Connect with:
HomeDoctorSpotΡευματολογία

Ρευματολογία

Η Ρευματολογία προέρχεται από την ελληνική λέξη «ρεύμα» , το οποίο είναι παράγωγο του ρήματος «ρέω»  και δείχνει κίνηση προς μία κατεύθυνση. Μάλιστα, ο Έλληνας Ιατρός Ιπποκράτης, πρώτος χρησιμοποίησε τον όρο «Ρευματισμός» για τις παθήσεις των αρθρώσεων.

Ο Ρευματολόγος, είναι ο ιατρός που ασχολείται με την μελέτη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των Ρευματικών και Αυτοάνοσων παθήσεων.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα, φυσιολογικά  αναγνωρίζει τους ξένους «εισβολείς» (πχ ιούς, βακτήρια) που εισέρχονται στον οργανισμό μας  και τους εξουδετερώνει. Στα αυτοάνοσα νοσήματα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα λανθασμένα, επιτίθεται στον ίδιο μας τον οργανισμό, δημιουργώντας αυτό- αντισώματα. Σε αυτή την περίπτωση, δεν προσβάλλεται μόνο το μυοσκελετικό σύστημα, αλλά μπορεί να προσβληθούν και άλλα όργανα (πχ μάτια, δέρμα, καρδιά, πνεύμονες, νευρικό σύστημα κ.α.). Άρα, ο ασθενής μπορεί να έχει επιπλέον της αρθρίτιδας και άλλα συμπτώματα όπως καταβολή, απώλεια βάρους, πυρετό, ξηροστομία, ξηροφθαλμία, εξάνθημα κ.α.

Ρευματικές, είναι  οι ΜΗ τραυματικές, ΜΗ χειρουργικές  παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος. Προσβάλλονται δηλαδή αρθρώσεις, μύες, τένοντες και οστά. Οι παθήσεις αυτές  εκδηλώνονται με πόνο, πρήξιμο, δυσκαμψία- κυρίως τις πρωινές ώρες – απώλεια λειτουργικότητας και παραμόρφωση.

Written by

Τα νέα της Υγείας