Connect with:
HomeΑΠΟΨΗΘέσειςΣυνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον κλάδο υγείας

Συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον κλάδο υγείας

Η πανδημία έδειξε με σαφή τρόπο ότι το αύριο της υγείας της χώρας μας περνά μέσα από τη συνένωση δυνάμεων, τη σύμπραξη και τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, καθώς οι μεγάλες υγειονομικές απειλές για την ανθρωπότητα δεν θα εκλείψουν.

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο, το ταρακούνημα που προκάλεσε ο SARS-CoV-2 ανέτρεψε την καθημερινότητά μας, έθεσε νέες προτεραιότητες, επαναπροσδιόρισε αξίες και κλόνισε αντιλήψεις, οι οποίες για χρόνια παρέμεναν εδραιωμένες. Η αντοχή, τα αντανακλαστικά, αλλά και η φιλοσοφία των συστημάτων υγείας δοκιμάστηκαν διεθνώς σε πρωτόγνωρο βαθμό.

Η Ελλάδα μοιάζει να βγαίνει από το τούνελ στο οποίο βίαια μπήκε ολόκληρος ο πλανήτης. Με δεδομένο πως η μάχη ενάντια στην πανδημία συνεχίζεται, η ώρα του απολογισμού δεν έχει έρθει ακόμη. Όμως, τα πρώτα διδάγματα σχετικά με τη διαχείριση των υγειονομικών κρίσεων είναι ορατά και κυρίως πολύτιμα για την επόμενη μέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, υπήρξε μια σημαντική συνεργασία του κράτους με την ιδιωτική πρωτοβουλία και ειδικότερα με το ιδιωτικό τμήμα του τομέα υγείας, που κορυφώθηκε τους προηγούμενους μήνες, όταν τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούσαν και δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στο σύνολο των ασθενών που χρειάζονταν νοσοκομειακή περίθαλψη. Οι ιδιωτικές κλινικές αμέσως μόλις ζητήθηκε από το υπουργείο προσφέρθηκαν να βοηθήσουν προσφέροντας προσωπικό, συμμετέχοντας στις εφημερίες συνεπικουρώντας τα δημόσια νοσοκομεία και κάποιες από αυτές νοσήλευσαν και περιστατικά με Covid-19. Η επίταξη σε ιδιωτικές δομές, δεν έγινε για λόγους ουσίας, διότι ο ιδιωτικός τομέας πάντα, όταν χρειάζεται, συνδράμει στην αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων.

Λειτουργώντας ως πυλώνας σταθερότητας και βιωσιμότητας για το ΕΣΥ, ο ιδιωτικός τομέας παροχής υπηρεσιών υγείας -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- στάθηκε στο ύψος των έκτακτων περιστάσεων, βάζοντας το κοινό καλό και τη δημόσια υγεία μπροστά και πάνω από οποιονδήποτε επιχειρηματικό στόχο. Αυτή η εμπειρία αποτελεί την πυξίδα που μας δείχνει τον δρόμο για το αύριο της υγείας στη χώρα. Έναν δρόμο που περνά μέσα από τη συνένωση δυνάμεων, τη σύμπραξη και τη συνεργασία.

Η πανδημία Covid-19 δεν ήταν η πρώτη και δυστυχώς δεν θα είναι η τελευταία μεγάλη υγειονομική απειλή για την ανθρωπότητα. Διαμορφώνοντας σήμερα έναν οδικό χάρτη για τη διαχείριση υγειονομικών κρίσεων, ο οποίος θα αξιοποιεί την τεράστια δυναμική του ιδιωτικού τομέα, ακόμη και η μεγαλύτερη μελλοντική απειλή θα βρει τη χώρα μας καλύτερα προετοιμασμένη και την κοινωνία περισσότερο ασφαλή.

Ελπίδα Αστεράκη

Written by

Τα νέα της Υγείας