Connect with:
HomeDoctorSpotΓυναικολογία

Γυναικολογία

Η Γυναικολογία είναι κλάδος της ιατρικής που μελετά τον οργανισμό της γυναίκας και το γενετικό της σύστημα από μορφολογική, φυσιολογική αλλά και παθολογική άποψη.

Έως τα μέσα του 19ου αιώνα, η γυναικολογία περιοριζόταν μόνο στην μελέτη των παθήσεων των θηλυκών γεννητικών οργάνων. Με την πρόοδο όμως της ιατρικής και ιδιαίτερα της χειρουργικής, καθώς και με τη διεύρυνση των γνώσεων της ενδοκρινολογίας και της ψυχιατρικής, η γυναικολογία μελετά σήμερα όλους τους τομείς της γυναικείας συμπεριφοράς. Μία γυναίκα μπορεί να επισκεφθεί το γυναικολόγο της μετά την αρχή της εμμήνου ρύσεως.

Ο τοκετός είναι ένα από τα βασικά αντικείμενα του κλάδου της γυναικολογίας.

Η γυναικολογία ασχολείται με την υγιεινή, υποστήριξη και αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων στις γυναίκες, κυρίως αυτών που σχετίζονται με τα όργανα αναπαραγωγής. Τα γυναικολογικά συμπτώματα διαφέρουν και ενδέχεται να είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικά για κάποιες γυναίκες. Άμεση διάγνωση και εξειδικευμένη αντιμετώπιση είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά στο κλινικό, αλλά και ψυχολογικό “καλώς έχειν” της ασθενούς.

Τα πιο κοινά γυναικολογικά προβλήματα:

Έμμηνος ρύση. Γνωστή και ως «περίοδος», αφορά την εμφάνιση αιμορραγίας από τον κόλπο μιας σεξουαλικά ώριμης γυναίκας.

Ενδομητρίωση. Είναι μια συχνή και επώδυνη κατάσταση του οργανισμού, στην οποία ο ιστός που φυσιολογικά βρίσκεται στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (το ενδομήτριο), αναπτύσσεται έξω από αυτή.

Λοίμωξη HPV. Αφορά θέματα του καρκίνου της μήτρας.

Ινομυώματα. Είναι καλοήθεις όγκοι με σχετικά μαλακή σύσταση που βρίσκονται στη μήτρα. Συνήθως πρόκειται για στρογγυλά, καλώς περιγεγραμμένα ογκίδια με διάμετρο από λίγα χιλιοστά μέχρι αρκετά εκατοστά.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS). Το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών (PolyCystic Ovary Syndrome – PCOS) είναι η πιο κοινή ενδοκρινολογική διαταραχή που εμφανίζεται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας (15-20%).

Εμμηνόπαυση. Κλιμακτήριος είναι η χρονική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας που χαρακτηρίζεται από προοδευτική ελάττωση της λειτουργίας των ωοθηκών και στην οποία η αναπαραγωγική της ικανότητα φτάνει στο τέλος της.

Συμφύσεις. Η κοιλιακή κοιλότητα καλύπτεται εσωτερικά από μια μεμβράνη (το περιτόναιο) ενώ τα ενδοκοιλιακά όργανα από τη συνέχεια αυτής (τον ορογόνο). Αυτές οι επιφάνειες είναι λείες και υγρές ώστε τα όργανα να διολισθαίνουν και να μην συγκολλούνται μεταξύ τους.

Υπερηχογράφημα. Πρόκειται για μία απεικονιστική εξέταση με την οποία ελέγχου με την ανατομία των εσωτερικών οργάνων.

Κακοήθειες οργάνων αναπαραγωγής. Ο καρκίνος εξακολουθεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη ζωή, όμως η εικόνα έχει αλλάξει.

Written by

Τα νέα της Υγείας