Connect with:
HomeDoctorSpotΕπιστημονικά άρθραΔώσε τέλος στην αλλεργία

Δώσε τέλος στην αλλεργία

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση των αλλεργιών. Αλλεργία είναι μία μη φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε ουσίες, που κανονικά δεν είναι επικίνδυνες για αυτόν. Οι ουσίες αυτές λέγονται αλλεργιογόνες και μπορούν να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα στον ασθενή, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε επικίνδυνες επιπλοκές. Οι αλλεργιογόνες ουσίες μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό μέσω της επαφής με το δέρμα, μέσω του στόματος ή μέσω της όσφρησης.

Οι αλλεργίες χωρίζονται σε 6 είδη.

 • Tροφική αλλεργία: είναι αποτέλεσμα κατανάλωσης μιας συγκεκριμένης τροφής από παιδιά ή ενήλικες και έχει συμπτώματα από ένα ή περισσότερα συστήματα.
 • Αναπνευστική αλλεργία: εκδηλώνεται ως αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική επιπεφυκίτιδα και αλλεργικό βρογχικό άσθμα.
 • Δερματικές αλλεργίες: αφορούν την εκδήλωση συμπτωμάτων αλλεργίας στο δέρμα.
 • Αλλεργία σε υμενόπτερα: δηλαδή μέλισσα και σφήκα.
 • Αλλεργία σε φάρμακα: τα συχνότερα ενοχοποιούμενα είναι τα αντιβιοτικά και τα αναλγητικά.
 • Αλλεργικό σοκ: μια γρήγορα εξελισσόμενη και δυνητικά απειλητική για τη ζωή πολυσυστηματική αλλεργία, που συχνότερα οφείλεται σε τροφή, φάρμακο ή τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας.

Η αλλεργία τείνει να εκδηλώνεται μέσα σε λίγη ώρα από τη στιγμή που ο ασθενής θα έρθει σε επαφή με το αλλεργιογόνο που την προκάλεσε. Μερικά από τα συμπτώματα που συχνότερα αναφέρουν οι ασθενείς ότι εκδηλώνουν είναι:

 • Φαγούρα, Εξανθήματα, Οίδημα, Κνίδωση, Έκζεμα, Σπυράκια
 • Ερυθρότητα στο σημείο επαφής ή εκτεταμένη σε όλο το σώμα
 • Άσθμα, Ρινίτιδα, Δερματίτιδα, Βήχας
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Κόκκινα μάτια,Ναυτία / Εμετός, Διάρροια
 • Επιπεφυκίτιδα, Ζάλη / Απώλεια συνείδησης

Σε σοβαρότερες καταστάσεις μπορεί να προκληθεί ακόμη και αλλεργικό σοκ και αναφυλαξία, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείς άμεσα στο γιατρό ή στο κοντινότερο νοσοκομείο αν εμφανίσεις συμπτώματα αλλεργίας ή σε περίπτωση που ήδη γνωρίζεις ότι έχεις κάπου αλλεργία και λαμβάνεις αγωγή, να έχεις πάντα μαζί σου τα φάρμακά σου.

Η διάγνωση του αλλεργιογόνου δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση. Είναι σημαντικό όμως να απευθυνθείς άμεσα σε έναν ειδικό ιατρό, ώστε να εντοπίσει τι ευθύνεται για τα συμπτώματα αλλεργίας που αντιμετωπίζεις. Ο αρμόδιος ιατρός είναι ο αλλεργιολόγος.

Αφού λάβει το πλήρες ιατρικό ιστορικό σου θα προχωρήσει σε εφαρμογή ειδικών αλλεργικών τεστ (δερματικές δοκιμασίες), ώστε να διαγνώσει το υπεύθυνο αλλεργιογόνο. Θα είναι πολύ χρήσιμο και απαραίτητο για το γιατρό, να έχεις καταγράψει τη διατροφή που ακολούθησες τη μέρα εκδήλωσης της αλλεργίας, καθώς και το περιβάλλον στο οποίο βρέθηκες. Επίσης, εκτός από το δερματικό τεστ (skin prick test) εφαρμόζονται και ειδικές αιματολογικές εξετάσεις για τη διάγνωση του υπεύθυνου αλλεργιογόνου.

Αν γνωρίζεις ήδη πού έχεις αλλεργία, αν δηλαδή έχεις κάνει τα τεστ και ξέρεις ποια ουσία σε πειράζει, τότε καλό θα ήταν να την αποφεύγεις. Η απομάκρυνση από την πηγή της αλλεργίας είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης και ταυτόχρονα θεραπείας. Βεβαίως, η αποφυγή ενός αλλεργιογόνου δεν είναι πάντα εφικτή, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τη γύρη, η οποία υπάρχει παντού κατά την περίοδο της άνοιξης. Πιο εύκολο είναι να αποφύγει κανείς την πηγή του προβλήματος όταν αυτή είναι διατροφική ή εστιάζει σε κάποια προϊόντα.

Είναι πιθανό ο ιατρός, αφού εντοπίσει το αίτιο, να σου προτείνει κάποια φαρμακευτική αγωγή. Τα φάρμακα έχουν ως στόχο να μειώσουν τα συμπτώματα της αλλεργίας και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ασθενή. Συνήθως λαμβάνονται αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά, αντιφλεγμονώδη ή βρογχοδιασταλτικά. Σε κάποια περιστατικά προτείνεται και η ανοσοθεραπεία. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός θα επιλέξει ποιο φάρμακο είναι το καταλληλότερο για εσένα, με βάση το συνολικό ιστορικό σου.

Οι αλλεργίες όπως και πολλές άλλες ασθένειες της εποχής μας είναι αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος. Δε χρειάζεται να φτάσεις στο σημείο να αντιμετωπίσεις έντονα συμπτώματα αλλεργίας, για να αρχίσεις να προσέχεις. Ακολούθησε τις συμβουλές μας και προστάτεψε την υγεία σου και την υγεία των παιδιών σου.

Θήλασε το παιδί σου

Αν πρόκειται να γίνεις σύντομα μητέρα, σκέψου καλά πόσο καλό θα κάνεις στο παιδί σου αν το θηλάσεις. Ο θηλασμός έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας, άσθματος και λοιμώξεων, αφού τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι αν για κάποιο λόγο δεν μπορείς να θηλάσεις το παιδί σου, εκείνο θα αρρωστήσει. Απλώς, καλό θα ήταν αν δεν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος αδυναμίας, να επιλέξεις να μοιραστείς με το παιδί σου αυτό το δώρο υγείας και ευεξίας που σου δίνει η φύση.

Φάε σωστά

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα σου χαρίσει ένα δυνατό οργανισμό και ένα ακόμη ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Η διατροφή που βασίζεται σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ψάρια είναι πιθανό να σε θωρακίσει ενάντια σε αλλεργίες και λοιμώξεις. Η μεσογειακή διατροφή σου παρέχει αυτό που χρειάζεσαι για να παραμείνεις υγιής και να αποφύγεις κάθε δυσάρεστο σύμπτωμα της αλλεργίας.

Ασκήσου τακτικά

Και ιδανικά κοντά στη φύση, όταν αυτό είναι εφικτό. Η γυμναστική θα βελτιώσει την υγεία των πνευμόνων σου, αλλά και την κυκλοφορία του αίματός σου. Παράλληλα, θα διεγείρει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, θα ανανεώσει τα κύτταρά σου και σε κάνει να φαίνεσαι νεότερος/η.

Σκέψου θετικά

Η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και σε αυτή την περίπτωση. Πολλές αλλεργίες παρουσιάζουν εξάρσεις κατά τις περιόδους έντονου στρες και ψυχολογικής πίεσης. Αν θέλεις να έχεις δυνατή και ισορροπημένη ψυχική υγεία πρέπει να διατηρείς θετική στάση στη ζωή και να βρίσκεις τρόπους να αποβάλλεις το στρες και τις αρνητικές σκέψεις.

Δρ. Αντώνιος Βαλαώρας MSC

Πνευμονολόγος

Written by

Τα νέα της Υγείας