Connect with:
HomeΕιδήσειςΚορονοϊός – Μετάλλαξη Όμικρον: Τι ισχύει για πιθανή επαναλοίμωξη

Κορονοϊός – Μετάλλαξη Όμικρον: Τι ισχύει για πιθανή επαναλοίμωξη

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού προκαλεί ηπιότερη νόσηση, από τις προηγούμενες παραλλαγές, στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, με συμπτωματολογία που μοιάζει με αυτή του κοινού κρυολογήματος. Στην Ελλάδα η νέα μετάλλαξη αφορά πια στο 90% των νέων κρουσμάτων και για αυτό το λόγο γίνεται αναδιαμόρφωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Καθώς η μετάλλαξη Όμικρον χαρακτηρίζεται από ηπιότερη συμπτωματολογία, όπως ρινική συμφόρηση, μυϊκά άλγη, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, ώθησε πολλούς επιστήμονες να την παρομοιάσουν με το κοινό κρυολόγημα.

Και όπως συμβαίνει με το κοινό κρυολόγημα, που ναι μεν μπορεί ο οργανισμός να το αντιμετωπίσει με ξεκούραση, καλή ενυδάτωση και κάποιο αναλγητικό φάρμακο, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρυολογούν περισσότερες από μια φορές κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Μήπως συμβαίνει το ίδιο και με την μετάλλαξη Όμικρον; Μπορεί κάποιος που νόσησε και ανάρρωσε εν συνεχεία σε σύντομο χρονικό διάστημα να νοσήσει και πάλι;

«Αν και κανείς δε μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα ακόμα σε αυτό το ερώτημα, αφού η Όμικρον είναι λίγο καιρό που κυκλοφορεί στην κοινότητα, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο κάποιος που έχει μολυνθεί από το νέο στέλεχος να μολυνθεί εκ νέου», εξηγεί μιλώντας στο protothema.gr και το ygeiamou.gr o κ. Γεώργιος Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Διευθυντής στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας, Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας, Επικεφαλής της Έδρας UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

Αν και όταν ο οργανισμός έρχεται σε επαφή με έναν ιό και νοσεί, αναπτύσσει αντισώματα ωθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να εξουδετερώσει τον «εχθρό» όταν βρεθεί και πάλι αντιμέτωπο με αυτόν, αν η λοίμωξη που προκαλεί είναι ήπια τότε και τα αντισώματα μπορεί να υπολείπονται ποιοτικά και σε διάρκεια χρόνου, αφήνοντας τον οργανισμό έκθετο στον κίνδυνο της επαναλοίμωξης. Ήδη οι ανά τον κόσμο κλινικές μελέτες επιχειρούν να τεκμηριώνουν αν το ίδιο συμβαίνει και με την Omicron και σε ποιο εύρος χρόνου είναι πιθανόν να ξανασυμβεί η επαναλοίμωξη.

Αρκεί η πενθήμερη καραντίνα;

Η παρομοίωση του νέου στελέχους με το κοινό κρυολόγημα έχει αναγείρει και το ερώτημα σχετικά με τη διάρκεια της απομόνωσης του ασθενή (καραντίνα) προκειμένου να αναρρώσει και να μη διασπείρει στο άμεσο οικογενειακό και ευρύτερο κοινό περιβάλλον του τον κορονοϊό.

Από τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει μικρότερο χρόνο επώασης από τις άλλες παραλλαγές, όπως η Δέλτα και η Άλφα. Αφότου κάποιος εκτεθεί στον κορονοϊό εκτιμάται ότι χρειάζεται περίπου τρεις ημέρες για να εκδηλώσει συμπτώματα, να γίνει μεταδοτικός και να αποτυπωθεί αυτό και στον διαγνωστικό έλεγχο (θετικό τεστ). Η μετάλλαξη Δέλτα χρειάζονταν τέσσερις με έξι ημέρες, όπως επίσης και το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019.

Η ειδοποιός αυτή διαφορά της Όμικρον από τις άλλες μεταλλάξεις έχει οδηγήσει και σε αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου που αφορά στη διάρκεια της καραντίνας. Σύμφωνα λοιπόν με τα νεότερα δεδομένα, το εμβολιασμένο άτομο που νοσεί από Covid-19 λόγω του στελέχους Όμικρον πρέπει να μείνει σε καραντίνα για πέντε ημέρες και στη συνέχεια μπορεί να επανέλθει στις δραστηριότητες του αρκεί να φοράει διαρκώς διπλή μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας για επιπλέον πέντε ημέρες.

«Το 30% των ασθενών από την πέμπτη ημέρα και έπειτα έχουν ελάχιστο ιικό φορτίο στον οργανισμό τους. Αλλά το λίγο αυτό ιικό φορτίο μπορεί να τους καθιστά μεταδοτικούς, γι’ αυτό και υπάρχει η σύσταση για τη χρήση της μάσκας για άλλες πέντε ημέρες μετά το πέρας της καραντίνας», εξηγεί ο κ. Χρούσος και υπενθυμίζει την πιστή τήρηση και των υπολοίπων μέτρων όπως η αποφυγή του συγχρωτισμού σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και η καλή υγιεινή των χεριών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την πενθήμερη καραντίνα σε τηλεοπτικές της δηλώσεις και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα εξήγησε ότι «η παραλλαγή Όμικρον περνάει πολύ γρήγορα» και συμπλήρωσε: «Δεν λέμε να επανέλθει στην εργασία του ή τις λοιπές δραστηριότητές του κάποιος με συμπτώματα ή που δεν αισθάνεται καλά ή κάποιος που έχει θετικό τεστ. Κάποιος που θα το περάσει για δύο μέρες και μετά θα αισθάνεται καλά, μπορεί να γυρίσει στις δραστηριότητές του με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, όπως η μάσκα υψηλής προστασίας».

Όμικρον και εμβολιασμός

Το ξέσπασμα της Όμικρον στην Ελλάδα μπήκε «εμπόδιο» και στον εμβολιασμό των πολιτών, είτε επρόκειτο για τον αρχικό εμβολιασμό, είτε για τις ενισχυτικές δόσεις. Χιλιάδες πολίτες νόσησαν λίγες ημέρες πριν το προγραμματισμένο ραντεβού τους για εμβολιασμό μένοντας να αναρωτιούνται τι έπρεπε να κάνουν.

Στο θέμα έχει ήδη αναφερθεί η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Μαρία Θεοδωρίδου, εξηγώντας πως στην περίπτωση που κάποιος είναι ασυμπτωματικός φορέας της Covid-19 και το self ή rapid τεστ δεν την ανιχνεύει τότε ο εμβολιασμός με την ενισχυτική δόση μπορεί να γίνει κανονικά καθώς «δεν έχει παρουσιαστεί καμία αρνητική επίπτωση, αν είναι δρομολογημένη λοίμωξη με covid και γίνει ο εμβολιασμός. Εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, δεν υπάρχει και κανένα πρόβλημα για τον εμβολιασμό, ούτε παρεμβαίνει η ανοσοποίηση στην ανοσιακή αντίδραση του εμβολίου. Μάλιστα, χρονικά, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και η ανοσοποίηση να συμβάλει και στην καλύτερη αντιμετώπιση. Αν μιλάμε για συμπτωματικό άτομο, τότε ισχύει το ίδιο».

Στην περίπτωση που κάποιος έχει συμπτώματα που παραπέμπουν στη μετάλλαξη Όμικρον αλλά στα διαγνωστικά τεστ δεν αποτυπώνεται η Covid-19 τότε «θα έλεγα να περιμένετε κάποιες ημέρες, μήπως αυτός ο απλός βήχας εμπλουτιστεί και με άλλα συμπτώματα. Επομένως, εάν έχετε μόνο βήχα, έχετε κάνει, όμως, τεστ και είναι αρνητικά, τότε θα προχωρήσετε στον εμβολιασμό», εξηγεί η κυρία Θεοδωρίδου.

Στο ίδιο πλαίσιο και ο κ. Γεώργιος Χρούσος υπενθυμίζει ότι λόγω του μικρότερου κύκλου ζωής που έχει το στέλεχος Όμικρον στον ανθρώπινο οργανισμό, «αφού κανείς αναρρώσει μπορεί να προγραμματίσει τον εμβολιασμό του έπειτα από δύο εβδομάδες από τη νόσηση».

Written by

Τα νέα της Υγείας