Connect with:
HomeΕιδήσειςΝέα εποχή εξυγίανσης για την πολύπαθη Euromedica

Νέα εποχή εξυγίανσης για την πολύπαθη Euromedica

Ιδιαίτερο επιχειρηματικό ενδιαφέρον επιδεικνύεται για το σχέδιο εξυγίανσης της Euromedica και για την πορεία του όπως προχωράει και στο πλαίσιο του οποίου πλαίσιο ψιθυρίζεται πως υπάρχουν επί της ουσίας δύο κομβικές εξελίξεις.

Αρχικά η διατήρηση της προσωρινής διαταγής του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με απόφασή του που ελήφθη στις 10 Νοεμβρίου 2021 και η πλήρης τήρησή της. Με την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου απαγορεύεται κάθε μέτρο ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης.

Η δεύτερη εξέλιξη και συγχρόνως ουσιαστική είναι πως άρχισε και τυπικά η εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η Euromedica, με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης στις 29 Νοεμβρίου και σε εφαρμογή της εγκριτικής απόφασης του δικαστηρίου επί του σχεδίου εξυγίανσης, «μετονομάστηκε» σε «OldCo Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών Υγείας Α.Ε.». Αυτή η εταιρία είναι επί της ουσίας η «Παλιά Εταιρεία» στην οποία θα παραμείνει το μη μεταβιβαζόμενο ενεργητικό συνολικού ύψους 49.944.344 ευρώ. Επί αυτού το δικαστήριο έχει διορίσει ειδικό εντολοδόχο με διάρκεια δύο ετών που θα αναλάβει τη ρευστοποίηση του μη μεταβιβαζόμενου ενεργητικού.

Ως εκ τούτου, με τη σύσταση του νομικού προσώπου της «NewCo», δηλαδή της «Νέας Εταιρείας» στην οποία περνάνε οι μετοχές, οι θυγατρικές, τα ιδιόκτητα ακίνητα, οι απαιτήσεις, τα ταμειακά διαθέσιμα κ.λπ., με μετόχους την Τράπεζα Πειραιώς και την Healthcare Investors II Greece LLC, του Farallon Capital, με ποσοστά 69,5% και 30,5%, καθώς και της 100% θυγατρικής της «NewCo2» ή «Νέα Εταιρεία Ακινήτου», στην οποία μεταβιβάζεται το ακίνητο «Παναγία» στην Καλαμαριά στη Θεσσαλονίκη.
Τονιστέον πως η Euromedica «μπήκε» στη συμφωνία εξυγίανσης με τις συνολικές υποχρεώσεις της από την  εποχή Λιακουνάκου να αγγίζουν έως το Μάρτιο του 2020 τα 539 εκατ. ευρώ. Στην προσπάθεια «ανάταξης» και εξυγίανσης πουυ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξ, η η ενδιάμεση χρηματοδότηση με στρατηγικό επενδυτή το Farallon Capital, φτάνει τα 55,3 εκατ. ευρώ. Με την πρόοδο του σχεδίου εξυγίανσης η «νέα Euromedica» επανατοποθετείται στον κλάδο των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας και μάλιστα σε μια περίοδο συνεχιζόμενων ανακατατάξεων με συνεργασία Ιατρικού Κέντρου Αθηνών με Βιοιατρική, εξαγορά της κλινικής ΓΑΙΑ απο το ΙΑΣΩ που ελέγχεται από το Oaktree και βέβαια με την κυοφορούμενη πώληση του Ερρίκος Ντυνάν  το οποίο ελέγχεται από την Τράπεζα Πειραιώς…
Written by

Τα νέα της Υγείας