεις.

Συγκεκριμένα έχουν δοθεί 21 άδειες στη Θεσσαλία, 32 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 12 στη Δυτική Ελλάδα, 13 Στην Πελοπόννησο, , 3 στην Ηπειρο, 5 στη Δυτική Μακεδονία, 23 στην Κεντρική Μακεδονία, 2 στην Αττική, 4 στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, 4 στην Κρήτη και 1 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για μονάδα στην Πάρο.

H επίδραση της βιομηχανίας κάνναβης γενικά στην ελληνική οικονομία υπολογίζεται από περίπου 60 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος από την παραγωγή, σε 1,2 δισ. ευρώ δώδεκα χρόνια μετά.

Written by

Τα νέα της Υγείας