Connect with:
HomeΕιδήσειςΘεόδωρος Σκυλακάκης: «Eίχαμε περίπου 1 δισ. δαπάνες για τον Covid το 2021»

Θεόδωρος Σκυλακάκης: «Eίχαμε περίπου 1 δισ. δαπάνες για τον Covid το 2021»

Πάνω από 1 δισ. ευρώ προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης για τον τομέα της υγείας, όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών,  Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο Health Summit που διοργάνωση η εφημερίδα Καθημερινή.

Πιο συγκεκριμένα, το κυβερνητικό στέλεχος εξήγησε ότι συμπεριλαμβανομένων και των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), το συνολικό ποσό μπορεί να ξεπεράσει το 1,5 δισ. Ευρώ.

Όσον αφορά το τι ακριβώς προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης για την υγεία, ο κ. Σκυλακάκης παρέπεμψε στην ψηφιακή μετάβαση, στην υιοθέτηση του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή, στα ψηφιακά πρωτόκολλα, στη διαλειτουργικότητα των νοσοκομείων, καθώς και στις παρεμβάσεις εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών.

Θα περιλαμβάνει, επίσης, όπως έσπευσε να προσθέσει, και το μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης». «Είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα και μια μεγάλη πρόκληση, ώστε να απορροφηθούν τα χρήματα στη βάση του νέου νοσοκομειακού χάρτη, γιατί πρέπει και να εκσυγχρονίσουμε και να μεταρρυθμίσουμε» συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ερωτηθείς για το ιδιωτικό και το δημόσιο, ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι πρέπει να σκεφτόμαστε το σύστημα υγείας ως κάτι ενιαίο, διευκρινίζοντας ότι δεν πρέπει να βάζουμε ένα «κινεζικό τείχος» μεταξύ αυτών των δύο. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματα του δημοσίου και την ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού. «Μόνο όταν υπάρχει σωστή όσμωση, υπάρχει και ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας» σχολίασε, χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, αποσαφήνισε ότι δεν υπάρχει ένα μαγικό μέρος ή ένας μαγικός τρόπος για να γεννήσουμε χρήματα. «Κάθε δαπάνη είναι ένα μελλοντικό φορολογικό έσοδο» συνέχισε, για να συμπληρώσει ότι «δεν υπάρχει λευκή επιταγή για καμία κρίση» και ότι «πρέπει να είμαστε συνετοί».

Την ίδια ώρα, επιβεβαίωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2022 θα έχει αυξημένες μόνιμες δαπάνες για την υγεία. «Ελπίζω και εύχομαι να έχει μειωμένες έκτακτες δαπάνες για τον Covid. Eίχαμε περίπου 1 δισ. δαπάνες για τον Covid το 2021».

«Για του χρόνου έχουμε προβλέψει λιγότερα χρήματα, σημαντικά λιγότερα. Έχουμε όμως αύξηση των μόνιμων δαπανών, συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών για το φάρμακο. Θα περιέχονται και τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, κυρίως για το πρόγραμμα της πρόληψης» σημείωσε εκ νέου.

Written by

Τα νέα της Υγείας