Connect with:
HomeΥΓΕΙΑΕυ ΖεινΒιταμίνη D: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Βιταμίνη D: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στην εποχή της covid-19,  αν και τα στοιχεία δεν έχουν αποδειχθεί, το συμπλήρωμα της βιταμίνης D έχει αναδειχθεί σε πρωταγωνιστικό θεραπευτικό σκεύασμα αφού μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών σε όσους νοσούν από κορονοϊό, ή χρησιμοποιείται ως ένα πρόσθετο προληπτικό μέτρο για την αποφυγή νόσησης.

Η βιταμίνη D έχει αναδειχθεί ως ένας από τους πολυτιμότερους συμμάχους της υγείας του ανθρώπου καθώς διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στη συνολική κατάσταση του ανθρώπινου οργανισμού. Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα, συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης αλλά κι άλλων σοβαρών παθήσεων όπως διαφόρων μορφών καρκίνου, αυτοάνοσων νοσημάτων, συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη περιπτώσεων ψυχιατρικών νόσων, καθώς και άλλων ασθενειών.

Μπορούμε να πάρουμε βιταμίνη D μέσω της διατροφής μας, από τροφές όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο κρόκος του αυγού, οι γαρίδες, τα ενισχυμένα δημητριακά και ο ενισχυμένος χυμός πορτοκαλιού. Η σύνθεσή της γίνεται μέσω της απορρόφησης που γίνεται στο δέρμα από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι συχνή στον πληθυσμό και έχει συσχετιστεί με κόπωση και άλλα μη ειδικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, μυοσκελετικό πόνο, αδυναμία, κατάθλιψη και μειωμένη γνωστική απόδοση. Η θεραπεία με βιταμίνη D βελτιώνει σημαντικά την κόπωση σε υγιή άτομα που έχουν ανεπάρκεια από τη συγκεκριμένη βιταμίνη, αναφέρουν επιστημονικές έρευνες.

Μπορεί να νιώθετε πόνο στα οστά

Το επίπεδο της βιταμίνης D επηρεάζει την μυοσκελετική υγεία.  Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσουν σε κλινικές εκδηλώσεις, όπως οστικός πόνος, μυϊκή αδυναμία, πτώσεις, χαμηλή οστική μάζα και κατάγματα, με επακόλουθες διαγνώσεις οστεοπόρωσης και μυοπάθειας.

Μπορεί να νιώθετε μυϊκή αδυναμία

«Η βιταμίνη D αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική μυϊκή λειτουργία», λένε ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Bone Reports. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε μυϊκή αδυναμία, μυϊκούς πόνους, ή μυϊκές κράμπες. Τα χαμηλά επίπεδα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο πτώσεων και συνοδών καταγμάτων και γενικότερης κόπωσης του σώματος.

Μπορεί να έχετε αλλαγές στη διάθεση, ή κατάθλιψη

Η βιταμίνη D έχει αναφερθεί ως σημαντικός παράγοντας που μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών χρόνιων ασθενειών. Η κατάθλιψη από μόνη της είναι μια κατάσταση αναπηρίας που επηρεάζει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης λειτουργίας.  Οι έρευνες αναφέρουν ότι η κατάθλιψη προκαλείται καταρχήν από την έλλειψη βιταμίνης D και από τις μη φυσιολογικές εκκρίσεις των ορμονών του παραθυρεοειδούς αδένα. Φαίνεται, ακόμη, ότι η χαμηλή διαθεσιμότητα βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό οδηγεί σε μειωμένες εκκρίσεις παραθυρεοειδικών ορμονών. Έχει παρατηρηθεί ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης εντοπίζεται, επίσης, σε άτομα που έχουν κατάθλιψη ή άλλες ψυχιατρικές διαταραχές.

Η ενδεδειγμένη και καταλληλότερη προληπτική στρατηγική για να παραμείνουμε υγιείς είναι η επίσκεψη στους γιατρούς, ειδικότερα όταν έχουμε χρόνια προβλήματα υγείας.

Αν είστε άνω των 50 ετών στην επόμενη επίσκεψή σας, ζητήστε να κάνετε εξέταση αίματος για να μετρηθούν τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό σας.

Αυτά μετριούνται με μια αιματολογική εξέταση που λέγεται 25-υδρόξυ βιταμίνη D ή 25 (OH) D3.

Written by

Τα νέα της Υγείας