Connect with:
HomeΥΓΕΙΑFamily HealthΕπιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις γυναίκες

Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις γυναίκες

Κρίσεις πανικού, υπερκόπωση και φοβίες αποτελούν το σύγχρονο «Γολγοθά» της γυναίκας, που αποτελεί το κύριο «θύμα» στη σημερινή εποχή της κρίσης, της οικονομικής ανέχειας και των πολλαπλών προβλημάτων που ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά νοικοκυριά.

«Έχουν δυστυχώς αυξηθεί τα περιστατικά ‘’κατάρρευσης’’ πολλών γυναικών, στις οποίες παρουσιάζεται συχνά αδυναμία ακόμα και να σηκωθούν από το κρεβάτι τους», υπογραμμίζει ειδικός του χώρου, «με το φαινόμενο να παρουσιάζεται κυρίως σε εργαζόμενες με οποιαδήποτε μορφή εργασίας, οι οποίες δεν μπορούν πλέον να αναζητήσουν κανενός είδους ικανοποίηση και ασφάλεια είτε στον εργασιακό τους χώρο, είτε ακόμα και στο οικογενειακό τους περιβάλλον με την εναλλαγή και τη διαφοροποίηση των παραδοσιακών ρόλων άνδρα-γυναίκας».

Ο φόβος απόλυσης, η ενδεχόμενα απλήρωτη για μήνες εργασία αλλά και ο φόβος διατάραξης μιας ίσως «επίπλαστης» οικογενειακής ηρεμίας, σε συνδυασμό με τα πολλαπλά καθήκοντα που δημιουργεί η μητρότητα και οι υπόλοιποι κοινωνικά επιβεβλημένοι ρόλοι της, επιβαρύνουν τη σύγχρονη γυναίκα και πολλές φορές την οδηγούν σε τραγικά αδιέξοδα, με πιθανές δυσάρεστες επιπτώσεις στην ψυχική και τη σωματική της υγεία.

Οι γυναίκες καταδικάζονται πλέον σε περισσότερα χρόνια έκθεσης σε επαγγελματικούς κινδύνους λόγω της γενικής αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και της κατάργησης της διαφοράς 5ετίας μεταξύ ανδρών – γυναικών. Επίσης υποχρεούνται συχνότερα σε ανασφάλιστη εργασία που μαζί με την πολιτική ψαλιδίσματος των δημόσιων παροχών Υγείας, τις περικοπές, από τα ασφαλιστικά ταμεία (εξετάσεις θυρεοειδούς, μαστογραφία, Τεστ ΠΑΠ, έλεγχος οστεοπόρωσης κ.ά.) και την εμπορευματοποίηση της Υγείας γενικότερα, οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία στον τομέα της πρόληψης, αλλά και της διάγνωσης και θεραπείας προβλημάτων υγείας.

«Η γυναίκα σήμερα δίνει συναισθηματικά ‘’γη και ύδωρ’’ προσπαθώντας να φτάσει προσδοκίες που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν,  με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάζει τη διάθεσή της και να της δημιουργεί την αίσθηση του ‘’μάταιου’’ και ‘’απλησίαστου’’, συμπληρώνει η συνεργάτης μας Δρ. Πετροπούλου, εστιάζοντας τις θεραπευτικές της προσεγγίσεις κυρίως στην τεχνική επανασύνδεσης με τον εαυτό μας χωρίς αυτός να κρίνεται και χωρίς να αναπτύσσει ανεδαφικές προσδοκίες.

Σχετικά συχνές, για τις εργαζόμενες στο χώρο της Υγείας, είναι οι λοιμώδεις ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα και η φυματίωση, η μετάδοση των οποίων επίσης σχετίζεται με την αυξανόμενη εντατικοποίηση και την αύξηση της φτώχειας του νοσηλευόμενου πληθυσμού. Μάλιστα, ακόμα και σε ειδικές περιόδους έξαρσης λοιμωδών νοσημάτων, όπως η πρόσφατη επιδημία γρίπης H1N1, πόσες έγκυες γιατροί ή νοσηλεύτριες έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης; Πόσες έμειναν για προληπτικούς λόγους στο σπίτι; Μάλλον ελάχιστες, αν όχι καμία λόγω έλλειψης προσωπικού, που εν μέσω κρίσης παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Η σωματική και ψυχολογική βία είναι συχνό πρόβλημα και στους χώρους της υγείας, καθώς λόγω της κρίσης η αύξηση της φτώχειας, της ανεργίας, του αδιέξοδου που βιώνει ο άνθρωπος σε συνδυασμό με την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί τελευταία στα νοσοκομεία (ελλείψεις υλικών και προσωπικού) οδηγούν συχνά τον ασθενή σε ξεσπάσματα και απρεπή συμπεριφορά που στόχο έχουν συνήθως τη γυναίκα εργαζόμενη, γιατρό και νοσηλεύτρια.

Written by

Τα νέα της Υγείας